Kies je voor MOED of MOET?

“Want daar begint het mee”

Beste wensen of ‘wat mag ik je wensen’. En dan volgt er zo vaak “een goede gezondheid, want daar begint het mee”. We wensen elkaar massaal een goede gezondheid. En we krijgen het zo vaak toegewenst. Maar vaak lijkt het bij wensen te blijven.

Want hoewel je je het hoort zeggen of gewenst krijgt, je doet lustig verder. Of het nu roken is, te laat je bed in kruipen, geen moment rust inbouwen, koekjes smokkelen of dat ene waar jij nu aan denkt. Het is een beetje zoals “alles goed?” – je zegt het uit beleefdheid en wil eigenlijk bij het overgrote merendeel van de mensen aan wie je het vraagt, gewoon “goed en jij?” horen.

In dat opzicht begrijp ik eindelijk de Engelstaligen met “How do you do?” met als antwoord “How do you do?”. Netjes, geen ruimte voor antwoord, gelukkig.

 

Terug naar die gezondheid

We willen een goede gezondheid op een bepaald niveau, begrijpen het rationeel gezien en slagen er meestal toch niet in om het in praktijk om te zetten. Hoe zit dat nu? In opvolgingen heb ik het vaak over een soort ‘ingebouwd sabotagemechanisme’. Wees eens eerlijk: wanneer eten of gedragen we ons het meest ongezond? Wanneer ons lijf de juiste ondersteuning net het meeste kan gebruiken. Dus ga je richting uitputting en stress, dan maak je het zelf nog erger.

Na honderden mensen te mogen begeleiden in een traject kan ik je geruststellen én ontmoedigen tegelijk: je bent niet alleen, dat ingebouwde sabotagemechanisme hebben we allemaal.

 

Had ik maar …

“Don’t it always seem to go that you don’t know what you’ve got ’til it’s gone”. Willen we hierop wachten? Wil je echt balen en de zin “had ik maar…” afmaken? Ik denk het niet. Ik denk dat het tijd is om – met babystapjes is ok – te ontdekken waar je naartoe wil. Om stilaan te roeren in je buik en in je hart om zo terug die motivatie te vinden zodat je weet waarom je het doet.

 

No pain, no gain.

Als je een goede gewoonte niet vasthoudt of al niet gestart geraakt, dan is de win voor jou te klein. Ook hier heb ik al honderden voorbeelden bekeken, ik ging er vijf jaar geleden zelfs een boek over schrijven, zo boeiend dat ik het vind. Bedenk zelf een situatie: als er geen pijn is, lijken we niet in staat tot verandering. En dit geldt werkelijk voor alles: voor je werk, voor je sport, voor vriendschappen, voor verhuizen, voor je relatie. Is het ‘ça va’ dan moeten we misschien geen risico nemen, toch?

 

Terug naar die gezondheid

Je goede gezondheid die je nog zoveel avonturen gaat opleveren, die je je wilste dromen kan doen uitkomen, dat is je beloning, je motivatie. En als je geen verandering kan doorvoeren of kan volhouden, dan lijkt de motivatie én de pijn je te klein. Als je het zo stelt, zijn er -om verandering te krijgen in goede gewoontes om die goede gezondheid waar het allemaal mee begint te verzekeren – twee opties:

  • Je wacht op genoeg pijn om in gang te schieten. Pijn hoeft niet alleen fysiek te zijn, gewoon een zeer oncomfortabele situatie waar je zo snel mogelijk uit wil. Dan is het de MOET.
  • Je wakkert de motivatie aan tot die sterk genoeg is. Dan kies je voor MOED

Het is overduidelijk dat de beste veranderingen, de meest doordachte en de beste op lange termijn, komen uit “willen”. Dus als het ‘ik ga PROBEREN …’ is, misschien toch even tijd maken om op de motivatie te duwen? Daarover gingen mijn vorige twee blogs: de eerste was even terugkijken en lessen trekken, de volgende had het meer over wat je interne motor was.

 

Que sera sera?

De keuze is simpel aan het begin van het jaar en de keuze is er elke dag opnieuw: gaan we laten gebeuren wat er zal gebeuren of kruip je achter het stuur van je eigen geweldige racemachine door je leven? Als jij ontdekt waar jij zeker nog werk van wil maken en liefst nog dit jaar (het helpt om wat ongeduldig en hongerig te zijn in je dromen), dan is de kans minstens 2 keer zo groot dat jij aan het werk gaat met goede gewoontes. Dus wat wordt het dit jaar: kabbelen of kiezen welke afslag je neemt en waarom?

 

Terug naar de gezondheid

Goede gewoontes integreren die de minder goede opzij duwen is niet zo evident. Kies enkele eenvoudige om mee te beginnen:

  • Meer water drinken
  • Opbouwen naar je 10.000 stappen per dag
  • Koffie en alchol afbouwen of bannen
  • Frisrank schrappen
  • Op tijd je bed in
  • Snoozeknop deactiveren: het steelt je energie

Onthoud ook dat elke tas koffie/glasfrisdrank minder of elke 100 stappen extra een beweging in jouw juiste richting is, voor jou doel, jouw droom. Vele kleine stapjes, maken één grote. Gaandeweg win je wel aan vertrouwen, doorzetting en voel je het verschil sneller. Het begin is ook hier – helaas – weer het moeilijkste.

Spring mee!

En als alle begin moeilijk is, dan is gedeelde smart, halve smart. En plezier is groter als je met velen bent, dus doe mee! Vanaf 9 januari starten we met een vrolijke bende om de ruwe gewoontes wat bij te vijlen, om de gezonde gewoontes te bekrachtigen en om gewoon vrolijk en gezond te blijven dromen, te blijven stappen zetten (2 naar voor en 1 naar achter) richting de tussenstops van onze dromen. Doe mee. Laat je dit jaar niet voortstuwen door wat er op je pad komt, kies zelf je pad. En dat bewandel ik graag met jou, het zou een ware eer zijn!

Meer info over hoe en wat? Dat vind je hier: https://www.kokoro.be/licht/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer