Winter Essentials: Van vitamine D tot verzwaarde dekens: alles wat je moet weten om de winter door te komen

Door: Julie Weynans

Ligt het aan mij of is iedereen verkouden aan het worden? Ik ben net bekomen van een versnuft weekend, omringd door hopen zakdoeken, bedolven onder donsdekens en pittenzakjes en good old Netflix om mij gezelschap te houden. Het was de eerste keer dat ik ziek werd sinds de eerste lockdown in 2020 en ik was zelfs al een beetje vergeten hoe ik het best voor mijzelf zorg.

Ziek zijn en niet goed weten hoe je self care op dat moment moet aanpakken is niet zo verrassend. De meesten onder ons zijn een jaar niet in contact geweest met de typische dingen die ons verkoudheden en griepjes bezorgen: volle pendelbussen en -treinen, avondjes uit, naar kantoor gaan als je je eigenlijk niet zo goed voelt omdat het ‘maar’ een verkoudheid is, … Dat is waar het lastig kan worden: van thuis uit werken heeft gezorgd voor een cultuur van in alle omstandigheden blijven doorwerken: onafhankelijk van je eigenlijke werkuren, vergeten te lunchen, meerdere taken te combineren, … en dat allemaal omdat je je niet hoeft te verplaatsen.

Nu dat het gewone leven weer zijn gangetje gaat en de temperatuur begint te zakken is dit hét ideale moment om onze winter self care rituelen te lezen. Lees verder als je inspiratie wil over hoe je het beste voor jezelf kan zorgen in het seizoen van de verkoudheden en griepjes, van de beste vitaminen en supplementen tot slaaproutines, aromatherapie, hydraterende skincare en de welverdiende me time in de badkamer.

Hoe boost je je immuunsysteem in de winter

We weten allemaal dat een combinatie van gezond eten, bewegen, voldoende slapen en ontspannen de beste manier is om je immuunsysteem te boosten. Een rijk, gevarieerd en kleurrijk voedingspatroon vol groenten en fruit doet wonderen voor je lichaam en geest. Toch kunnen we altijd een helpende hand gebruiken, vooral wanneer onze levens weer druk bezet worden.

Ik raad aan om voedingssupplementen op basis van vitamine C, zink en selenium toe te voegen aan je routine. Vitamine C helpt om vrije radicalen te bestrijden die je immuniteit kunnen verzwakken. Zink helpt dan

weer om de immuunreacties te controleren en reguleren. Selenium is een antioxidant dat oxidatieve stress in het lichaam helpt te verlagen, wat op zijn beurt dan ontsteking tegengaat en het immuunsysteem versterkt. De Super C Boost helpt je dus al heel wat op weg.

Ook het toevoegen van sappen en soepen helpt je om op een snelle en makkelijke manier je dagelijkse vitamines binnen te krijgen. Voor sappen en smoothies denk je in deze periode best aan rode bieten, wortel, appel, gember, sinaasappel en kurkuma. Vergeet zeker geen havervlokken en een paar schepjes shake toe te voegen om er een voedzame smoothie van te maken. Voor soepen zijn zoete aardappel (een bron van vitamine C en A), champignons (vitamine B en selenium), broccoli en spinazie (vitamine C, magnesium en ijzer) goede basisingrediënten.

Naast vitamine C is vitamine D een winter wellness must. Deze vitamine krijgen we vooral binnen via de zon en via die weg versterkt het ons immuunsysteem. Een gebrek aan zon tijdens de koude wintermaanden betekent dat onze vitamine D voorraad zakt, waardoor we vatbaarder zijn voor verkoudheden en de griep. Wat voeding betreft, raad ik aan om meer vette vis op het menu te zetten, zoals zalm, sardientjes en makreel. Eigeel is ook een goede bron en zit boordevol vitaminen en mineralen. Delightful D-fence is een goede manier om je reserves aan te vullen wanneer je dat extra duwtje in de rug kan gebruiken.

Hoe SAD tegengaan in de winter

Een gebrek aan vitamine D en zonlicht in de winter hebben niet alleen een impact op ons immuunsysteem, maar het kan ook seasonal affective disorder (SAD) veroorzaken, beter bekend als het winterdipje. Symptomen omvatten een gebrek aan motivatie en energie, een slecht humeur of dipje, gevoelens van irritatie of waardeloosheid en lusteloosheid. Jaarlijks zou een 100 000 tal Belgen hiermee geconfronteerd worden.

Voedingsdeskundigen raden vette vissoorten en donkere bladgroenten aan om SAD te bestrijden, maar voor diegenen die een extra energieboost kunnen gebruiken, kan een SAD lamp een lifesaver vormen in de winter.

SAD lampen vervangen een deel van de zon die we in de winter missen. Ze werken door daglicht-spectrum licht naar de neurotransmitters van het brein te sturen, waardoor de productie van melatonine (het slaaphormoon) en serotonine (het gelukshormoon) terug in balans komen. Dit kan de oorzaak van het winterdipje helpen corrigeren en het lichaam helpen om ‘back on track’ te raken. Een mooi voorbeeld is de Philips Wake Up Light, een wekker die je rustig aan wakker maakt door langzaam aan je slaapkamer met licht (en rustgevende geluiden) te vullen.

Hoe je slaap verbeteren

Dé sleutel tot het boosten van je immuniteit is voldoende slapen. Maar niet gewoon slapen… Echte rustgevende slaap. Het soort slaap dat je lichaam en geest de kans geeft om voldoende te ontspannen en je energie te focussen op herstellen en ziektekiemen bevechten. Slaap helpt ons lichaam om belangrijke eiwitten te produceren. Wanneer we slapen laat ons lichaam cytokines vrij, die ons immuunsysteem vertellen wat het moet doen. Deze kleine eiwitten zijn van groot belang in de controle en groei van cellen die zorgen voor de natuurlijke afweersystemen van ons lichaam. Een gebrek aan rustgevende slaap kan ook een negatieve impact hebben op onze mogelijkheid om infecties te bestrijden wanneer we ziek zijn. Wanneer we slapen is er minder cortisol (stress hormoon) in ons systeem, wat net ons immuunsysteem helpt om infecties te detecteren en bestrijden.

Door de verandering naar wintertijd, de donkere nachten, minder daglichturen en hogere hoeveelheden van post-pandemische stress en angst, kan het deze dagen moeilijk zijn om de switch uit te zeten en te ontspannen. Onderzoek toont aan dat magnesium een ontspannend effect kan hebben op je lichaam en je hersenen, wat je slaapkwaliteit kan verbeteren. Dit kan deels te wijten zijn aan zijn mogelijkheid om de melatonineproductie te regelen en het niveau van GABA te verhogen, een stofje in je hersenen met kalmerende werking.

Verhoog je graag je magnesium door voeding, dan kan dat door het toevoegen van amandelen, walnoten en vette vissoorten aan je voedingspatroon. Die laatste bevatten tryptofaan, een stofje in je hersenen die het slaaphormoon melatonine helpt maken. Ook magnesiumsupplementen voor het slapen gaan nemen kunnen helpen. Neem je nog geen Water Relax, dan is dit misschien het ideale moment om hiermee te starten.

Wat zijn nog goede manieren om een goede slaaproutine op te bouwen?

Jammer genoeg is er geen kant-en-klare manier om je slaap te verbeteren. Een goede slaaproutine betekent voor iedereen iets anders dus het is belangrijk om op zoek te gaan naar wat voor jou werkt en daaraan vast te houden. Probeer je zelf niet te overdonderen met te veel veranderingen tegelijk te willen aanbrengen wanneer het op je avondritueel aankomt. Begin met kleine aanpassingen om zo stap voor stap aan gezondere slaapgewoonten te werken. Probeer steeds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en creëer een ontspannende slaapomgeving. Probeer schermtijd te beperken of zelfs te vermijden vanaf een uur voor het slapen gaan. Ook het minimaliseren van afleidingen (zoals tv, laptop, gsm) in je slaapkamer kan een grote hulp zijn.

Wat als ik meer hulp nodig heb om in slaap te raken?

Voor diegenen die een extra boost nodig hebben wat slapen betreft, zijn er een heleboel producten die je kunnen helpen om je gestresste geest te ontspannen en op die manier bijdragen tot een rustgevende nacht. Zelf ben ik ook iemand die moeite heeft met in slaap te raken door piekergedachten en word ik vaak wakker door de meest bizarre dromen. Daardoor heb ik persoonlijk ook iets meer nodig dan enkel een magnesium supplement. Wat mij keer op keer helpt is een zakje Yoga voor het slapen gaan, gecombineerd met een verzwaard deken bovenop mijn bed en last but not least aromatherapie. Mijn favoriet verzwaard deken is de Calmzy Superior Soft, die druktherapie gebruikt om het zenuwsysteem te kalmeren, waardoor er dopamine en serotonine (de feelgood hormonen) vrijkomen en cortisol (het stress hormoon) verlaagt. Ik heb ook ondervonden dat het mij enorm helpt als ik mijn diffuser een uurtje of twee voor ik ga slapen opzet in mijn slaapkamer met een blend van Eucalyptus en Lavendel. Dit doet voor mij wonderen om te ontspannen en in slaap te vallen. Ook Ylang Ylang, Cedarwood, Geranium en uiteraard de Bonsoir zijn heerlijke ontspannende geuren voor in de slaapkamer.

       

 

 

 

 

Hoe de perfecte winter self care routine creëeren

Tijd maken om voor jezelf te zorgen mag echt niet onderschat worden. Voor de ene persoon kan dat een dagje in comfortabele loungekleding in de zetel hangen met het donsdeken zijn, voor iemand anders kan dat een decadent bad zijn met kaarsjes, een rustig muziekje, een glas wijn en badolie.

De beste en meest ‘pamperende’ treats voor in bad

Caro raadt aan om de Bath Oil in bad te gebruiken. Deze pure olie is zeer verzachtend voor je huid. Je huid wordt zowel gereinigd als intensief gevoed. Wist je trouwens dat je je favoriete essentiële olie kan toevoegen aan de badolie? De Magic 11 en onze nieuwste geur Clove brengen je al meteen naar winter wonder land. Vervolgens scrub je je met de Classic Shower Scrub. Deze verwijdert dode huidcellen op milde wijze en reinigt de huid eveneens grondig. Door deze twee te combineren, zal je super zacht en ontspannen uit bad stappen. Vergeet niet je nadien in te smeren met de Prebiotic Skin Lotion. Deze is echt een aanrader gedurende de wintermaanden gezien deze rijker van formule is. Op en top geschikt voor droge wintervelletjes.

De meest ontspannende en hydraterende skincare voor de winter

Met de winter in aantocht kunnen enkel de meest zachte, kalmerende en hydraterende huidverzorging de effecten van het koude weer en de agressieve verwarming in huis bestrijden. Caro deelt met plezier haar favoriete skincare producten voor een decadente verwenavond. Een kuur van de Comforting Night Remedy in de winter maakt je velletje fluweelzacht. Deze enorm hydraterende crème is een echte aanrader voor in de winter. Combineer hem zeker en vast ook met de Freshening Day Fluid om de kuur te optimaliseren en je huid een echte oppepper te geven.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Karen vertelt over ‘haar jaar van waarheid’

Karen vertelt over ‘haar jaar van waarheid’

Karen volgde Kokoro al een hele tijd, vooral dan voor haar verzorgingsproducten. Nadat ze meer geïnformeerd was over het Rainpharma programma en de campagne #teambalance hakte ze de knoop door en maakte een afspraak bij Kokoro Kortenberg. 2021 werd voor haar het jaar...

Lees meer
En zo geschiedde … #yogainhetpark

En zo geschiedde … #yogainhetpark

In den beginne was er een zotte vraag "Seg, ik heb een zot idee, hopelijk kan jij mij terug wat kalmeren."Zo sprak Hilde De Baerdemaeker- Illie - op een zonnige lentedag in 2017. Zoals je kan vermoeden, kenden we elkaar nog niet zo heel goed. Anders had Illie geweten,...

Lees meer
Heverlee Baby!

Heverlee Baby!

Coming soon Woensdag 1 september is ook voor Kokoro een nieuw begin, een nieuwe start, een nieuw hoofdstuk, want er gaat een extra winkel open: Heverlee. En op dit idee, broeden we al een jaar. "We" in dit verhaal, is Leen en ikzelf. Lees even mee vanwaar deze extra...

Lees meer