Post van Sofie op Yogastage 2

We zitten hier bijna in de helft. Bijna. En bij verschillenden voelt dit als een opluchting. De eerste deelneemster is trouwens net naar huis vertrokken. Te zwaar. En verschillenden twijfelen over blijen of vertrekken. Bij anderen, voelt het dubbel. Ik hoor hierbij. Natuurlijk voelt het voor mij ook zwaar aan, maar langs de andere kant, besef je heel goed waarom je hier bent, geniet je ook van die momenten. En over kleine twee weken is het gedaan, zien we elkaar niet meer …

Je kiest wat je wil zien.

De situatie is voor iedereen gelijk en toch wordt ze totaal anders ervaren. De gedachten en gevoelens worden gevormd door wat je eerder meemaakte natuurlijk. Je zou kunnen zeggen dat je ‘kiest’ wat je wil zien, want op zich is de realiteit zoals ze is. Dus of je ziet dat het wéér soep is met sla, wéér dat verdomde uniform, weer om 5u20 opstaan of je ziet de natuur, hoe je groeit, de band met je roommate,… Wachten om te douchen is niet fijn, stofzuigen na 2 uur intensieve yoga is ook niet echt iets dat ik ga missen, maar je maakt er het beste van. Het is wat het is.

De filosofieles.

En daar ging die filosofie les vandaag over. Verwachtingen sturen ons geluksgevoel. Als alle verwachtingen worden ingelost, zijn we gelukkig. Als iets niet loopt zoals verwacht, wordt er anders gereageerd, tegenslag, wat dan ook: voelen we ons ongelukkig. Hoe hoor je swingt als het goed gaat, hoe feller je ook de andere kant op swingt als het eens tegenzit. Evenwicht in alles, dus ook hier.

Naast de verwachtingen, heb je ook het ‘plezier’ dat we opzoeken met alle zintuigen, voortdurend, bijna slaags. En als je hieraan gehecht raakt, als dit je definitie van ‘geluk’ wordt, dan kan het wel eens tegenvallen wanneer dit wegvalt.

De verwachtingen, de zoektocht naar plezier en het gehecht worden, laat de pendule van geluk (blijkbaar een gekend model, nooit van gehoord) swingen van uiterst geluk, naar uiterst verdriet. Ervaar je veel (vluchtig) geluk, dan ga je ook veel (hopelijk even vluchtig) verdriet ervaren. Vroeg of laat, omzet evenwicht te herstellen.

In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier.

Om nu alles te ontzeggen, de zintuigen niet meer te voeden, niet te hechten en niets meer te verwachten, bind ik te ver denk ik. Ik zou het ook niet willen. Ooit kocht ik eens een glas op een rommelmarkt met de melding ‘in de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier’. En ook hier geloof ik nog steeds in.

Ik wil genieten van al wat ik kan (en wil) tijdens mijn leven, met mate en vooral bewust. Bewust als in echt genietend van dat moment en ook bewust als in dat dit lekker/leuk is, maar niet meer dan dat. ‘It’s food Monica, it’s not love.’ Over liefde hebben we het morgen, ik ben zeer benieuwd!

En dit zijn het soort gesprekken dat we voeren bij een kopje thee of tijdens de middagpauze, I love it. Ik weet nu al dat ik ook ga huilen wanneer ik hier vertrek, hoe blij ook dat ik ga naar mijn schatjes thuis. Morgen zie ik hen even terug. Tijdens mijn vrije dag komt Vinne met de meisjes af. Ik tel af!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola Wil jij een gezond en snel ontbijt? Wij hebben het perfecte recept voor jou! Granola kan je in het weekend makkelijk zelf maken en voorbereiden. Goed afgesloten blijft die wel 2 weken houdbaar! In de week bereid je dan snel jouw...

Lees meer
Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel Keek jij ook wel eens naar die film Ratatouille en dacht je "Dat ziet er zo délicieux uit, ik wil dat ook op mijn bord"? Wel het is zo gemakkelijk en ook nog eens super gezond! Voor deze ovenschotel verzamel jij al jouw favoriete groenten zoals...

Lees meer
Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika's met Warme Chili-Tahin Een heerlijke maaltijdsalade die je zo kan klaarmaken in de oven, zonder veel afwas! Kikkererwten zijn één van de meest eiwitrijke peulvruchten. Daarom zijn ze een goede vervanger voor vlees, zoals in dit vegetarisch...

Lees meer