Van de vloek naar de zege

Het decor

Wat een hell of a year, een ware rollercoaster. Met een grove borstel door je plannen, dromen aan flarden, omgaan met “geen idee”, geen knuffels of zoenen meer, zwaar geknipt in alle verstrooiing en verdoving, helemaal terug gekatapulteerd op onszelf. En dat is de reden dat we dit jaar allemaal – gratis en voor niets – ons eigen meermaals zijn tegengekomen. Meestal was het niet de bedoeling, zelfs zij die niet op zoek waren naar een diepere bodem, een betekenis, iedereen kreeg “het cadeau” van met de neus op de feiten gedrukt te worden.

Waar zit het voordeel?

Denk eens even terug aan midden maart. Denk eens even terug aan Kerst vorig jaar of aan alles ertussen. Wat een totaal andere wereld kregen we in onze maag gespiesd?! Wat een ongelooflijke verandering vond er plaats. Want zoals Johan Cruijff het zo mooi zei “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

En dat voordeel zat er dit jaar misschien niet met een grote strik aan of als een kers(t) op de taart. Maar wie weet dat als je nu even de tijd neemt om stil te staan, even filosoferen, even mijmeren over wat er net allemaal gebeurd is de voorbije maanden, vind je wel iets. God weet vind je een hele lijst. God weet kom je jezelf nog eens tegen, zijn er tranen of is er niets. Alles is ok.

“Stilzitten is een vloek”

Bij de pakken blijven zitten, bracht nog nooit verandering. In een holleke wegkruipen tot alles voorbij is, gaat je niet in staat stellen terug te genieten als het voorbij is. Terug genieten van de vrijheid, van alle activiteiten en vooral: van alle mensen die je nu mist. Je zwakt af, mentaal, fysiek en je laat je levenslust wegglijden. Maar dit is het simpelste. De wereld vervloeken voor wat er gebeurt en “arme ik” in alle toonaarden mee zingen.

“Stilstaan is een zege”

Neem tijd om even stil te staan bij de dag, de maand, het jaar. Leef bewust, houd het stuur in handen. Wat vond ik fijn? Hoe komt het dat ik van streek was? Even de stekker eruit, even het geluid af en gewoon jezelf even observeren. Het is een zege om op die manier de vinger aan de pols te houden en bij te sturen waar nodig. Luister naar de signalen, naar je buikgevoel en leer er op die manier terug meer en meer op te vertrouwen.

En ook verdriet kan en mag er zijn. Sommige dingen komen nu eenmaal niet terug. Sommige dingen zijn voorbij. Laat het toe, steek het niet weg om etterend mee te nemen naar 2021.

Cadeautje voor jezelf, elke dag

Twee simpele en snelle manieren om dat stilstaan in praktijk te brengen:

  1. Elke avond even een soort dagboek bijhouden, helpt mij. Waar ben ik dankbaar voor? Bijna elke dag doe ik dat, ik kom simpel aan 9 dingen, elke dag. Elke klote, fantastische, miserabele, behuilde, huppelende, … dag. Het proberen waard, je leert jezelf ook veel beter kennen. Even naar jezelf luisteren voor je naar dromenland vertrekt. Als het niet hebben van een schriftje hiervoor je tegenhoudt, kom in één van onze winkels de “Dream Plan Fly” journal halen of bestel hem online. Ook een fijn geschenk trouwens.
  2. En ‘s ochtends 5 of 10 minuten stelen om even je ogen naar binnen te richten. Hoe gaat het met mij? Wat voel ik en nog belangrijker als er emoties zijn: hoe komt dit? Wat is de trigger? Ik wandel hierbij graag, frisse neus, systeem opstarten.
  3. Heel leuk spelletje van te maken ook. Voor al je online of van ver feesten dit jaar. “wat zijn jouw 5 lichtpuntjes dit jaar?” Je leert elkaar gegarandeerd beter kennen 😉

Maak jezelf blij, luister even naar jezelf. Zalige kerst, ook en zeker dit jaar.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola Wil jij een gezond en snel ontbijt? Wij hebben het perfecte recept voor jou! Granola kan je in het weekend makkelijk zelf maken en voorbereiden. Goed afgesloten blijft die wel 2 weken houdbaar! In de week bereid je dan snel jouw...

Lees meer
Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel Keek jij ook wel eens naar die film Ratatouille en dacht je "Dat ziet er zo délicieux uit, ik wil dat ook op mijn bord"? Wel het is zo gemakkelijk en ook nog eens super gezond! Voor deze ovenschotel verzamel jij al jouw favoriete groenten zoals...

Lees meer
Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika's met Warme Chili-Tahin Een heerlijke maaltijdsalade die je zo kan klaarmaken in de oven, zonder veel afwas! Kikkererwten zijn één van de meest eiwitrijke peulvruchten. Daarom zijn ze een goede vervanger voor vlees, zoals in dit vegetarisch...

Lees meer