5 tips voor een goede start

“Ik start straks direct” is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde kilo’s kwijt en dat willen ze NU. Nee, liever gisteren als het kon.

Maar vliegen, dat doe je niet zonder te weten naar waar, wat je meeneemt, noem maar op. Deze mensen temperen we dan, om zeker te zijn dat ze op hun bestemming geraken.

En dan zijn er 5 belangrijke tips om je doel, je bestemming, te bereiken.

1. Doel op scherp

Wat is nu zo oncomfortabel geworden dat je bereid bent wel die actie te nemen? Wat is er mogelijk als je dat bereikt hebt? Hoe ga je je voelen? Wat ga je doen? Hoe beter je weet wat je ‘waarom’ is, hoe meer kans je hebt op je bestemming te geraken.

Sommigen hangen hun hemd dat terug zal passen in het zicht, anderen hebben een vakantiefoto waar ze van gruwelen in hun hand, sommigen schreven zich al in voor de 20km lopen over enkele maanden, anderen willen rondhollen op het strand zonder gêne en hebben een foto van hun spelende kinderen op hun screensaver. De job van hun dromen door meer focus en energie, eindelijk dat stukje verbouwen thuis door niet meer in de zetel te ploffen na het avondeten, … Waar word jij warm van, wat wil jij dit jaar écht doen/bereiken/beleven?

Hoe warmer en enthousiaster je wordt van je doel of droom, hoe meer kans. Hoe meer je gruwelt van de realiteit of hoe meer ‘pijn’ je hebt van de situatie nu, hoe meer doorzetting je zal hebben. Dus zoek je pijn van nu en wakker die droom van dan aan. Neem hier even de tijd voor, je zal beloond worden.

Tussenstops

En weer gaan we de mensen wat temperen, want Rome is niet gebouwd in één dag. De Himalaya beklim je niet zonder tussenstops. Stap voor stap, tussendoelen bepalen en dat monitoren.

  • Wekelijks een doel stellen of eerder maandelijks?
  • In km uitdrukken of in kilo? Kledingmaat? Kleding uit je kast?
  • Energieker en beter slapen is iets lastiger te meten, maar kijk hoe jij deze lijst kan aanvullen voor jou.

2. Valkuilen

Wat wordt het moeilijkste voor jou? Op welk moment van de dag geef jij meestal op en waarom? Wat gebeurt er dan? Hoe beter jij zicht krijgt op de moeilijke momenten, hoe meer kans dat je een oplossing bedenkt in alle rust, een ‘work-around’ zodat deze situatie zich niet meer voordoet. Dus ga even zitten en overloop een dag. Want het is niet de eerste keer dat je ‘probeerde’ gezonder te leven, kijk waar het vroeger misliep.

Enkele voorbeelden van work-arounds van mensen die je voor gingen:

  • In het naar huis rijden stoppen in een tankstation voor chips of chocolade: soepje drinken voor je vertrekt naar huis als de shake niet voldoende is.
  • Thuis beginnen aperitieven, niet echt de gewoonte om voor jezelf te koken: eerst een soepje, terwijl je bad volloopt/warme douche en dan zonder honger, relax aan je eten beginnen.
  • Zo efficiënt mogelijk, want koken doe je niet graag: je maakt soep voor enkele dagen, al dan niet invriezen. Timer zetten om de soep uit de freezer te halen zodat er geen keuze is. Ovenschotels voor vele dagen maken, je groenten al gesneden in de frigo, …
  • Water drinken een probleem? Kom onze Fresh shakes proeven, zo hielpen we al vele mensen.
  • Je kan niet uit een bepaalde kast blijven én die moet gevuld blijven voor huisgenoten? Laat ze een andere kast kiezen die je niet kent, laat ze mee supporteren, één keer ging er zelfs een slot op de kast.
5 tips voor een goede start

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x