Bottenbouillon en Maleizische linzencurry

 Uli – communicatiemanager

 INTRO

“Ik heb een bijzondere band met gezonde voeding. Een aantal jaren geleden kwam ik terug van een reis naar Laos en Cambodja waar ik een besmetting van het CMV-virus opliep. Daardoor speelde een eerder opgelopen klierkoorts opnieuw op. Een jaar lang liep ik rond met aanwezigheid van 2 virussen in mijn bloed. Zelfs toen ik genezen werd verklaard, bleef ik me erg moe voelen en had ik makkelijk hoofdpijn. Een volledige ommezwaai van mijn voeding heeft me toen gered, ik at gedurende 3 maanden geen verwerkt eten, geen cafeïne, geen lactose, geen alcohol, zo weinig mogelijk verzadigde vetten en gluten én geen suikers. Stilaan kwam mijn energie terug.

EVENWICHT

Ondertussen is er – gelukkig maar – geen sprake meer van virussen in mijn bloed en kan ik gerust wat ongezonder eten zonder daar gevolgen van te dragen. Die ervaring leerde me wel welke voeding veel energie vraagt van je lichaam om verwerkt te worden en welke voeding je écht energie geeft.

Wanneer ik plannen heb om in het week-end wijntjes te gaan drinken met vriendinnen, draag ik extra zorg voor mijn voeding tijdens de week én op het katerdagje. Zo verlies ik geen energie.

Na een kerstvakantie, waar het zo dikwijls én én is, heb ik echt behoefte aan een reboot.

 BOTTENBOUILLON

Mijn favoriete kookboek is dit:

De zusjes Hemsley & Hemsley inspireren je met hun praktische aanpak en aanstekelijk enthousiasme tot het uitproberen van nieuwe ingrediënten en het uitbannen van suikerrijke producten uit je voedingspatroon. Ze strijden voor dagelijks gebruik van ‘broth’. Zelf getrokken bouillon van botten. Waarom? Omdat dieren die een goed leven hebben gehad en die zich hebben gevoed met de natuur je kunnen voorzien van essentiële voedingsstoffen. En laten die nu in de botten zitten.

Door het koken onttrek je al die kostbare stoffen uit de botten en ontstaat er behalve een zeer voedzame ook een heerlijke bouillon die je op tal van manieren kunt gebruiken. Kortom: boil your bones!

Ik leerde bottenbouillons maken toen ik met mijn gezondheid op sukkel was, en als ik nu een winterdipje heb of me ziekjes voel, is dat het eerste wat ik doe. (Onze grootmoeders wisten ook al dat je een ziekte het beste kan bestrijden met kippenbouillon, toch?)

Ik ben trouwens een flexitariër, wij eten met ons gezin één keer per week vlees en één keer per week vis. Alle andere dagen, kook ik vegetarisch. Wij houden van de natuur en willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Bottenbouillons passen perfect binnen deze ideologie, je haalt essentiële voedingsstoffen uit het afval van de slagerij.

 

Recept bottenbouillon:

 • 2-3 kg runder- of lamsbotten of kipkarkassen (de slager geeft ze meestal gratis mee) of neem botten van gebraden vlees

Naar keuze: royale scheut appelazijn of versgeperst citroensap (om de extractie van mineralen uit de botten te bevorderen)

 • 2 handenvol afsnijdsels van ui, prei, wortel, selderij of venkel
 • 1 el zwarte peperkorrels, enkele gedroogde laurierblaadjes

 

 1. Doe alle ingrediënten in een grote roestvrijstalen pan en voeg zo veel water toe dat alles 5 cm onderstaat zonder dat de pan boordevol is
 2. Zet het deksel erop en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag en laat kipkarkassen minstens 6u en lams- of runderbotten minstens 12u pruttelen; schuim regelmatig af. Hoe langer de botten pruttelen, des te meer voedingsstoffen eraan onttrokken worden.
 3. Giet de bouillon door een fijne zeef. Verwerk hem meteen of laat hem afkoelen. De bouillon is in de koelkast dagenlang houdbaar – als je hem met rust laat, zelfs een week. Op het oppervlak ontstaat namelijk een laagje vet dat de bouillon tegen de lucht beschermt.

 

Mijn favoriete gerecht: Maleisische linzencurry

Ingrediënten voor de linzencurry:

Olijfolie of kokosolie

3 middelgrote uien

3 tenen knoflook, fijngesneden

3 duimgrote stukken gember, geraspt

2 blikken dikke kokosmelk

Ca 800g groenten (ik gebruikte deze keer een halve brocolli, 2 dikke zoete aardappelen, en een dik handvol snijbonen, maar het kan met eender wat er van leftovers in je koelkast zit, goed rekening houden met de kooktijden zodat je geen platgekookte groenten hebt)

7dl bottenbouillon

500g rode splitlinzen (weken is niet nodig)

400g spinazie

Sap van 1 limoen of ½ citroen

75g korianderblad, gescheurd

Zeezout en zwarte peper

 

Ingrediënten voor de Maleisische specerijenmix

2 groene kardemompeulen of ¼ tl kardemompoeder

½ tl mosterdzaad

2 el gemalen komijn

2 tl kurkuma

2 tl venkelzaad

2 el gemalen koriander

½ tl kaneel

½ tl chilivlokken

¼ tl kruidnagelpoeder

 

Bereiding

 1. Maak eerst de specerijenmix. Kneus de hele kardemompeulen als je die gebruikt, haal de zaadjes eruit en stamp deze met het mosterdzaad in een vijzel fijn. Doe alle geuren in een grote pan en rooster ze een minuutje rustig tot de hele keuken er naar begint te ruiken.
 2. Voeg olijfolie of kokosolie toe en fruit de ui in 10 min gaar. Doe knoflook en gember erbij en bak nog een paar minuten.
 3. Roer de kokosmelk, linzen en bouillon door het uimengsel. Zet een deksel op de pan en breng het mengsel aan de kook.
 4. Naargelang de kooktijden voeg je de groenten toe. Ik heb linzen graag smeuig, ik laat ze 30min koken. Zoete aardappel heeft 20 min nodig, snijbonen en brocolli ongeveer 13min. Als de curry bijna klaar is, voeg je de spinazie toe, zet het vuur uit en laat de spinazie in de curry slinken.
 5. Daarna voeg je zeezout, peper en citroen of limoensap toe en roer. Kijk of smaak en consistentie naar je zin zijn. Je kunt eventueel meer bouillon toevoegen.
 6. Serveer en bestrooi met de gescheurde blaajdes koriander.

Om voldoende eiwitten in dit gerecht te stoppen, combineer ik het met een zachtgekookt eitje, heerlijk als dat eigeel door de curry loopt. 

Als je graag met één van onze diëtistes spreekt en wat meer wil ontdekken over onze dieetprogramma’s, maak dan hier een afspraak.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer