Mmmmelk?!

1 juni is Wereld Melkdag

Dit lazen we:
“Melk, de witte motor, goed voor elk. Melk is één van de belangrijkste, gezondste en meest universele drankjes ter wereld, en dat mogen we best eens vieren. Dat gebeurt ieder jaar op 1 juni, op Wereld Melkdag. Tijdens die Dag staan we niet alleen stil bij hoe belangrijk melk is voor bijvoorbeeld de groei van kinderen of de grote rol die de drank speelt in het voedselproces, maar we kijken ook naar hoe de industrie bijdraagt aan economische groei en duurzaamheid.”

Ons standpunt?

Laat ons even de feiten noteren. Onze moedermelk bestaat uit 80% WEI eiwitten en 20% caseïne. Bij een koe is dit net omgekeerd. Een kalfje heeft 4 magen om de melk, vooral de caseïne, te verteren alvorens deze de darm bereikt. Bij ons maar één en daarmee is alles gezegd want wij zijn niet gemaakt om zulke hoeveelheid caseïne binnen te krijgen. Een heel groot deel van de wereld kan melk niet eens verteren. Meer en meer kindjes kunnen er ook niet tegen.
Ook voedingsdeskundige Patrick Mullie is het hiermee eens: bekijk zijn filmpje ‘Melk moet niet.‘ Bij hem is de hoofdreden dat de volle melk meer caloriën bevat dan een cola en in een wereld waar obesitats een waar probleem is, lijkt het niet verstandig dit te blijven promoten.
En wat dan met calcium? Er zijn meer en meer bewijzen dat de calcium die je met melkproducten binnenkrijgt, je botten zou ontkalken om deze vorm om te zetten in de vorm die we nodig hebben. En groene groenten, havermout, amandelen geven je minstens evenveel en mogelijk meer van de juiste soort binnen.

Beste bewijs

In een dieet – of het nu de balance box is of smart nutrition project– raden we aan melkproducten even te schrappen. Beste bewijs is de positieve evolutie die mensen ervaren wanneer we zeggen tijdelijk melk te schrappen. Huidverbetering, vertering, …  Melk schrappen heeft eczeem en acne al heel vaak doen temperen bij onze klanten.
In een gezond voedingspatroon kan dit terug geïntegreerd worden, al raden we altijd aan om er telkens 3 dagen tussen te laten. Dat geeft je darm de tijd om te verteren. Weet dat we je hier altijd graag in bijstaan, daarvoor zijn we er.

Alternatieven genoeg

Youghurtjes, melk, … je hebt ze nu in héél veel natuurlijke varianten ook. Lekker en gezonder (als er niet teveel suiker aan toegevoegd is … ;)). Varieer en krijg zo meer voedingstoffen binnen. En als je buitenhuis eet, kan je nog altijd melk eten of drinken zodat je niet moeilijk hoeft te doen. Want dat houdt ons vaak tegen. Elke stap, hoe klein ook, is een stap. Je lichaam en huid zullen je danken.

Waarom dan dit initiatief?

Waarom dan een Melkdag als het niet goed is? Om dezelfde reden dat je op tv nog hoort dat een boterham met choco het gezonde ontbijt is voor je kinderen. Of waarom er van producten met hopen chemicaliën gezegd wordt dat ze ‘zacht voor de huid’ zijn. Geld.
En die reden wakkert ons vuur voor verandering, om mee te werken aan de bewustwording, telkens terug aan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer