Loslaten en verder gaan.

Gescheiden

Ik heb een nieuwe status, of toch bijna. Gescheiden. Iets niet afgewerkt, onderbroken, opgegeven, gefaald. Al heb ik dat gevoel nooit echt gehad. Ik moet afsluiten, afscheid nemen, rouwen hiervoor. Dat zeggen ze toch. Dat dit logisch is. Dat het op zijn plooi moet vallen.

Maar ik ben een Ram. En ik heb heel wat bijgeleerd over mijn sterrenbeeld sinds de breuk want je wil jezelf wat beter snappen en dan lees je vanalles. Als er iets is dat rammen goed kunnen, dan is het beslissen en als een beslissing genomen is, is het vooruit gaan. No second thoughts.

Stilstaan

Ik denk dat het feit dat ik heel vaak stil stond hielp. Niet lachen: ja, ik stond stil. Elke ochtend ga ik wandelen en ga ik op zoek naar wat er leeft, beweegt en wat me drijft. Wat ik wil, wat ik niet wil en hoe mijn lijf reageert op mijn gedachten. Niet lang, 10 minuten, maar dat is meer dan ik vroeger deed. En dat is blijkbaar nodig om de juiste dingen te doen voor mij, nu.

Gisteren, toen ik dit deed, ben ik onmiddellijk beginnen wenen want wat mijn lijf mij wou zeggen was ‘I’m NOT ok!’. Dat kwam even binnen, dat had ik niet willen zien. Op zich was het niet verbazend, ik huilde meer de laatste tijd door de onzekerheid, door het gewicht van de verdeling en hoe dit de slechtst mogelijke kant van beide partijen naar bovenhaalt. Een gigantische schaduw op al het moois dat je ooit samen beleefde, opbouwde en een vieze smog op de toekomst die we sowieso samen instappen. Al is het elk aan onze kant, samengehouden door onze heerlijke dochters.

De tegenpartij

Een verdeling dwingt je om materialistisch en ‘ikkeikkeik’ te gaan denken, ik kan het niet anders verwoorden. Je moet achter elke zin van de ‘tegenpartij’ – want dat ben je dan – iets zoeken, je moet onderhandelen, bluffen, tegenvoorstellen doen, … En dat is zoooooo hard tegen mijn natuur in, dat het mij letterlijk leegzoog.

Dus dat ik gisteren op breken stond, is geen verrassing. Dat het gisteravond hopelijk over ging zijn, was een lichtpuntje. Gedaan met bekvechten, vergelijken, meer willen of minder willen geven, gedaan met alle mist die er is en de vraagtekens die er nu zijn en in de toekomst, uit te vergroten en op te focussen.

Afgeklopt

En het is ons gelukt. Op een ongelooflijk korte tijd zijn we erin geslaagd om tot een overeenkomst te komen over de ganse lijn waar we ons – zo verstond ik – vrij ok bij voelen. Wetende dat onze notaris zei ‘niemand gaat al fluitend buiten bij een scheiding’ is ok goed. Dit kon alleen doordat we beiden met de toekomst voor ogen zaten én het belang van onze meisjes voorop stelden.

Ik begrijp nu dat koppels die maanden (of God forbid jaren) in deze onzekerheid zitten, in deze absolute rem om samen te werken aan een mooie toekomst, al is het voor de kinderen, er onder door gaan. Scheiden is lijden, maar hoe zwaar het lijden is, heb je voor een groot deel zelf in handen.

Het was zo simpel geweest van hem om het moeilijker te maken, maar het had ons beiden onderuit gehaald. En ik had het ook harder kunnen spelen, maar wat was ik verloren? Eén van de twee die het moeilijker maakt, dwingt de anderen ook een stap terug te doen en je bent vertrokken naar de hel.

Op een bedje van Kerst

Als jij nog ergens ruzie hebt, als er nog iets is dat jouw slechtste kant bovenhaalt, als er nog iemand is die je echt niets gunt, welke reden ook : Kerstmis komt eraan. Hoe banaal deze 25e ook mag voelen, ik ben niet gedoopt, ga niet naar de kerk, maar voor mij is Kerst stilstaan, dankbaar zijn, warmte sturen en al het goede optrekken.

Het leven is tekort om jezelf geen geluk te gunnen, om jezelf onderuit te halen. Gun jezelf headspace, warmte, geluk en alle focus op de toekomst.

En het leven is ook tekort om ALLEEN jezelf geluk te gunnen. Geluk en liefde zijn de twee dingen die vermenigvuldigen wanneer je het deelt.

Let it go, nijp het pus eruit, maak je rugzak leeg. 2020 was a hell of a year, laat je shit hier, spring lichter 2021 in. Je kan het, dat weet ik zeker.

Zorg voor jezelf, want dat is het begin van alles.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola Wil jij een gezond en snel ontbijt? Wij hebben het perfecte recept voor jou! Granola kan je in het weekend makkelijk zelf maken en voorbereiden. Goed afgesloten blijft die wel 2 weken houdbaar! In de week bereid je dan snel jouw...

Lees meer
Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel Keek jij ook wel eens naar die film Ratatouille en dacht je "Dat ziet er zo délicieux uit, ik wil dat ook op mijn bord"? Wel het is zo gemakkelijk en ook nog eens super gezond! Voor deze ovenschotel verzamel jij al jouw favoriete groenten zoals...

Lees meer
Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika's met Warme Chili-Tahin Een heerlijke maaltijdsalade die je zo kan klaarmaken in de oven, zonder veel afwas! Kikkererwten zijn één van de meest eiwitrijke peulvruchten. Daarom zijn ze een goede vervanger voor vlees, zoals in dit vegetarisch...

Lees meer