Shepherds Pie met zachte bloemkoolpuree

De feestdagen zijn voorbij, misschien zijn er nog enkele feestjes in januari gepland?  Of misschien heb je het geluk om te kunnen uitkijken naar een deugdoende skibreak?  In ieder geval, er liggen nog enkele wintermaanden voor ons terwijl, laat ons eerlijk zijn, de meesten onder ons al wel snakken naar een lentezonnetje.  Tijdens deze maanden probeer ik mijn lichaam toch sterk te houden door middel van een gezond eetpatroon om mezelf en ook de andere gezinsleden zo goed mogelijk te wapenen tegen winterkwaaltjes.  Ik heb het nu over een gezond eetpatroon, maar ook voldoende slaap en voldoende beweging (in de buitenlucht) helpen voor mij.  Maar dus terug naar de voeding: fruit en verse groenten staan dagelijks op het menu, bij voorkeur seizoensgebonden.  Om de maaltijden voor ons allen gezellig en lekker te houden verwerk ik regelmatig de iets zwaardere klassieker tot een lichtere variant.  Zo ook deze Shepherds Pie.  Ik zag mijn zoon er van smullen en dat maakt van mij dan weer een tevreden mama.  😉

Deze versie van Shepherds Pie bevat verschillende groentjes en heb ik gemaakt met mager rundergehakt.  De puree bovenaan kan je gerust maken met enkel bloemkool, en voor de kindjes kan je er een aardappeltje tussen pletten.

Ingrediënten

2 à 3 porties- 15 min snijwerk – 30 min oventijd

  • 300 gram rundergehakt
  • 400 gram bloemkool
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 gram wortel
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • Scheutje melk of plantaardige melk of wat kookvocht van het bloemkool
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Peper, muskaatnoot en andere droge kruiden naar keuze
  • Verse peterselie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de ajuin fijn en de champignons, de bleekselderij en de wortel in fijne plakjes.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en roer het gehakt los met een spatel tot het volledig bruin is geworden en kruid met wat peper.
  • Voeg de ui, de groenten en de kerriepoeder toe en roerbak nog ongeveer 10 minuten.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en kook of stoom ze gaar. Stamp vervolgens tot puree, je kan er wat melk bijdoen of wat kookvocht.  Werk af met peper, muskaatnoot en de verse peterselie.
  • Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal.
  • Verdeel de bloemkoolpuree over het gehaktmengsel.
  • Zet de ovenschaal gedurende 30 minuten in de oven.

En opscheppen maar!

Maak eventueel wat extra, zo heb je morgen nog wat voor de lunch.

Je kan makkelijk variëren met deze schotel, denk maar aan puree van broccoli of zoete aardappel.  Ook kan je hem perfect op voorhand klaarmaken zodat je hem ’s avonds alleen nog maar in de oven moet schuiven.

Geniet ervan!
Anniek

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Courgetti met avocadopesto en makreel

Courgetti met avocadopesto en makreel

Courgetti met avocadopesto en makreel Met groentespaghetti kan je veel kanten uit, maar soms blijven de basics gewoon de beste. De courgette bijvoorbeeld! Een ideale manier om lekker veel groentjes binnen te krijgen en laag in koolhydraten te blijven. Door de...

Lees meer
Groentechips

Groentechips

Groentenchips We kennen het allemaal! Na ons avondeten toch nog dat kleine honger, die verleiding naar een ongezonde snack. Helemaal normaal, maar gelukkig hoeven snacks helemaal niet altijd ongezond te zijn! Wij leggen jou even uit hoe je snel en makkelijk gezonde...

Lees meer
Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola Wil jij een gezond en snel ontbijt? Wij hebben het perfecte recept voor jou! Granola kan je in het weekend makkelijk zelf maken en voorbereiden. Goed afgesloten blijft die wel 2 weken houdbaar! In de week bereid je dan snel jouw...

Lees meer