Afscheid van 2023

Je kan gewoon van de ene seconde op de andere in een ander jaar stappen en er geen woord aan vuil maken. Je kan ook even stilstaan, 2023 even overpeinzen en zo bewuster 2024 in stappen. Want als je weet wat je wil of waar je naartoe wil, is de kans dat je hier geraakt ook een pak groter. Lees even verder en kijk of ik je kan verleiden tot een momentje rust.

Bewust (be)leven 

Wat was 2023 voor jou? Welke goede keuzes waren er? Wat blies je uit je sokken? Welke herinneringen wil je zeker mee nemen? Welke (goede/slechte) gewoontes ontdekte je? Wat is er niet gelukt en zet je op je lijst voor 2024? Wat raakte je diep? Geef je zelf even de tijd om hierbij stil te staan.

Denken is leuk, praten leuker, opschrijven is eigenlijk nog beter. Helemaal in jezelf en nog meer in focus. Soms ook verrassend om erna eens terug te bekijken. Wat net iets moeilijker is met gedachten en gesproken woorden. 

"Start to close"

Er zijn mensen die mood boards maken, sommigen nemen gewoon een glas thee of wijn en zitten even stil en laten het jaar bezinken. 

Wat voor jou werkt, is prima. Laat dit het laatste geschenk zijn dat je jezelf geeft dit jaar: even de tijd nemen. Want zonder twijfel is er veel gebeurd. Goede dingen, pijnlijke zaken, wijze lessen, harde ontdekkingen en zachte herinneringen.

Geen idee hoe je dat nu kan doen, dat ‘afsluiten’? Laat me hier enkele dingen delen die mij in het verleden al geholpen hebben:

 • Blader door je agenda: een zeer down to earth manier om je de feestjes, de vakanties, de deadlines, … te herinneren. Je kan een blad papier naast je nemen en noteren wat er door je hoofd gaat. Wat stond er niet in? Wat wil je zeker nog eens doen (of een variant)? Wat wil je echt vermijden?
 • Sla de pijnlijke herinneringen niet over. Iedereen heeft littekens, die maken ons mens en gaande weg vormen ze ons. Geef ook de mindere momenten even ruimte, laat ze zijn. Wat heb je hieruit geleerd? Waar ben je dankbaar voor in dit verhaal? Wat ga je vanaf nu anders doen?
 • Maak je top en flop lijst: wat waren je tien (of 20 of 5) mooiste herinneringen of grootste wins in 2023? Wat haalde je onderuit? Waar trok je je aan op? Ook hier weer: geweldige leerpunten over hoe je 2024 hier of daar anders kan aanpakken.
 • Verbranden: als dit voor jou te ver is, lees dan het volgende puntje. Ik heb al gemerkt ook op een Ladies trip naar Marmotta enkele jaren terug, dat vuur kan helpen. Iets opschrijven dat je echt wil loslaten, dat je remt in je hele zijn en het dan in de vlammen zien opgaan, het doet wat met je.
 • Schrijven: voor mij is schrijven enorm therapeutisch. Wanneer ik vast zit en overloop van emoties en ik er geen woorden op geplakt krijg, kruip ik achter mijn toetsenbord. Ik vind papier charmanter, maar ik schrijf niet zo snel als ik typ. En als mijn emoties omgezet worden in woorden, kan ik met mijn pen niet volgen. Met de toetsen wel, vraag maar aan zij die mij soms horen typen. 
  • Of je dit schrijfsel erna verbrandt, dat laat ik dus aan jou over. 
  • Je kan ook iemand adresseren. Iemand vergeven om zo de pijn in 2022 te laten en lichter verder te gaan? Vergeven kan je zonder de persoon in te lichten, dat doe je enkel voor jezelf. 
  • Ik las ooit van een man die elk jaar afsloot met een brief naar zichzelf, de versie van één jaar terug.
 • Herleiden naar gewoontes: lukt het je om een patroon te ontdekken? Welke gewoontes geven je de lach en welke maken het je moeilijk? Omdat het hier gaat over wat jij doet (of niet) dat het voor jou simpeler of moeilijker maakt, is dit niet evident. Hier neem je je eigen verantwoordelijkheid op. Dus dit is voor de dapperen!
 • Doe het samen? Een stukje alleen lijkt me sowieso aan aanrader. Maar dit samen doen met je lief, met vrienden, met kinderen, … is ook geweldig. Je leert heel veel van elkaar op die manier en dat is gewoon een extra troef voor het nieuwe jaar.

Afsluiten doen we positief

Om het in Dirk De Wachter zijn woorden te zeggen: “Het leven is af en toe lastig, dat is het leven”. Daarom ook dat we bij het afsluiten even alles laten passeren. Zonder mindere periodes, is het moelijk te blijven genieten van al het moois. “Elke dag feest, verveelt” zo zegt de volksmond.

Goed of slecht, dankbaar kunnen we altijd zijn. Dankbaar voor het hele scala aan gebeurtenissen. Zo maken we ons klaar voor een nieuw jaar, met veel lachen en zonder twijfel ook een traan. Want dat is het leven en dat is zo voor iedereen en dat is ok.

Geniet van je afsluitritueel, hoe jij het ook invult. Leer eruit, ontdek enkele steuntjes die in 2024 ok van pas kunnen komen. Laat ons zo samen iets moois maken van 2024!

Kan jij een extra herinnering voor good vibes gebruiken? Kom het stickervelletje halen, onze eindejaarsattentie. 6 stickers zodat jouw goede vibes blijven plakken!

 • Kortenberg: dinsdag tem zaterdag 10u tot 18u
 • Leuven: maandag tem zaterdag 10u tot 18u
 • Online: ook bij deze bestellingen steken we de stickervelletjes!  en een goede gezondheid!

We wensen elkaar massaal een goede gezondheid. En we krijgen het zo vaak toegewenst. Hoe zorg je dat het niet bij wensen blijft?

Dromen ipv goede voornemens

Elk jaar opnieuw starten we met goede voornemens om elk jaar opnieuw vrij snel op te geven. Waarom houd je geen goede voornemens vol? En laat me hier zeer duidelijk en direct zijn, er is geen tijd te verliezen: omdat ze je niet inspireren. Ze zijn hol, je ziet het nut er niet van in, er zit een laagje ‘moeten’ in en je wil er dus helemaal geen moeite voor doen. Dus dat werkt niet. Dat ontdek je elke jaar trouwens. Het antwoord is niet ‘we doen niet aan goede voornemens’ het antwoord is wel: kies voor je dromen.

Het geheime ingrediënt

Dankbaarheid klinkt fluffy, maar het is een echte 'game changer' als je het meer inzet. Wedden?

De herfst

Loslaten. Hoe moeilijk ook, de herfst nodigt ons uit.

Dream Plan Woeps

Over plannen, het leven, volhouden, bijsturen en vol passie stapjes zetten. Meestal vooruit.

Je eigen barometer

Habit Tracker Op dagen dat onze structuur totaal naar de haaien is, de toekomstplannen totaal weggeveegd zijn en het huilen soms nader staat dan het lachen, is een habit tracker een aanrader. Sowieso al een aanrader, maar nu heb ik er nog meer aan. Het is een...

Mijn supplementen geef ik niet meer af

Dat was één van de eerste dingen die Tamara zei tijdens ons opvolggesprek vandaag. En dan moet je weten dat Tamara zeer nuchter is en niet gelooft in wondermiddeltjes en hocus pocus ! Hoe het begon Een kleine maand geleden schakelde ze onze hulp in voor meer...

Elke dag fit en energiek

Vlot naar dromenland

5 tips voor een goede start

De start van een dieet is belangrijk: hoe zorg je dat goed begint én meer kans hebt om vol te houden? Ontdek het hier.

Opfrissing van de RainPharma supplementen

We zetten alle supplementen van RainPharma op een rijtje en voor wat we ze kunnen inzetten. Ontdek het hele gamma hier.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x