Tijd voor ontbijt!

Een boterhammetje met confituur, moet kunnen!  Het kan zoooo lekker zijn op een luie zondagochtend.

Helaas helaas…niet de gezondste keuze.  Het suikergehalte van gewone confituur bedraagt ongeveer 60%, een echte suikerbom dus!   Je mag er zeker van zijn dat je je na een tweetal uurtjes energieloos voelt en alweer honger hebt.  Niet het ideale ontbijt dus…

Op zoek naar een lekker alternatief dan toch!  Een snede pompoenbrood met zelfgemaakte confituur.

In het natuurbrood vervang ik de tarwe door pompoen en notenmeel.  Ik maak het klaar in de oven en het kan vervolgens heel makkelijk voorgesneden bewaard worden in de diepvries.   In de confituur wordt de suiker vervangen door sinaasappelsap en een beetje honing.  Super snel klaar en in een afgesloten potje een ganse week te bewaren in de koelkast of gewoon met zijn allen alles lekker opeten op zondagochtend!

Je bent even bezig met de voorbereidingen en het bakken, maar je kan er wel een weekje mee verder!

Ingrediënten:

Voor 1 brood en 1 potje confituur * 30 min bereidingstijd + 10 min bereidingstijd  * 65 min oventijd

Pompoenbrood

  • 300 g pompoenpuree (= geroosterde pompoen uit de oven)
  • 1 el olijfolie
  • 1 banaan
  • 2 el honing
  • 3 eieren
  • 2 theelepels appelazijn
  • 1 eetlepel gemengde notenpasta
  • 200 g notenmeel (ik neem hier een mengeling van verschillende noten: walnoten, cashewnoten, amandelen, hazelnoten.  Deze mengeling fijnmalen tot meel in de blender.)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (= vervanging van rijspoeder)
  • 1 tl kaneel – oppassen dat je niet te veel kaneel toevoegt, want dit kruid heeft een overheersende smaak.  Je kan het kaneel ook vervangen door provençaalse kruiden (paprika, oregano etc…), zo wordt het een broodje voor ’s middags of ’s avonds!  In dit geval kan je ook de honing weglaten.
  • 2 tl zeezout (optioneel)
  • 2 el pompoenpitten

Extra nodig :

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Blender
  • Cakevorm
  • Bakpapier

Confituur

  • 150 gr (diepvries) rode vruchten
  • 2 theelepels honing
  • 1/2 sinaasappel
  • 2 lepels chia zaad

Bereiding:

Pompoenbrood

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de pompoen in tweeën, verwijder de pitten en snijd 300 gram ervan in kleine stukjes. (de rest van de pompoen kan je gebruiken in een soepje!)
  • Leg de blokjes gesneden pompoen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Besprenkel wat olijfolie over de in stukje gesneden pompoen en rooster de pompoen voor 30-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  • Doe de geroosterde pompoen, de banaan, de honing, de appelazijn, de eieren en de gemengde notenpasta in de blender en mix alles fijn.
  • Giet het mengsel in een kom en voeg hieraan het notenmeel, natriumbicarbonaat, kaneel en het zout (optioneel) toe.
  • Meng het geheel goed door elkaar en giet het mengsel in de voorbereidde cakevorm.
  • Strooi de pompoenpitten over de bovenkant van de cake.
  • Schuif de cakevorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak gaar gedurende 65 minuten.
  • Laat het pompoenbrood 15 minuten afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat  daarna volledig laten  afkoelen op een rooster.
  • Vervolgens kan je het brood in sneden snijden.

Confituur:

  • Doe de rode vruchten in een steelpannetje en laat op een middelmatig vuurtje warm worden tot het begint te pruttelen.
  • Zet het vuur af. Prak met een vork nog even de vruchten als dat nodig is. Doe daarna de honing erbij.
  • Doe het sap van de halve sinaasappel erbij en roer vervolgens de chia zaden erdoor. (chia zaden zorgen voor binding)
  • Doe het mengsel in een confituurpot en laat het ongeveer een uurtje afkoelen
  • Je kan de confituur tot één week bewaren in de koelkast.

Bron: Pompoenbrood: Rens Kroes – Confituur: Bye Bye Cheeseburger

Andere van mijn lievelingsontbijtjes zijn: banaan-ei pannenkoeken, boekweit crackers met notenpasta en stukjes banaan en fruit met noten, zaden en kokosyoghurt.

Wat is jullie favoriete ontbijt?

Smakelijk!

Anniek

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Artisanale krakelé winterhanden

Artisanale krakelé winterhanden

Maak zelf de meest ruwe handen in een 'handomdraai' Dit recept is een winner, elke keer weer een verbluffend resultaat. Veel heb je niet nodig en als je het goed aanpakt, heb je snel resultaat! Benodigdheden water, liefst ijskoud agressieve handzeep vol sulfaten en...

Lees meer
Blog: Geen Corona handen

Blog: Geen Corona handen

Say what?! Nu we allemaal al enkel weken onze handen vaker wassen, steekt dit ook de kop op. "Meer droge handen", dit hadden wij zien komen... En als we van experts nu te horen krijgen dat we onze handen zoveel mogelijk moeten voeden met crème, komt ons haar recht...

Lees meer
Blog: Op monsterjacht doorheen de badkamer

Blog: Op monsterjacht doorheen de badkamer

Nog nooit hadden zoveel mensen huidproblemen. We smeren veel te veel en te vaak verzorgingsproducten die irriterende chemicaliën bevatten. Ons doel is om samen met jou deze producten op te sporen en voorgoed uit je leven te bannen. Zin om mee 'detective' te worden?...

Lees meer