Woensdag vandaag en zaaaaalig zonnig weer. Koud, dat wel! De temperaturen amper boven het vriespunt… Tijd dus voor een beetje comfort food om onszelf op te warmen!
Een heerlijke kom zelfgemaakte soep doet het altijd goed. Maar voor vanavond mag het ietsje meer zijn, toch? Een ovenschotel wordt het! Wederom makkelijk te bereiden en je kan ze invriezen om er de hele winter door van te smullen. Je kan ze ook aanpassen naargelang de groenten waarin je zin hebt. Ik koos vandaag voor de versie met rundergehakt, bloemkool en broccoli. Ik weet dat ik hiermee iedereen thuis blij maak vanavond en dat is toch al belangrijk om het samen gezellig te hebben aan tafel. 😉
Ingrediënten
Voor 4 personen * 20 min voorbereidingstijd * 25 min oventijd
- 400 gram rundergehakt
- 1 sjalotje
- 1 bloemkool
- 2 broccoli
- Olijfolie
- Rozemarijn
- Peper
- Muskaatnoot
- Geraspte parmezaan
Bereiding
- Verwarm de oven op 180 graden C.
- Snij de bloemkool en broccoli in roosjes en spoel ze af.
- Maak 2 kookpotten met water aan de kook, 1 voor de bloemkool en 1 voor de broccoli.
- Blancheer de broccoli beetgaar en kook de bloemkool gaar.
- Snipper het sjalotje fijn en stoof het aan in een pan.
- Bak het gehakt rul in olijfolie in dezelfde pan en kruid met rozemarijn en peper.
- Wanneer de bloemkool gaar is, nog even aanstoven in een beetje olijfolie en kruiden met peper en muskaatnoot.
- Doe het gehakt en de bloemkool samen in een ovenschotel en roer door mekaar.
- Mix de broccoli tot een fijne puree en kruid met peper en muskaat, eventueel een beetje boter doorroeren voor de liefhebbers.
- Lepel de broccolipuree bovenop de mengeling van gehakt en bloemkool.
- Afwerken met een laagje parmezaan bovenaan voor het heerlijke korstje.
- Zet de ovenschotel een 20-tal minuutjes in de oven en zet op het einde even op grillstand.
Zoals jullie kunnen lezen maak ik er geen bechamelsaus bij. Eerlijk gezegd maak ik dat gewoon niet graag klaar (lees: mislukt de helft van de tijd ;-)). Het is er zeker ook lekker bij, maar ik vind het niet echt nodig. Als je dit gerechtje toch wat smeuïger zou willen, je kan er altijd de bloemkoolbechamelsaus bij maken (zie vorige blog): wat bloemkoolroosjes minder en in de plaats wat saus.
Laat het smaken!
Anniek
0 reacties