Ovenschotel met bloemkool en broccoli

Woensdag vandaag en zaaaaalig zonnig weer. Koud, dat wel!  De temperaturen amper boven het vriespunt… Tijd dus voor een beetje comfort food om onszelf op te warmen!
Een heerlijke kom zelfgemaakte soep doet het altijd goed. Maar voor vanavond mag het ietsje meer zijn, toch?  Een ovenschotel wordt het!  Wederom makkelijk te bereiden en je kan ze invriezen om er de hele winter door van te smullen. Je kan ze ook aanpassen naargelang de groenten waarin je zin hebt. Ik koos vandaag voor de versie met rundergehakt, bloemkool en broccoli. Ik weet dat ik hiermee iedereen thuis blij maak vanavond en dat is toch al belangrijk om het samen gezellig te hebben aan tafel. 😉

Ingrediënten

Voor 4 personen * 20 min voorbereidingstijd * 25 min oventijd

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 sjalotje
  • 1 bloemkool
  • 2 broccoli
  • Olijfolie
  • Rozemarijn
  • Peper
  • Muskaatnoot
  • Geraspte parmezaan

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden C.
  • Snij de bloemkool en broccoli in roosjes en spoel ze af.
  • Maak 2 kookpotten met water aan de kook, 1 voor de bloemkool en 1 voor de broccoli.
  • Blancheer de broccoli beetgaar en kook de bloemkool gaar.
  • Snipper het sjalotje fijn en stoof het aan in een pan.
  • Bak het gehakt rul in olijfolie in dezelfde pan en kruid met rozemarijn en peper.
  • Wanneer de bloemkool gaar is, nog even aanstoven in een beetje olijfolie en kruiden met peper en muskaatnoot.
  • Doe het gehakt en de bloemkool samen in een ovenschotel en roer door mekaar.
  • Mix de broccoli tot een fijne puree en kruid met peper en muskaat, eventueel een beetje boter doorroeren voor de liefhebbers.
  • Lepel de broccolipuree bovenop de mengeling van gehakt en bloemkool.
  • Afwerken met een laagje parmezaan bovenaan voor het heerlijke korstje.
  • Zet de ovenschotel een 20-tal minuutjes in de oven en zet op het einde even op grillstand.

Zoals jullie kunnen lezen maak ik er geen bechamelsaus bij.  Eerlijk gezegd maak ik dat gewoon niet graag klaar (lees: mislukt de helft van de tijd ;-)).  Het is er zeker ook lekker bij, maar ik vind het niet echt nodig.  Als je dit gerechtje toch wat smeuïger zou willen, je kan er altijd de bloemkoolbechamelsaus bij maken (zie vorige blog): wat bloemkoolroosjes minder en in de plaats wat saus.

Laat het smaken!

Anniek

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Voel je terug 6

Voel je terug 6

Kinderlijke nostalgie Want daar komt het volgens velen op neer. Een verlanglijstje maken. Nog net niet knippen uit een boekje en plakken. Nog net geen brief schrijven en vertellen waarom je al dan niet in aanmerking komt voor iets zoets. De voorbereiding van de Winter...

Lees meer
Elk onze eigen weg

Elk onze eigen weg

Als het op is. Laat me met de deur in huis vallen, want de suspense opbouwen, gaat het niet minder hard maken of minder definitief. Vincent en ik gaan uit elkaar, onze wegen scheiden, het is op. We vierden onze 20 jaar samen dit jaar, onze 11 jaar getrouwd, maar we...

Lees meer
Lanceren, af of niet.

Lanceren, af of niet.

Perfectly imperfect Nee, de site is niet af. Er staan mogelijk nog schrijffouten in. En ja, op de "esthetiek" pagina's missen nog foto's. En nee, hij is nog niet binnenste buiten, onderst boven gekeerd. Hij is dus niet perfect. Net zoals alles in het leven, elke dag....

Lees meer