Een boterhammetje met confituur, moet kunnen! Het kan zoooo lekker zijn op een luie zondagochtend.
Helaas helaas…niet de gezondste keuze. Het suikergehalte van gewone confituur bedraagt ongeveer 60%, een echte suikerbom dus! Je mag er zeker van zijn dat je je na een tweetal uurtjes energieloos voelt en alweer honger hebt. Niet het ideale ontbijt dus…
Op zoek naar een lekker alternatief dan toch! Een snede pompoenbrood met zelfgemaakte confituur.
In het natuurbrood vervang ik de tarwe door pompoen en notenmeel. Ik maak het klaar in de oven en het kan vervolgens heel makkelijk voorgesneden bewaard worden in de diepvries. In de confituur wordt de suiker vervangen door sinaasappelsap en een beetje honing. Super snel klaar en in een afgesloten potje een ganse week te bewaren in de koelkast of gewoon met zijn allen alles lekker opeten op zondagochtend!
Je bent even bezig met de voorbereidingen en het bakken, maar je kan er wel een weekje mee verder!
Ingrediënten:
Voor 1 brood en 1 potje confituur * 30 min bereidingstijd + 10 min bereidingstijd * 65 min oventijd
Pompoenbrood
- 300 g pompoenpuree (= geroosterde pompoen uit de oven)
- 1 el olijfolie
- 1 banaan
- 2 el honing
- 3 eieren
- 2 theelepels appelazijn
- 1 eetlepel gemengde notenpasta
- 200 g notenmeel (ik neem hier een mengeling van verschillende noten: walnoten, cashewnoten, amandelen, hazelnoten. Deze mengeling fijnmalen tot meel in de blender.)
- 1 theelepel natriumbicarbonaat (= vervanging van rijspoeder)
- 1 tl kaneel – oppassen dat je niet te veel kaneel toevoegt, want dit kruid heeft een overheersende smaak. Je kan het kaneel ook vervangen door provençaalse kruiden (paprika, oregano etc…), zo wordt het een broodje voor ’s middags of ’s avonds! In dit geval kan je ook de honing weglaten.
- 2 tl zeezout (optioneel)
- 2 el pompoenpitten
Extra nodig :
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Blender
- Cakevorm
- Bakpapier
Confituur
- 150 gr (diepvries) rode vruchten
- 2 theelepels honing
- 1/2 sinaasappel
- 2 lepels chia zaad
Bereiding:
Pompoenbrood
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de pompoen in tweeën, verwijder de pitten en snijd 300 gram ervan in kleine stukjes. (de rest van de pompoen kan je gebruiken in een soepje!)
- Leg de blokjes gesneden pompoen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Besprenkel wat olijfolie over de in stukje gesneden pompoen en rooster de pompoen voor 30-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Doe de geroosterde pompoen, de banaan, de honing, de appelazijn, de eieren en de gemengde notenpasta in de blender en mix alles fijn.
- Giet het mengsel in een kom en voeg hieraan het notenmeel, natriumbicarbonaat, kaneel en het zout (optioneel) toe.
- Meng het geheel goed door elkaar en giet het mengsel in de voorbereidde cakevorm.
- Strooi de pompoenpitten over de bovenkant van de cake.
- Schuif de cakevorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak gaar gedurende 65 minuten.
- Laat het pompoenbrood 15 minuten afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat daarna volledig laten afkoelen op een rooster.
- Vervolgens kan je het brood in sneden snijden.
Confituur:
- Doe de rode vruchten in een steelpannetje en laat op een middelmatig vuurtje warm worden tot het begint te pruttelen.
- Zet het vuur af. Prak met een vork nog even de vruchten als dat nodig is. Doe daarna de honing erbij.
- Doe het sap van de halve sinaasappel erbij en roer vervolgens de chia zaden erdoor. (chia zaden zorgen voor binding)
- Doe het mengsel in een confituurpot en laat het ongeveer een uurtje afkoelen
- Je kan de confituur tot één week bewaren in de koelkast.
Bron: Pompoenbrood: Rens Kroes – Confituur: Bye Bye Cheeseburger
Andere van mijn lievelingsontbijtjes zijn: banaan-ei pannenkoeken, boekweit crackers met notenpasta en stukjes banaan en fruit met noten, zaden en kokosyoghurt.
Wat is jullie favoriete ontbijt?
Smakelijk!
Anniek
0 reacties