Blog: Tien mega goede redenen om aan yoga te doen

Wij zijn helemaal overtuigd van de vele voordelen van yoga en delen er graag enkele met jou! Niet getreurd als je het niet meteen allemaal voelt na de eerste les. Sommige zaken hebben tijd en oefening nodig. Hoe vaker en langer je het doet, hoe intenser de effecten. Maar veel voordelen ervaar je al heel snel dus probeer zeker eens of yoga iets voor jou kan zijn.

 1. Stress verminderen

De focus op je ademhaling en de houdingen heeft een sterk stress verlagend effect. Door rustig en bewust in- en uit te ademen, laag in de buik en langs de neus activeren we het parasympathisch zenuwstelsel. Op deze manier krijgt je lichaam het signaal dat het mag ontspannen en kom je weer tot rust. Een bijzonder effectief hulpmiddel om ook in het dagelijkse leven om te gaan met stress. Bepaalde yogahoudingen hebben eveneens een bijzonder rustgevend effect op je lichaam en geest. Hier vind je enkele houdingen die je thuis kan uitproberen. De meditatie-oefeningen die vaak aan bod komen in een yogales helpen om naar binnen te keren en jezelf tot rust te brengen.

 1. Leniger worden

Laat ons meteen een grote fabel onderuit halen, je hoeft écht niet lenig te zijn voor yoga! All body’s are yogabody’s! Je wordt wel leniger van yoga en dat is meteen een groot pluspunt. Door je spieren te verlengen en verstevigen word je leniger binnen de mogelijkheden van jouw lichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op blessures, minder rugpijn, … En het voelt ook gewoon goed voor je lijf. Niet alleen je fysieke flexibiliteit verbetert door yoga, ook je mentale flexibiliteit vaart er wel bij.

 1. Kracht opbouwen

Bij het uitvoeren van de yogahoudingen bouw je kracht op. Je lichaam wordt bij een regelmatige beoefening stap voor stap sterker. Zeker pittige vormen zoals Ashtanga zorgen voor een sterker lijf. Ashtanga yoga is reeks vaste houdingen in een vastgelegde volgorde waarmee je spieren die een neiging tot verslappen hebben, gaat versterken en spieren met een neiging tot verkorten, gaat verlengen. Dé ideale yogavorm dus om kracht en lenigheid op te bouwen. Maar ook een Vinyasa les is hier zeer geschikt voor.

 1. Bewust leren ademen

Maar ik kan toch al ademen? Waarom zou ik daarvoor yoga doen? Terechte opmerkingen, maar vaak ademen we heel onbewust en zijn we ons niet bewust van de onvoorstelbare kracht van onze ademhaling. Enkele minuten aandachtig ademen, langs de neus en focus laag in de buik heeft een erg kalmerend effect. Tijdens een yogales bewegen we vaak op het tempo van onze ademhaling, doen we ademhalingsoefeningen en word je je plots wel héél bewust van dat ademen. De eerste keren kan dit een beetje (tot erg) ongemakkelijk aanvoelen, maar geen nood, al snel zal ook jij de heilzame kracht ervan ontdekken.

 1. Betere houding

Yoga maakt je bewuster van je lichaam, je traint je spieren en wordt leniger. Tijdens de les herinneren we je vaak aan je houding en dit bewustzijn neem je mee buiten de yogales met een betere houding tot gevolg. Tijdens een les doen we ook vaak oefeningen om de schadelijk effecten van te veel zitten (vaak voorovergebogen achter je computer) te beperken en meer openheid in het lichaam te brengen, wat bovendien bijdraagt aan een betere ademhaling.

 1. Betere nachtrust

Dankzij yoga kan je beter de drukte van de dag achter je laten. Je leert jezelf ontspannen en deze technieken kan je inzetten voor een goede nachtrust. Enkele yoga– of meditatieoefeningen voor het slapengaan kunnen wonderen doen. Je slaapt sneller in en beter door waardoor je uitgerust wakker wordt, wat ons naadloos op het volgende voordeel brengt.

 1. Meer energie

Yoga geeft je echt een energieboost! Deze energie kan opgewekt worden door bepaalde ademhalingstechnieken, yogahoudingen en meditatie. De ademhalingsoefeningen helpen je beter te ademen, meer zuurstof op te nemen en zo energieker in het leven te staan. Yogahoudingen helpen bovendien om spanningen in je lijf los te laten waardoor je energie vrijer kan stromen. Achteroverbuigingen zijn bijvoorbeeld yogahoudingen die gekend staan om hun energie-opwekkende eigenschappen.  Ook meditatie is een enorm hulpmiddel omdat je leert je aandacht te sturen waardoor je minder meegaat in energievretende gedachten.

 1. Meer zelfvertrouwen

Met yoga krijg je weer vertrouwen in je lijf en je leert luisteren naar de signalen van dat lijf. Yoga helpt je bij de acceptatie van je lichaam in combinatie met een stevige portie mildheid voor jezelf. Wat je op de mat leert: doorzetten, mild zijn, volhouden, rust toelaten, … neem je ook mee naar je dagdagelijks leven.

 1. Meer innerlijke rust

De ademhalingsoefeningen vertragen en verdiepen je ademhaling wat een positief effect heeft op je zenuwstelsel, je wordt rustiger. De houdingen verlichten spanningen in je lijf. Je rekt, strekt en bouwt kracht op. Meditatieoefeningen helpen je naar binnen te keren en de drukte van de buitenwereld even achterwege te laten. Gevolg is een rustigere en meer evenwichtige geest.

 1. Positief effect op concentratie

Tijdens een yogales oefenen we onze focus op het lichaam en de ademhaling. We proberen onze ‘monkey mind’ te kalmeren en telkens terug te keren naar wat we aan het doen zijn. Door dit regelmatig te beoefenen, scherp je deze vaardigheid aan. Je zal na verloop van tijd merken dat dit ook doorwerkt in je dagelijkse leven en dat je concentratie er wel bij vaart.

Helemaal overtuigd?

Probeer zeker eens een yogales bij ons, je kan je hier inschrijven. Ook op ons Youtube kanaal vind je leuke korte filmpjes. Hier kan je het verhaal van Yvette lezen, één van onze overtuigde yogi’s.

Deel zeker ook wat jij het grootste voordeel van yoga vindt. Wij zijn benieuwd!

Laura x

1 Reactie

 1. Baba

  Helemaal overtuigd!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer