Blog: Savasana op het einde van elke yoga les

Savasana (de lijkhouding)

Sava betekent lijk en Asana houding. Je ligt als een dood lichaam: stil en onbewogen. Je maakt je geest stil maar tegelijkertijd bewust. Hierdoor kun je je volledig ontspannen en laat je de energie die je hebt losgemaakt tijdens je yogasessie, vrij door je lichaam stromen.

Voordelen & moeilijkheden

Savasana is een heel fijne houding om je yogales mee af te ronden. Je lichaam komt helemaal tot rust. Door de voorafgaande yoga houdingen is de spanning uit het lichaam gewerkt, de aandacht is naar binnen gericht en er is geen ruimte mee voor stress.

Het lijkt heel gemakkelijk, liggen in Savasana. Maar niks is minder waar. De stroom aan gedachten stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien kan het best lastig zijn om niet in slaap te vallen tijdens de lijkhouding.

Emoties

Je lichaam is ontspannen en je geest is stil. Wat overblijft is ruimte. Voor een aantal minuten zijn we niet aan het denken. Niet aan het piekeren. We keren in onszelf en maken contact met wie we echt zijn.

Je laat alles los. Dus ook de emoties die je de afgelopen dagen hebt ervaren, maar die je min of meer onderdrukt hebt.

Het totale relaxte gevoel en de connectie met jezelf kan er dus voor zorgen dat er emoties omhoog komen en dat je misschien zelfs moet huilen in Savasana.

Hoe doe je Savasana?

 • Omdat je tijdens Savasana voor langere tijd stil ligt, kan het zijn dat je het koud krijgt. Dit kan erg afleidend werken, dus zorg dat je het warm genoeg hebt. Maak eventueel gebruik van een vestje, dekentje en sokken.
 • Ga met gestrekte benen op de grond liggen, precies zoals een lijk ligt.
 • Benen zijn iets uit elkaar en volledig ontspannen (de voeten vallen hierdoor iets naar buiten). De armen liggen ontspannen naast je lichaam, de handpalmen open & naar boven gericht.
 • Probeer de ruggenwervel zo lang mogelijk te maken, de onderrug neutraal. Maak je nek lang door je kin iets in te trekken.
 • Let er vooral op dat je je hoofd ontspant (niet diep in de mat duwen).
 • Ontspan je schouders en bekken en laat deze bij wijze van spreken helemaal in de mat zakken.
 • Ontspan je kaken, je lippen en oogleden. Ontspan je voorhoofd, geen frons tussen je wenkbrauwen.
 • Richt je aandacht op je ademhaling, in het begin is deze diep. Laat deze langzaam zacht, en verfijnd worden.
 • Adem rustig in en uit. Als je je geest moeilijk kan ontspannen pauzeer dan heel even na iedere uitademing.
 • Laat je lichaam steeds zachter worden en dieper wegzinken in de mat. Bij een goede ontspanning stroomt de energie van het achterhoofd naar de hielen, niet andersom!
 • Savasana duurt min.10 minuten of nog langer. Om een diepe ontspanning te bereiken is deze tijd nodig.
 • Kom uit de houding door zacht eerst je tenen, voeten en dan je vingers en handen te bewegen. Rek jezelf rustig uit, open je ogen en kom rustig overeind.

 

Bron: https://www.happywithyoga.com/houdingen-2/savasana-lijkhouding-yoga/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer