De “Vieze Vier” voor de huid

Boosdoeners ontmaskerd

Ik dacht vroeger dat ik mijn huid goed verzorgde. Ik had gewoon een moeilijke huid. Droge benen, eeuwige puberpukkels. Iedereen heeft wel wat. En ik verzorgde het: peelings, maskers, … Meer kon ik toch niet doen?!

Herkenbaar? Hou je vast, dit ga je niet leuk vinden om te lezen… Mogelijk is al wat je smeert de reden van je slechte huid. Dat is in het kort wat ik geleerd heb het afgelopen jaar.

Wij smeren allemaal massaal dingen op ons gezicht die meer kwaad dan goed doen. Chemische brol die zeker op lange termijn sporen nalaat. Soms zelfs echt toxische dingen. Waarom doen we dat? Als ze het verkopen, zal het toch niet slecht zijn? Als ze er reclame van maken, zal het toch niet slecht zijn?

Fout. Fout. Deze merken denken zelf: zolang het verkoopt, doen we het erin. Zolang het mag van de overheid, doen we het erin. Wat is die ‘het’ dat ze erin doen dat je beter vermijdt? Ik ga je inzicht geven in vier ingrediënten die je echt niet wil op je huid.

Sulfaten

Waarom zit dat erin? Om schuim te maken. Hoe meer een product schuimt, hoe aangenamer wij dat vaak vinden. Denk maar aan een heerlijk schuimbad.  Natuurlijk zijn er andere middelen die voor schuim kunnen zorgen, helaas zijn deze veel duurder.
Nadelen? Sulfaat is heel agressief en tast je huidflora aan. Op die manier kan je een vette huid krijgen doordat je huid extra talg etc gaat maken. Of wie weet ontwikkel jij wel een droge huid, als je huid niets bijproduceert. En zo ontstaan vaak de verschillende huidtypes.
Hoe vind je het op de ingrediëntenlijst: alle vormen van ‘sulfaat’ of ‘sulfate’.

Minerale olie en siliconen

Waarom zit dat erin? Deze stof geeft een heel fijn gevoel aan je huid. Heel zacht. Daarom zit het ook in 90% van alle producten. Een ander voordeel  – voor de cosmetica industrie dan-  is dat het ontzettend goedkoop is.
Nadelen? Dit zachte goedje legt eigenlijk een verstikkende laag op je huid. Op die manier kan je huid zijn belangrijkste functie niet vervullen: zuiveren.  Daar komt trouwens ook bij dat je huid hier verslaafd kan aan raken en zo verzwakt je barrière. Voeg daar nog kans op pigmentatie en ontstekingen (acné) aan toe. Het helpt zogezegd bij een droge huid, maar op lange termijn maak je het enkel erger. Er zijn wel gevallen waar deze producten dienen, bv bij brandwonden. Wanneer de huid echt afgesloten dient te worden van de lucht.
Hoe vind je het op de ingrediëntenlijst: mineral oil, petrolatum, vaseline, paraffinum liquidum, alles wat eindigt op –cone, ceresin, eucerin, …

Parabenen

Waarom zit dat erin? Parabenen zijn bewaarmiddelen, zij zorgen ervoor dat er geen bacteriën of schimmels in je product gaan groeien.  Parabenen zijn hier een zeer goedkope oplossing. Natuurlijk zijn er andere stoffen, maar deze kosten gemakkelijk 30 x zoveel.
Nadelen? Zeer omstreden en absoluut niet gezond.  Helaas zijn er enkele oplossingen die eigenlijk niet veel beter zijn oa veel alcohol toevoegen. Hoewel het natuurlijk is, is een grote hoeveelheid ook niet lief voor je huid.
Hoe vind je het op de ingrediëntenlijst: oa metylparaben, propylparaben, phenoxyethanol

PEG

Waarom zit dat erin? Polyethyleenglycol (PEG kortweg) wordt heel veel gebruikt in de cosmetica als emulgator. Hierdoor schiften je producten niet en blijven de oliebestanddelen dus goed gemengd met de waterbestanddelen. En ook hier zijn alternatieven voor handen, alleen zijn deze – je raadt het al – een pak duurder.
Nadelen? In het productieproces kan er dioxaan, een kankerverwekkende stof, vrijkomen. En dit gebeurt veel vaker dan gedacht, doordat dit niet altijd makkelijk te controleren is.
Hoe vind je het op de ingrediëntenlijst: PEG (+nummer), polysorbate (+nummer)

RainPharma is één van de merken die zweert om voor alternatieven te gaan als deze voor handen zijn. Ze nemen geen risico. Sommige dingen horen niet thuis op onze huid, punt. Het klopt dat de producten duurder zijn dan de standaard zaken in de winkel en nu weet je ook waarom.

Advies voor jou?

Kom even langs of beter nog: maak een afspraak, zo kunnen we ongestoord jou de juiste info geven.

Leuven: 016/22 07 95

Kortenberg: 02 445 06 45

Of ontdek onze “propere” producten op onze webshop.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

recent op de blog

Schoonheidsspecialist(e)

Schoonheidsspecialist(e)

SCHOONHEIDSSPECIALIST(E) Welkom bij Kokoro, hart in het Japans, met een groot hart voor onze klanten, ook en zeker op lange termijn. Onze onderscheidende factor in de schoonheids-en gezondheidssector. Ceci n’est pas un institut. Ons verhaal stopt niet bij de...

Lees meer
Marie herkadert

Marie herkadert

Beyond the Moon Dit bericht kon je lezen op de Facebook pagina van Beyond the Moon: Even ertussenuit, weg van het ziekenhuis, was een grote wens van de 9-jarige Marie en haar familie. Met haar broer op een vlot en op de schuifaf, samen pootje baden, knuffelen, dieren...

Lees meer
We zoeken een collega!

We zoeken een collega!

Winkelmedewerker – Huid en vitaliteit Welkom bij Kokoro, hart in het Japans, met een groot hart voor onze klanten, ook  en zeker op lange termijn. Onze onderscheidende factor in de schoonheids-en gezondheidssector. Ceci n’est pas un magasin. Ons verhaal stopt niet bij...

Lees meer