#lockdownmama rules

Ongepland.

Ik schreef vorig jaar een ‘brief aan de beste mama’ en in deze tijden is een herwerking mogelijk. Want mama leeft in een andere wereld met andere uitdagingen. Laat ons dat even in de verf zetten. Vingerverf, kinderverf, vol spatten overal. Want ook dat hoort bij #lockdownmama

Een begin

De beste mama is zij die nog altijd evenveel kindjes heeft als in het begin van de lockdown. En alle kindjes hebben nog alle tenen en vingers, dat is deze dagen al een hele prestatie. De beste mama is zij die door heeft dat perfectie nooit bestond en door Corona totaal werd uitgeroeid. De beste mama is zij die een modus vivendi vindt in de chaos. De beste mama is een koorddanseres Cirque de Soleil waardig. De beste mama weet dat ze valt, maar dan ruimt ze ondertussen de rommel op voor ze terug op haar koord kruipt. Met smile en tutu. Of met een traan en een bult. Whatever.

Mindset

De beste mama beseft dat ze dankbaar mag zijn. Focussen op het mooie. Genieten van de kleine, gestolen momentjes alleen of de warme momenten samen. De beste mama versoepelde het ‘schermtijd charter’ gewoon uit pure zelfzorg. De beste mama geniet meer dan ooit van die kleine dingen, zonder de grote dingen eigenlijk fel te missen. De beste mama wordt stilaan zelfs milder, vooral naar zichzelf toe. Omdat die hoge lat niet houdbaar blijkt. De beste mama krijgt op die manier een zachte glimlach.

Langs de andere kant weet de beste mama soms niet in welk hoekje kruipen om even te denken ‘what the fuck is dit?!’ Zelfs de allerbeste mama vraagt zich soms af hoe lang dit allemaal te combineren valt. En dat is ok, dan kruipt ze in bad, trekt ze haar wandelschoenen aan, zucht ze diep met een tas thee of gaat ze bij haar slapende kroost liggen om toch een dikke, lieve knuffel te krijgen. Want andere uitvalswegen en verwerkingsstrategieën zijn er niet echt deze dagen.

jij.

De beste mama is de mama die dit leest, die denkt #yesican, daarom niet elke dag, maar meestal. De beste mama heeft een mooie training, maar gaat soms op zijn zondags naar de winkel omdat dat toch fijn voelt. De beste mama wil het soms kraaknet en soms rommelt ze mee. De beste mama tast grenzen en evenwichten af om het leefbaar te houden.

De beste mama leerde haar kids beter kennen en die kiddo’s die leerden veel belangrijkere zaken dan wat ze op de schoolbanken leerden. Ze zien hoe mama zich wringt, wikt, weegt, balanceert om het evenwicht te behouden. Ze zien dat het niet simpel is en hoe belangrijk flexibiliteit is in de huidige wereld.  Hoe de regels van gisteren kunnen veranderen en waarom dat zo belangrijk is om hierop te reageren. Ze leren praten over wat het doet met hen, die lockdown. We leren filosoferen en over onze gevoelens praten, ook mama.

De beste mama beseft dat zelfzorg belangrijk is en hoogst noodzakelijk wil ze met de hele kroost gezond en wel, met alle vingers en teentjes uit lockdown komen. En voor iedereen is zelfzorg anders en dat levert leuke, boeiende gesprekken met andere mama’s. Niet meer aan de schoolpoort en misschien net daarom vaak eerlijkere en opener dan ooit. Want elke beste mama zit met vragen en kleine frustraties. De mama-band is sterker en milder dan ooit.

Moed

Hoewel we niet eens naar het zwembad mogen, leren we de kinderen surfen op de golven die op ons afkomen terwijl we het zelf leren. Het is dat of verzuipen en dat is de belangrijkste rol die alle mama’s nu hebben: open, kwetsbaar en eerlijk zijn tegen de kinderen en iedereen. Het is wat het is en we omarmen al het mooie, speciale, nieuwe. De beste mama leert veel bij en ziet later wat blijft en wat terug normaliseert, samen. Want dat is hoe we allemaal het beste stand houden in deze ever changing ‘social distance’ wereld: samen.

Hopelijk kan jij je kinderen knuffelen vandaag, wie weet ook je mama. En anders bij deze een dikke virtuele knuffel.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Voel je terug 6

Voel je terug 6

Kinderlijke nostalgie Want daar komt het volgens velen op neer. Een verlanglijstje maken. Nog net niet knippen uit een boekje en plakken. Nog net geen brief schrijven en vertellen waarom je al dan niet in aanmerking komt voor iets zoets. De voorbereiding van de Winter...

Lees meer
Elk onze eigen weg

Elk onze eigen weg

Als het op is. Laat me met de deur in huis vallen, want de suspense opbouwen, gaat het niet minder hard maken of minder definitief. Vincent en ik gaan uit elkaar, onze wegen scheiden, het is op. We vierden onze 20 jaar samen dit jaar, onze 11 jaar getrouwd, maar we...

Lees meer
Lanceren, af of niet.

Lanceren, af of niet.

Perfectly imperfect Nee, de site is niet af. Er staan mogelijk nog schrijffouten in. En ja, op de "esthetiek" pagina's missen nog foto's. En nee, hij is nog niet binnenste buiten, onderst boven gekeerd. Hij is dus niet perfect. Net zoals alles in het leven, elke dag....

Lees meer