Winterse minestrone

Al sinds het begin van de winter had ik zin in een zelfgemaakte minestrone, maar ik stelde het maar uit en uit omdat het toch wel wat werk vraagt…dacht ik, want dat valt best wel mee!  Ik geef toe, er komt wat voorbereidend snijwerk aan te pas, maar langs de andere kant, soep maak je vaak ineens in een grote hoeveelheid.  Vervolgens kan je er verschillende dagen van eten, ik heb er een ganse week ’s middags van gegeten en elke dag gecombineerd met iets anders, of je vriest enkele porties in.

Een minestrone kan je op veel verschillende manieren klaarmaken, zolang er maar véél groentjes inzitten.  In de zomer maak je ze met groentjes zoals courgette, boontjes, tomaten…

In de ingrediëntenlijst zie je dat ik een halve knolselder gebruik en een halve kg pompoen.  De restjes groenten kan je uiteraard gebruiken voor een ander gerecht zoals een puree.  Of je kan ze ook invriezen.

Ingrediënten

2.5 liter soep (ongeveer 8 porties) – 20 à 25 min snijwerk – 25 à 30 min kooktijd

  • 4 sjalotjes
  • 2 teentjes look
  • 1 kg wortelen bio
  • Halve knolselder
  • 0,5 kg pompoen
  • 3 zoete aardappelen
  • Erwtjes 0,5 kg
  • 2 liter water met enkele groentebouillonblokjes in opgelost (of je kan zeker ook verse bouillon gebruiken)
  • Verse kruiden zoals peterselie, basilicum, oregano,…
  • Olijfolie

Bereiding

  • Snipper de sjalotjes en pers de knoflook
  • Schil, was en snijd alle groenten in blokjes.
  • Stoof alle groentjes (behalve de erwtjes) aan in olijfolie gedurende enkele minuten.
  • Overgiet vervolgens met de bouillon en laat 25 à 30 minuten koken.
  • Ik raad je aan om regelmatig eens te proeven en het koken stop te zetten op het moment dat voor jou de groentjes voldoende gaar zijn. Let er zeker op dat ze knapperig blijven!
  • Giet nu de helft van de groenten in een andere kookpot en mix deze met de mixer.
  • Vervolgens breng je alle groenten terug samen in de originele kookpot en voeg je de erwtjes toe.
  • Laat pruttelen op een laag vuurtje gedurende 5 minuten en
  • Klaar!

Voor een volwaardige maaltijd kan je eventueel wat volkoren pasta toevoegen aan de soep, zelfs wat parmezaanse kaas of pancetta smaakt er heerlijk bij of gewoon een stukje volkoren brood.

Een tasje soep smaakt altijd lekker, zeker bij dit weer…maar ik ga er maar niet verder over zeuren, het is wat het is 😉.

Geniet ervan,

Anniek

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Vacature: Dappere starter (M/V)

Vacature: Dappere starter (M/V)

Had jij ambitieuze Lockdown-voornemens en heb je ze tot nu toe niet kunnen waarmaken? Mis je jouw vitaliteit van 10 jaar geleden en wil je eindelijk weer eens willen ravotten met de kinderen (al dan niet de jouwe)? Ben je het beu de dag futloos door te sloffen? Of...

Lees meer
Here we go again.

Here we go again.

Shit. Terug. Ik herinner mij de eerste slag in mijn gezicht vorig jaar nog alsof het gisteren was. Jas nog aan na één van mijn laatste workshops in Beerse. Net terug thuis, persconferentie op het nieuws. Niemand zei een woord. Twee uur later had ik mijn jas nog aan....

Lees meer
Aubergines met garnalen

Aubergines met garnalen

Aubergines met garnalen 'Asian style' Ingrediënten 450gr grote biologische garnalen 2 aubergines 20gr gember 40gr koriander (of basilicum) Bereiding Snijd de aubergines in plakjes van 0,5cm dik en vervolgens in reepjes. Hak de gember fijn en doe hem bij de...

Lees meer