Blog: Savasana op het einde van elke yoga les

Savasana (de lijkhouding)

Sava betekent lijk en Asana houding. Je ligt als een dood lichaam: stil en onbewogen. Je maakt je geest stil maar tegelijkertijd bewust. Hierdoor kun je je volledig ontspannen en laat je de energie die je hebt losgemaakt tijdens je yogasessie, vrij door je lichaam stromen.

Voordelen & moeilijkheden

Savasana is een heel fijne houding om je yogales mee af te ronden. Je lichaam komt helemaal tot rust. Door de voorafgaande yoga houdingen is de spanning uit het lichaam gewerkt, de aandacht is naar binnen gericht en er is geen ruimte mee voor stress.

Het lijkt heel gemakkelijk, liggen in Savasana. Maar niks is minder waar. De stroom aan gedachten stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien kan het best lastig zijn om niet in slaap te vallen tijdens de lijkhouding.

Emoties

Je lichaam is ontspannen en je geest is stil. Wat overblijft is ruimte. Voor een aantal minuten zijn we niet aan het denken. Niet aan het piekeren. We keren in onszelf en maken contact met wie we echt zijn.

Je laat alles los. Dus ook de emoties die je de afgelopen dagen hebt ervaren, maar die je min of meer onderdrukt hebt.

Het totale relaxte gevoel en de connectie met jezelf kan er dus voor zorgen dat er emoties omhoog komen en dat je misschien zelfs moet huilen in Savasana.

Hoe doe je Savasana?

 • Omdat je tijdens Savasana voor langere tijd stil ligt, kan het zijn dat je het koud krijgt. Dit kan erg afleidend werken, dus zorg dat je het warm genoeg hebt. Maak eventueel gebruik van een vestje, dekentje en sokken.
 • Ga met gestrekte benen op de grond liggen, precies zoals een lijk ligt.
 • Benen zijn iets uit elkaar en volledig ontspannen (de voeten vallen hierdoor iets naar buiten). De armen liggen ontspannen naast je lichaam, de handpalmen open & naar boven gericht.
 • Probeer de ruggenwervel zo lang mogelijk te maken, de onderrug neutraal. Maak je nek lang door je kin iets in te trekken.
 • Let er vooral op dat je je hoofd ontspant (niet diep in de mat duwen).
 • Ontspan je schouders en bekken en laat deze bij wijze van spreken helemaal in de mat zakken.
 • Ontspan je kaken, je lippen en oogleden. Ontspan je voorhoofd, geen frons tussen je wenkbrauwen.
 • Richt je aandacht op je ademhaling, in het begin is deze diep. Laat deze langzaam zacht, en verfijnd worden.
 • Adem rustig in en uit. Als je je geest moeilijk kan ontspannen pauzeer dan heel even na iedere uitademing.
 • Laat je lichaam steeds zachter worden en dieper wegzinken in de mat. Bij een goede ontspanning stroomt de energie van het achterhoofd naar de hielen, niet andersom!
 • Savasana duurt min.10 minuten of nog langer. Om een diepe ontspanning te bereiken is deze tijd nodig.
 • Kom uit de houding door zacht eerst je tenen, voeten en dan je vingers en handen te bewegen. Rek jezelf rustig uit, open je ogen en kom rustig overeind.

 

Bron: https://www.happywithyoga.com/houdingen-2/savasana-lijkhouding-yoga/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Artisanale krakelé winterhanden

Artisanale krakelé winterhanden

Maak zelf de meest ruwe handen in een 'handomdraai' Dit recept is een winner, elke keer weer een verbluffend resultaat. Veel heb je niet nodig en als je het goed aanpakt, heb je snel resultaat! Benodigdheden water, liefst ijskoud agressieve handzeep vol sulfaten en...

Lees meer
Blog: Geen Corona handen

Blog: Geen Corona handen

Say what?! Nu we allemaal al enkel weken onze handen vaker wassen, steekt dit ook de kop op. "Meer droge handen", dit hadden wij zien komen... En als we van experts nu te horen krijgen dat we onze handen zoveel mogelijk moeten voeden met crème, komt ons haar recht...

Lees meer
Blog: Op monsterjacht doorheen de badkamer

Blog: Op monsterjacht doorheen de badkamer

Nog nooit hadden zoveel mensen huidproblemen. We smeren veel te veel en te vaak verzorgingsproducten die irriterende chemicaliën bevatten. Ons doel is om samen met jou deze producten op te sporen en voorgoed uit je leven te bannen. Zin om mee 'detective' te worden?...

Lees meer