Winterse minestrone

Al sinds het begin van de winter had ik zin in een zelfgemaakte minestrone, maar ik stelde het maar uit en uit omdat het toch wel wat werk vraagt…dacht ik, want dat valt best wel mee!  Ik geef toe, er komt wat voorbereidend snijwerk aan te pas, maar langs de andere kant, soep maak je vaak ineens in een grote hoeveelheid.  Vervolgens kan je er verschillende dagen van eten, ik heb er een ganse week ’s middags van gegeten en elke dag gecombineerd met iets anders, of je vriest enkele porties in.

Een minestrone kan je op veel verschillende manieren klaarmaken, zolang er maar véél groentjes inzitten.  In de zomer maak je ze met groentjes zoals courgette, boontjes, tomaten…

In de ingrediëntenlijst zie je dat ik een halve knolselder gebruik en een halve kg pompoen.  De restjes groenten kan je uiteraard gebruiken voor een ander gerecht zoals een puree.  Of je kan ze ook invriezen.

Ingrediënten

2.5 liter soep (ongeveer 8 porties) – 20 à 25 min snijwerk – 25 à 30 min kooktijd

  • 4 sjalotjes
  • 2 teentjes look
  • 1 kg wortelen bio
  • Halve knolselder
  • 0,5 kg pompoen
  • 3 zoete aardappelen
  • Erwtjes 0,5 kg
  • 2 liter water met enkele groentebouillonblokjes in opgelost (of je kan zeker ook verse bouillon gebruiken)
  • Verse kruiden zoals peterselie, basilicum, oregano,…
  • Olijfolie

Bereiding

  • Snipper de sjalotjes en pers de knoflook
  • Schil, was en snijd alle groenten in blokjes.
  • Stoof alle groentjes (behalve de erwtjes) aan in olijfolie gedurende enkele minuten.
  • Overgiet vervolgens met de bouillon en laat 25 à 30 minuten koken.
  • Ik raad je aan om regelmatig eens te proeven en het koken stop te zetten op het moment dat voor jou de groentjes voldoende gaar zijn. Let er zeker op dat ze knapperig blijven!
  • Giet nu de helft van de groenten in een andere kookpot en mix deze met de mixer.
  • Vervolgens breng je alle groenten terug samen in de originele kookpot en voeg je de erwtjes toe.
  • Laat pruttelen op een laag vuurtje gedurende 5 minuten en
  • Klaar!

Voor een volwaardige maaltijd kan je eventueel wat volkoren pasta toevoegen aan de soep, zelfs wat parmezaanse kaas of pancetta smaakt er heerlijk bij of gewoon een stukje volkoren brood.

Een tasje soep smaakt altijd lekker, zeker bij dit weer…maar ik ga er maar niet verder over zeuren, het is wat het is 😉.

Geniet ervan,

Anniek

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Voel je terug 6

Voel je terug 6

Kinderlijke nostalgie Want daar komt het volgens velen op neer. Een verlanglijstje maken. Nog net niet knippen uit een boekje en plakken. Nog net geen brief schrijven en vertellen waarom je al dan niet in aanmerking komt voor iets zoets. De voorbereiding van de Winter...

Lees meer
Elk onze eigen weg

Elk onze eigen weg

Als het op is. Laat me met de deur in huis vallen, want de suspense opbouwen, gaat het niet minder hard maken of minder definitief. Vincent en ik gaan uit elkaar, onze wegen scheiden, het is op. We vierden onze 20 jaar samen dit jaar, onze 11 jaar getrouwd, maar we...

Lees meer
Lanceren, af of niet.

Lanceren, af of niet.

Perfectly imperfect Nee, de site is niet af. Er staan mogelijk nog schrijffouten in. En ja, op de "esthetiek" pagina's missen nog foto's. En nee, hij is nog niet binnenste buiten, onderst boven gekeerd. Hij is dus niet perfect. Net zoals alles in het leven, elke dag....

Lees meer