Sporten in de winter

Sporten in de winter, het is niet evident. Het is vroeg donker en de verleiding om na een winterdag in je zetel te ploffen, is ZO groot. Toch is het een goed idee om toch nog even die sportschoenen aan te trekken!

MAAR WAAROM JUIST?

Sportieve activiteit is zowel goed voor je mentale als fysieke gezondheid. Het draagt bij tot een goede conditie van het lichaam, maar vooral mentaal kan het ongelofelijk deugd doen. De aanhoudende onzekere situatie met COVID19 stelt ons als mens echt op de proef. We zijn onrustig, energieloos en ervaren veel spanning. En je bent niet alleen, believe me! Een druk hoofd en pieker pieker pieker… Laat ik je vertellen dat sporten echt DE oplossing is om gezond vermoeid met een productief gevoel je bedje in te kruipen. Dus verstand op nul, sportschoenen aan en gaan!

Onze opties zijn vandaag natuurlijk beperkt, maar hier en daar zijn er lichtpuntjes. Zoek vooral gewoon waar jij zin in hebt en wat voor jou goed voelt. Binnensporten kan prima en zoveel personal trainers hebben nu toffe workouts.

Maar er gaat toch echt niets boven buiten een frisse neus halen, even weg van onze home die nu helemaal een office is geworden. Mag het voor jou wel iets meer zijn dan een ontspannende wandeling? Zit jij vol motivatie en goede voornemens? Wil jij al die stress eruit zweten?

LET’S GO FOR A RUN!

Hoe begin je daar nu aan? Ik heb enkele leuke tips die jou kunnen helpen. Zelf ben ik zelf beginnend loper, maar heb wel al een halve marathon van mijn bucketlist geschrapt. De laatste jaren heb ik wel wat opgepikt en deze tips deel ik graag, vooral nu in de winter . Heb jij er zin in? Ik help je op pad!

VOORBEREIDING IS ALLES

Die kennen we al. Ook hier is dat niet anders.

 • Goede sportschoenen zijn een must. Verzorg je voeten en ga voor echte stevige sportschoenen.
 • Kies ook voor comfortabele sportkleding, werk in dunne laagjes zodat je snel iets kan uitdoen. Zelfs in de winterdagen ga je na een tijdje beginnen zweten!
 • Ga op pad met een sporthorloge of activity tracker. Zo kan je je progressie monitoren en dat zorgt voor de nodige motivatie!
 • Voorzie een opbergplek. Probeer met zo weinig mogelijk op pad te gaan. What’s in my bag: sleutels, lippenbalsem, zakdoek, telefoon en mondmasker.
 • Vergeet je muziek niet om je motivatie te boosten! Ik loop zelf met een koptelefoon, dit vind ik het fijnste. Heb jij liever stilte en de geluiden van de natuur? Dat kies je helemaal zelf!
 • Safety first! Vergeet zeker in deze donkere dagen je verlichting of reflecterende accessoires.
 • Klaar om te vertrekken? Drink nog even wat water en eet nog even een (stukje) banaan voor extra energie!

EN WE ZIJN VERTROKKEN!

Een goede start is half gewonnen. Waar let je op?

 • Bepaal je afstand & route: Dan heb je een duidelijk doel kan je een inschatting maken van welke route je wil nemen. Ben je een sporter en/of heb je een redelijke conditie? Dan moet 4-5 km geen probleem zijn. Geldt dit niet voor jou? Geen probleem start met een kilometer en bekijk hoe dat gaat. Daarna ga je toch opbouwen, iedereen op zijn eigen tempo!
 • Vertrek niet te snel: Houdt via je tracker in het oog dat je niet te snel start, dit komt vaak voor. Te snel starten hou je immers niet vol. Zoek een rustig tempo dat voor jou aangenaam voelt en probeer dat aan te houden, dat is voor iedereen anders. Daarna kan je systematisch je snelheid opdrijven.
 • Let op je ademhaling: krampen komen zo vaak voor en kunnen verschillende redenen hebben zoals te snel starten. Probeer je naast een rustig tempo, je ook te concentreren op een rustige en consistente ademhaling, in door de neus en uit door de mond. Dit zal helpen om krampen te voorkomen.
 • Een ontspannen loophouding is ook belangrijk voor een aangename ervaring. Hou je schouders en armen laag, zo blijf je borst helemaal open en in rust!
 • En nu genieten! Geniet van de frisse lucht en de mooie omgeving! Het kan altijd even moeilijk worden, let dan gewoon extra op je tempo en je ademhaling en doe het wat rustiger aan.

YOU DID IT!!!

 • Proficiat! Serieus, hoe trots ben jij op jezelf?
 • Wandel de laatste meters rustig uit zodat je spieren kunnen afkoelen. Daarna kan je ook enkele stretch oefeningen koppelen.
 • Helemaal nat in het zweet is het tijd voor een zalige douche met onze geweldige skin washes, die jou helemaal gaan helpen om tot rust te komen!
 • Geef je voeten de juiste verzorging naar zo een intense hardloopsessie!
 • En hoe zit nu dat voor de volgende keer? It’s up to you! Wil je snel verbetering zien, dan moet je toch zeker 2-3 keer per week proberen te gaan lopen. Probeer regelmatig een route en afstand te lopen waar jij je goed bij voelt om in vorm te blijven. En zo bouw je elke week gevoelsmatig op, niets moet, alles kan! Heb je een moeilijke sessie? Geen probleem, loop gewoon jouw standaard route & afstand. Loopt het vlotjes? Voel je je superman of superwoman? Dat is het moment dat je kan verbeteren en ga dan eens voor die halve of kilometer meer. Zo op die manier ga je voelen dat het altijd makkelijker en beter gaat.

SUPER GOED BEZIG! EN NU?

The skype is the limit! Voel jij je helemaal goed bij jouw vast 5 of 10 km elke week? Perfect! Of heb je net de smaak te pakken en wil je een ambitieus doel stellen? Ga voor die halve marathon of volledige marathon in 2021 op de bucketlist! Ik zie je graag aan de finish 😉

1 ding is zeker, het doet zo ongelofelijk veel goed! Of je nu van je lopen je vast piekermoment maakt zodat je nadien alles kan loslaten of het net gebruikt als moment om even het hoofd leeg te maken… Mentaal ben je opgeladen, je kan met een rustig hoofd naar bed en jouw lichaam zal de volgende dag telkens in een wat beter vorm zijn dan de dag ervoor! En daar doen we het voor: Feeling good, like we should!

Ik ben benieuwd naar je feedback, extra tips, noem maar op! Je kan ze sturen naar yahti@kokoro.be 😊

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola Wil jij een gezond en snel ontbijt? Wij hebben het perfecte recept voor jou! Granola kan je in het weekend makkelijk zelf maken en voorbereiden. Goed afgesloten blijft die wel 2 weken houdbaar! In de week bereid je dan snel jouw...

Lees meer
Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel Keek jij ook wel eens naar die film Ratatouille en dacht je "Dat ziet er zo délicieux uit, ik wil dat ook op mijn bord"? Wel het is zo gemakkelijk en ook nog eens super gezond! Voor deze ovenschotel verzamel jij al jouw favoriete groenten zoals...

Lees meer
Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika's met Warme Chili-Tahin Een heerlijke maaltijdsalade die je zo kan klaarmaken in de oven, zonder veel afwas! Kikkererwten zijn één van de meest eiwitrijke peulvruchten. Daarom zijn ze een goede vervanger voor vlees, zoals in dit vegetarisch...

Lees meer