De vloek van de gouden kooi.

Is verandering mogelijk zonder pijn? Het is een vraag die ik mij een dikke twee jaar geleden zo fel stelde, dat ik ging graven in vele verhalen van mensen die drastisch veranderden. Het antwoord dat ik toen vond, leek ‘nee’.

Als iets ‘wel ok’ is, lijkt niemand bereid het risico te nemen om die ‘wel ok’ te verliezen. Mogelijk is de verandering veel beter, maar we nemen het risico niet. Je kan ‘wel ok’ veranderen door ‘ça va’ en dan wordt het – in onze streek hier – ineens duidelijk. Alles is ça va, niet meer en niet minder.

De gouden kooi is de veiligheid, het gekende, het veilige. Als het over een job gaat, is dat je vast loon, de maaltijdcheques, je anciënniteit en wie weet je bedrijfswagen. Alle redenen om je droom toch maar elke keer weer in een doosje te steken en te stockeren op het schap ‘ooit’.

Ik pas niet meer in dit kooitje.

Tot het op een dag teveel is en je door hebt: dit kooitje werkt voor mij niet meer. De voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen die je ondervindt. De voordelen verliezen hun waarde en de pijn wordt ondraaglijk.

Als je geluk hebt, komt dit moment op tijd. Als je pech hebt, komt het nooit en blijf je voor je hele leven doen wat je doet, of het nu gaat over werk, huwelijk, vrienden, voeding, noem maar op. Voor eeuwig ‘ça va’ maar niet meer.

Dat is de reden waarom veel mensen na een burnout tot zelfs een depressie zeggen ‘het is het beste wat mij ooit overkwam’. Ze veranderen dingen, op alle vlak, om dichter bij zichzelf te komen, los van wat de wereld rondom denkt dat juist is.

Ik behoor bij hen. Ik had er drie nodig om het te begrijpen weliswaar … Laat het zover niet komen, wees je bewust van waar je voor kiest, elke dag opnieuw.

2 Reacties

 1. Bronso

  Hoi ! Hartelijk bedankt voor deze geweldige blog.

  Antwoord
  • sofie@kokoro.be

   Graag gedaan, fijn dat je er wat mee bent!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola Wil jij een gezond en snel ontbijt? Wij hebben het perfecte recept voor jou! Granola kan je in het weekend makkelijk zelf maken en voorbereiden. Goed afgesloten blijft die wel 2 weken houdbaar! In de week bereid je dan snel jouw...

Lees meer
Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel Keek jij ook wel eens naar die film Ratatouille en dacht je "Dat ziet er zo délicieux uit, ik wil dat ook op mijn bord"? Wel het is zo gemakkelijk en ook nog eens super gezond! Voor deze ovenschotel verzamel jij al jouw favoriete groenten zoals...

Lees meer
Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika's met Warme Chili-Tahin Een heerlijke maaltijdsalade die je zo kan klaarmaken in de oven, zonder veel afwas! Kikkererwten zijn één van de meest eiwitrijke peulvruchten. Daarom zijn ze een goede vervanger voor vlees, zoals in dit vegetarisch...

Lees meer