Mmmmelk?!

1 juni is Wereld Melkdag

Dit lazen we:
“Melk, de witte motor, goed voor elk. Melk is één van de belangrijkste, gezondste en meest universele drankjes ter wereld, en dat mogen we best eens vieren. Dat gebeurt ieder jaar op 1 juni, op Wereld Melkdag. Tijdens die Dag staan we niet alleen stil bij hoe belangrijk melk is voor bijvoorbeeld de groei van kinderen of de grote rol die de drank speelt in het voedselproces, maar we kijken ook naar hoe de industrie bijdraagt aan economische groei en duurzaamheid.”

Ons standpunt?

Laat ons even de feiten noteren. Onze moedermelk bestaat uit 80% WEI eiwitten en 20% caseïne. Bij een koe is dit net omgekeerd. Een kalfje heeft 4 magen om de melk, vooral de caseïne, te verteren alvorens deze de darm bereikt. Bij ons maar één en daarmee is alles gezegd want wij zijn niet gemaakt om zulke hoeveelheid caseïne binnen te krijgen. Een heel groot deel van de wereld kan melk niet eens verteren. Meer en meer kindjes kunnen er ook niet tegen.
Ook voedingsdeskundige Patrick Mullie is het hiermee eens: bekijk zijn filmpje ‘Melk moet niet.‘ Bij hem is de hoofdreden dat de volle melk meer caloriën bevat dan een cola en in een wereld waar obesitats een waar probleem is, lijkt het niet verstandig dit te blijven promoten.
En wat dan met calcium? Er zijn meer en meer bewijzen dat de calcium die je met melkproducten binnenkrijgt, je botten zou ontkalken om deze vorm om te zetten in de vorm die we nodig hebben. En groene groenten, havermout, amandelen geven je minstens evenveel en mogelijk meer van de juiste soort binnen.

Beste bewijs

In een dieet – of het nu de balance box is of smart nutrition project– raden we aan melkproducten even te schrappen. Beste bewijs is de positieve evolutie die mensen ervaren wanneer we zeggen tijdelijk melk te schrappen. Huidverbetering, vertering, …  Melk schrappen heeft eczeem en acne al heel vaak doen temperen bij onze klanten.
In een gezond voedingspatroon kan dit terug geïntegreerd worden, al raden we altijd aan om er telkens 3 dagen tussen te laten. Dat geeft je darm de tijd om te verteren. Weet dat we je hier altijd graag in bijstaan, daarvoor zijn we er.

Alternatieven genoeg

Youghurtjes, melk, … je hebt ze nu in héél veel natuurlijke varianten ook. Lekker en gezonder (als er niet teveel suiker aan toegevoegd is … ;)). Varieer en krijg zo meer voedingstoffen binnen. En als je buitenhuis eet, kan je nog altijd melk eten of drinken zodat je niet moeilijk hoeft te doen. Want dat houdt ons vaak tegen. Elke stap, hoe klein ook, is een stap. Je lichaam en huid zullen je danken.

Waarom dan dit initiatief?

Waarom dan een Melkdag als het niet goed is? Om dezelfde reden dat je op tv nog hoort dat een boterham met choco het gezonde ontbijt is voor je kinderen. Of waarom er van producten met hopen chemicaliën gezegd wordt dat ze ‘zacht voor de huid’ zijn. Geld.
En die reden wakkert ons vuur voor verandering, om mee te werken aan de bewustwording, telkens terug aan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Artisanale krakelé winterhanden

Artisanale krakelé winterhanden

Maak zelf de meest ruwe handen in een 'handomdraai' Dit recept is een winner, elke keer weer een verbluffend resultaat. Veel heb je niet nodig en als je het goed aanpakt, heb je snel resultaat! Benodigdheden water, liefst ijskoud agressieve handzeep vol sulfaten en...

Lees meer
Blog: Geen Corona handen

Blog: Geen Corona handen

Say what?! Nu we allemaal al enkel weken onze handen vaker wassen, steekt dit ook de kop op. "Meer droge handen", dit hadden wij zien komen... En als we van experts nu te horen krijgen dat we onze handen zoveel mogelijk moeten voeden met crème, komt ons haar recht...

Lees meer
Blog: Op monsterjacht doorheen de badkamer

Blog: Op monsterjacht doorheen de badkamer

Nog nooit hadden zoveel mensen huidproblemen. We smeren veel te veel en te vaak verzorgingsproducten die irriterende chemicaliën bevatten. Ons doel is om samen met jou deze producten op te sporen en voorgoed uit je leven te bannen. Zin om mee 'detective' te worden?...

Lees meer