02 445 06 45

Nieuwjaarsbrief

Wissel

Zo een gek gevoel, de eerste dag van het jaar. Zo gek dat ik deze woorden ook een dag moet laten rijpen. Meer dan ooit heb ik de nood om heel eerlijk te zijn, misschien zelfs wat bloot. Omdat authenticiteit wat rust geeft ofzo. Omdat het leven soms ook rauw is.

Open

Gisteren raakte ik aan de babbel met een klant in Leuven. Het was de eerste keer dat we elkaar zagen en voor we er erg in hadden waren we ongelooflijk open. De opluchting toen ik zei dat ik af en toe ook in een hoekje huil, was zo groot. Misschien komt mijn idee voor deze blog van dat gesprek. Dat die openheid nodig is. Dat dat het evenwicht is waar we naar zoeken en de eerlijkheid die ons gemoedsrust kan geven. Het is alleszins een les die ik – willens nillens – de laatste maanden ook aan mijn meisjes mee gaf: het is even niet ok, mijn knopjes zijn gevoelig, we leggen de lat even wat lager, geef me nog een knuffel.

Bloot

Soms gaat het niet en dat is ok. Soms wil je gewoon in een hoekje zitten waar niemand je vindt om je wonden te likken en te beseffen wat er gebeurd is en dat is ok. Soms vroeg ik me af waar ik het allemaal voor deed en dat is ok, zo leerde ik ook. No pain no gain zullen we zeggen. Wil je de mooiste zonsopgang, dan moet je vroeg opstaan en klimmen. En niets moet: het is een keuze. Verander het woord ‘moeten’ door ‘willen’.

Belangrijk is te beseffen, hoe jonger hoe beter – zo kan ik mijn laatste maanden als positief voor de meisjes zien ook – dat het echt niet altijd rozegeur en manenschijn kan zijn. No lows, no highs. Als alles altijd goed gaat, verliest het goede zijn waarde. Leren doe je met vallen. En als je niets meer leert, wat is onze zin hier dan?

Als ik het zo stel, heb ik dit jaar HEEL VEEL geleerd LOL en dat is ok.

Bril

Maar wat er ook gebeurd, ik besef dat ik mijn bril kies. Enkele maanden geleden was mijn roze bril zoek. Mijn lief lief Roeland merkte op dat het al even geleden was dat ik mijn dankbaarheidschriftje had ingevuld. Dat boekje is al jaren mijn avondritueel: ik noteer alles – groot en klein – van wat er die dag gebeurd is en waar ik dankbaar voor ben. Zo krijg ik nog meer inzicht in wat me blij maakt, waar ik steun uit haal en ga ik slapen met een fijn gevoel over een mogelijke rotdag. Dat is de bril. De dingen zijn de dingen, ze worden hoe ik ze zie. Of beter: hoe ik ze WIL zien.

Wanneer ik het heb losgelaten, weet ik niet, maar het effect was wel merkbaar. Dus begon ik er terug mee. De laatste weken dit jaar is de stroomversnelling tot het maxium gegaan, zeker wat verandering betreft. Niet alleen is Kokoro Leuven verhuisd met de winkel, ook het instituut is nu op de Bondgenotenlaan waar we allemaal onze draai zoeken. De Brouwerstraat sluit dus voorgoed en dus moest dit grote pand helemaal leeg. En omdat dat nog niet spannend genoeg was, viel dit dag op dag samen met mijn persoonlijke verhuis. Een samenloop van onvoorziene omstandigheden waar we geen grip op hadden. Elke dag was er wel een onaangename verrassing. Elke keer een reden om de pikzwarte bril terug op te nemen en te vermoeden dat de wereld tegen mij was.

Elke keer een oefening om toch naar de roze bril te zoeken en deze op te zetten. Elke avond opnieuw beseffen dat er zoveel meer goede dingen waren. Het is wat het is, het wordt wat ik ervan wil maken. En ik wil er iets moois van maken, van alles.

Ruimte

Wanneer ik helemaal gevangen zit in de to do’s, de lijsten, de praktische brandjes, is het heel moeilijk voor mij om goede beslissingen te nemen en juiste reacties te produceren. Er is simpelweg geen ruimte, geen buffer. Headspace. Ik zie het als een emmer die vol loopt en dan continu overloopt. Overprikkeling. Gebeurtenissen buiten perspectief zien, overreageren. Headspace helpt, zie het als een kraantje dat de emmer kan doen leeglopen zodat hij minder snel overloopt.

En het is oh zo grappig dat wanneer je er het meeste nood aan hebt – aan die ruimte letterlijk en figuurlijk – je blijft herhalen dat er geen tijd voor is. De laatste week rolde ik terug mijn matje uit ‘s ochtends, mediteerde ik terug kort. Headspace.

Wandelen, schrijven zoals ik nu doe om te verteren, gewoon niets doen en genieten. Enkele van mijn goede voornemens.

2021

“2021 wordt de max, erger dan 2020 kan niet” Automatisch denken we dat we goed ‘gechareld’ zijn want het draaide toch anders uit… De kunst is – door de headspace, met de roze bril – het positieve te zien. Ja, ik heb blauwe plekken en litekens van dit jaar, maar waar ik nu sta – persoonlijk, zakelijk en als teamlid – zou zonder die obstakels, niet gelukt zijn.

Dus ben ik in de eerste plaats dankbaar voor alle groeikansen die 2021 mij bood. De lijst van tegenslag is lang, maar ik verkies om de lijst van gelukmomenten, groeipunten en verwezenlijkingen op te lijsten. Uiteindelijk openden we 3 fantastische winkels met heel fijne mensen, dat is één van de resultaten waar we met z’n allen mega trots op zijn. Zo horen we ook van jullie <3

En privé vond ik de moed om op mijn hart te volgen en mij helemaal te smijten: ik woon samen met mijn lief in Leuven. ‘Voor altijd’ verloor wat geloofwaardigheid na mijn scheiding, maar Eckhart Tolle schrijft over ‘de kracht van het nu’ en dat zit ongelooflijk goed.

Dus dank je 2021.

2022

En wat jij ons gaat brengen, dat is een vraagteken. Maar ik neem al mijn lessen uit 2021 mee. In ons team hebben we gezegd dat we gaan voor ‘ambitieuze rust’. Ik vertaal dat als de ambitie hebben om rust te creeëren door duidelijke afspraken, zo maken we de ruimte om voor jullie één stap verder te gaan in service, advies, aanbod, … De basis is er, let’s do this!

En privé wil ik vooral meer tijd doorbrengen met zij die me afgestoft en recht getrokken hebben in 2021. Ik wil eindelijke een echte thuis waar ik rust kan vinden zodat mijn roze bril nooit ver weg is. Zo komen de ideeën opborrelen om zoveel mogelijk mensen zichzelf te laten zijn. Zelfvertrouwen, om zo jezelf te kunnen, durven en zeker te mogen zijn.

Dat is wat ik wil: samen onze dromen voor 2022 waarmaken door onze imperfectie te tonen, elkaar aan te vullen, begrip te hebben voor de dalen, samen naar de hoogtes. En als je nog geen dromen hebt? Headspace, geef ze de ruimte om de kop op te steken.

Dat is wat ik deze week ga doen. Een weekje rust, ruimte maken op alle mogelijke manieren om 2022 vorm te geven, om in 2022 weer helemaal mijn hart te volgen – want dat is waar het ook bij Kokoro om draait.

Dank jullie voor 2021 en laten we van 2022 samen iets spectaculairs maken <3

9 Reacties

 1. Ingrid 😘

  Amen,🥰 zoveel inspiratie in al die woorden daar wordt je happy van Sofie ❤️🥂
  Wij wensen jullie een succes vol jaar met veel liefde🥰

  Antwoord
 2. Anja

  mooie woorden Sofie…..woorden, zo herkenbaar en woorden waaruit we allemaal kunnen leren….danku !

  Antwoord
 3. Lief

  Oooh Sofie, zooo moooi om dit te delen. Ik heb h gelezen en herlezen. Met momenten had ik een krop in de keel. Geweldig goed van jou om telkens opnieuw je dankbaarheidsmomentje ruimte te geven, jezelf terug die headspace te kunnen geven. Je geweldige realisaties . Drie topwinkels. Ik doe mijn pet af voor jou.
  Lieve Sofie, ook in 2022 blijf je een vrouw naar mijn hart. Het allerbeste toegewenst.

  Antwoord
 4. Sonia Loyens

  Dag Sofie, wauw, wat een blog!
  Wat je schrijft is voor mezelf ook herkenbaar, anders natuurlijk op andere vlakken, maar herkenbaar.
  Dank je wel om dit te delen en ik zal hem op tijd en stond nog eens lezen, om bij de les te blijven, om te groeien en er samen iets moois van te maken. Fijn om te weten dat we bij jullie terecht kunnen. Veel goeds en liefs voor jou in 2022! 💋💋💋

  Antwoord
  • Ann

   Echt mooi geschreven. Ik wens je een mooi 2022 toe met veel liefde en vriendschap, vreugde en geluk en voldoende rust om de batterijen te laten opladen. Groetjes, Ann

   Antwoord
 5. Martine

  Lieve Sofie! Wat een eerlijke nieuwjaarsbrief en op vele vlakken zo herkenbaar…
  Ik wens je vooral heel veel rust en liefde en uiteraard veel succes in alles wat je (nog) onderneemt zowel privé als professioneel. Gelukkig Nieuwjaar! Dikke knuffel. Martine

  Antwoord
 6. Nadia

  Dank om je verhaal nog maar eens met ons te delen lieve Sofie. Ik wens je een jaar vol liefde en verbinding, met elkaar met onszelf en de natuur 🙏🏻 Warme groeten Nadia

  Antwoord
 7. Tanvi Gulati

  You’re going to find your balance — and then you’re gonna lose it, and then you’re gonna find it again. That’s the life ride. And you’re gonna make a lot of choices. The choices you make are gonna be spectacular, because you are a spectacular woman Sofie.

  Sometimes we lose things. Things that we love. And it makes us feel sad. Really sad. But it’s important that you do THE ONE push to make the big moves.

  Just because you’re sensitive doesn’t mean you’re not strong. Sometimes you just got to do the right thing. You got to do the right thing, even if it’s not what you want.

  We go through this life slowly but SURELY, just collecting these little pieces of ourselves that we can’t really live without until, eventually, we have enough of them to where we feel whole and COMPLETE.

  You deserve it. You deserve the beautiful life you’ve made. You deserve everything dear Sofie!!!
  Loads of ❤️, big kiss and hug to kick start an amazing 2022 ahead!!!!

  Antwoord
 8. Hannah

  Verdiend, die week rust… ik ben blij dat je ze neemt 😉 Kus kus

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Een regenboog eten

Een regenboog eten

Op dagen dat ik mij lichamelijk moe voel, probeer ik altijd te eten volgens het principe van de regenboog.Ik zoek mij alle mogelijke groenten uit tot ik alle kleuren heb gevonden.Nori -wraps met tofu is één van mijn favorieten op wat donkerdere dagen. Een combinatie...

Lees meer
Sporten met Kristina

Sporten met Kristina

INTRO Ik ben Kristina Denissen en ik ben gepassioneerd bezig met gezonde voeding waarbij ik rekening hou met verschillende allergieën. Als jong meisje zat ik steeds in de keuken te kijken naar mijn moeder en beide grootmoeders die zeer goed konden koken. Op mijn...

Lees meer
Bottenbouillon en Maleizische linzencurry

Bottenbouillon en Maleizische linzencurry

 Uli – communicatiemanager  INTRO “Ik heb een bijzondere band met gezonde voeding. Een aantal jaren geleden kwam ik terug van een reis naar Laos en Cambodja waar ik een besmetting van het CMV-virus opliep. Daardoor speelde een eerder opgelopen klierkoorts opnieuw op....

Lees meer