Dromen ipv goede voornemens

Dromen in plaats van goede voornemens 

Elk jaar opnieuw starten we met goede voornemens om elk jaar opnieuw vrij snel op te geven. Waarom houd je geen goede voornemens vol? En laat me hier zeer duidelijk en direct zijn, er is geen tijd te verliezen: omdat ze je niet inspireren. Ze zijn hol, je ziet het nut er niet van in, er zit een laagje ‘moeten’ in en je wil er dus helemaal geen moeite voor doen. Dus dat werkt niet. Dat ontdek je elke jaar trouwens. Het antwoord is niet ‘we doen niet aan goede voornemens’ het antwoord is wel: kies voor je dromen.


Voetjes op de grond 

Dromen hoeft niet fluffy en zweverig te zijn. Dromen zetten je aan tot dingen die je nooit voor mogelijk hield. Ze boren een energiebron aan die onuitputtelijk lijkt omdat het zichzelf hernieuwt. En hier loopt het mis.

Tussen het hollen, jongleren, afwerken en terughollen door, zijn onze dromen ergens zoek geraakt. Gaan vliegen, door de wc gespoeld of erger nog : gewoon vergeten, achtergelaten en niets eens gemerkt dat je zonder verder ging.

Ja, je kan het nieuwe jaar zien als gewoon een nieuwe dag, zinloos om stil te staan, gewoon verder gaan. Of je kan het zien als een nieuwe kans. Een kans om stilaan terug connectie te maken met wat jou wel tot verandering kan motiveren. Stel je voor…


Dus, hoe begin je? 

Geen nieuw begin zonder het afsluiten van het vorige. Hierover ging mijn vorige blog: afscheid van 2023. De belangrijkste ontdekking hier is je eigen boycotstijl te ontdekken. Want geloof me: die hebben we allemaal. 

Elke zin die met ‘ja maar’ begint, is meestal prijs. Welke mindere gewoontes houden je in de mallemolen ver weg van waar je eigenlijk naartoe wil? Welke gewoonte is je grootste boycot? Welke goede gewoonte ken (of kende) je al die je doet groeien? Dat is interessant om te weten voor je hier verder gaat.


Wat wil ik?!

Zo simpel is de volgende stap. Ja, deze zin kan een gigantisch verschil maken voor jou in het nieuwe jaar. Ik breek het even op in drie stukken:

  • WAT wil ik? Als alles zou kunnen, serieus, in wat en in wie steek je je tijd? Wat zou je bijleren, wat zou je doen, eten, zien, …?
  • wat WIL ik? Dus nu schrap je alle moetens. En dat kan anders zijn dat ‘willen’ dan vorig jaar of 10 jaar geleden.
  • wat wil IK? En dan schrap je nog eens wat je opschreef omdat dit iemand anders gelukkig zou maken. Deze oefening en wie weet dit jaar draait het om jou.

Vind je de zin nog steeds simpel? Ik betwijfel het. Velen lopen al vast op die eerste vraag: wat wil ik eingelijk in dit leven nog doen, zien, ervaren, meemaken, noem maar op. Dus vullen we de lijst met wat er van ons verwacht wordt of waar we iemand anders plezier mee doen. 

Doe jezelf een plezier en beloof jezelf om je hier op zijn minst bewust van te blijven. Dit patroon, deze gewoonte, verander je niet in 1-2-3. En deze zin kan je wel helpen.


Enkele oefeningen 

Hoe moeilijker de ‘wat wil ik?’ oefening was, hoe slimmer het is om even verder te lezen. Dit is het eerste en belangrijkste cadeau dat je jezelf geeft dit jaar. Zo bouw je een soort kompas waarmee je kan vaststellen wanneer je van je route voor 2024 afwijkt. 

Bewust keuzes maken en stappen uitstippelen vraagt moed maar geeft tegelijk zoveel voldoening. Even uit de ‘druk druk druk’ om door te hebben waar het eigenlijk voor jou - want dat verschilt voor iedereen - om draait.


Energiegevers en - nemers

We beginnen eenvoudig maar oh zo belangrijk. Wat geeft je energie en wat zuigt je werkelijk leeg?

Neem even een bladje, blokkeer wat ongestoorde tijd en noteer. Zo leer je jezelf beter kennen. Want als je meer energie wil, dan is dit een zeer snelle win!

Ga hier heel breed: van voeding over tv programma, naar vrienden, (deel)taken, …

Bekijk je lijst en bedenk hoe je meer van de gevers en minder van de nemers kan doen. Niet alles kan je op korte termijn veranderen.

Daarom de gouden regel: “Verander wat je niet kan accepteren en accepteer wat je niet kan veranderen”. Je hoeft geen windmolens te bevechten, dat werkt niet. Stap voor stap.


“Als alles kon dan ….” 

Neem een vers blad en noteer in de hoeken: 6 maanden, 1 jaar, 10 jaar, hele leven.

Zet de timer op 10 minuten en noteer werkelijk alles dat bij je op komt: welke reis, welke job, welk boek, welke broek, welke taal, you name it. Geen ‘ja maar’ of ‘dat kan niet’ dat zijn spelbrekers in deze oefening.

Al wat je hier met een ‘jamaar’ toch uit gelaten hebt, wil zeggen dat je het loslaat en geen moeite voor gaat doen. Toch nog iets erbij zetten?


Game Changer

Wat is dat ene waar je helemaal warm van wordt? Waar je hele jaar goed van zou zijn? Jij beslist. Het kan een reis zijn, een nieuwe job, een nieuw lief, die ene handtas, die 10 kilo minder, eindelijk tijd voor die ene hobby.

Als je ervan gaat glimlachen en ‘een heel apart gevoel krijgt’ zit je goed. Zo schreef ik ooit ‘full time Kokoro’ op. En mijn aller-allereerste oefening zo maakte ik toen ik even thuis zat met een overspanning. Toen koos ik voor ‘Sofie 100%’ en elke stap, elke activiteit, moest dit ondersteunen.

Wat kies jij?


Plannen baby!

En nu is de kunst om het in kleine afvinkbare stapjes te kauwen. Al is het de eerste laag nog maar, de eerste stap.


Heb jij zin om te dromen?

Het zou geweldig zijn om samen met jou die juiste energiebron te zoeken en je zo versteld te laten staan van wat je allemaal (aan)kan.

Bij elke aankoop krijg je - zo lang de voorraad strekt - een kaartje met 6 quotes zodat de 'good mood' blijft plakken! 

en een goede gezondheid!

We wensen elkaar massaal een goede gezondheid. En we krijgen het zo vaak toegewenst. Hoe zorg je dat het niet bij wensen blijft?

Afscheid van 2023

Je kan gewoon van de ene seconde op de andere in een ander jaar stappen en er geen woord aan vuil maken. Je kan ook even stilstaan, 2023 even overpeinzen en zo bewuster 2024 in stappen. Want als je weet wat je wil of waar je naartoe wil, is de kans dat je hier geraakt ook een pak groter. Lees even verder en kijk of ik je kan verleiden tot een momentje rust

Het geheime ingrediënt

Dankbaarheid klinkt fluffy, maar het is een echte 'game changer' als je het meer inzet. Wedden?

De herfst

Loslaten. Hoe moeilijk ook, de herfst nodigt ons uit.

Dream Plan Woeps

Over plannen, het leven, volhouden, bijsturen en vol passie stapjes zetten. Meestal vooruit.

Je eigen barometer

Habit Tracker Op dagen dat onze structuur totaal naar de haaien is, de toekomstplannen totaal weggeveegd zijn en het huilen soms nader staat dan het lachen, is een habit tracker een aanrader. Sowieso al een aanrader, maar nu heb ik er nog meer aan. Het is een...

Mijn supplementen geef ik niet meer af

Dat was één van de eerste dingen die Tamara zei tijdens ons opvolggesprek vandaag. En dan moet je weten dat Tamara zeer nuchter is en niet gelooft in wondermiddeltjes en hocus pocus ! Hoe het begon Een kleine maand geleden schakelde ze onze hulp in voor meer...

Elke dag fit en energiek

Vlot naar dromenland

5 tips voor een goede start

De start van een dieet is belangrijk: hoe zorg je dat goed begint én meer kans hebt om vol te houden? Ontdek het hier.

Opfrissing van de RainPharma supplementen

We zetten alle supplementen van RainPharma op een rijtje en voor wat we ze kunnen inzetten. Ontdek het hele gamma hier.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x