Lief zijn voor mezelf

De rotdag

Ik voelde me erg gespannen, moe en verdrietig. Hoofdpijn was die dag de alarmbel.
Het was weer zo een moment dat ik over mijn grens ging. Teleurgesteld in mezelf smeet ik mijn jas in de zetel. Ik graaide in mijn lade naar iets wat me troosten kon. Iets lekkers? Iets zoets?
Een stemmetje in mijn hoofd maakte me wakker:  “zorg nu net extra goed voor jezelf” .
Ik zuchtte, natuurlijk, zelfzorg.
Ik weet wel dat het belangrijk is, maar ik had echt geen energie om yoga te doen of in bad te gaan, laat staan een gezonde maaltijd koken.
Maar een beetje lief zijn voor mezelf kon ik wel.
Wat heb ik in huis om me nu te kunnen troosten, helen, om me dichter bij mezelf te brengen?
Voor de mensen die me kennen, is dat geen moeilijke vraag.
Het antwoord?  Aromatherapie inzetten als E.H.B.R ( Eerste Hulp Bij Rotdagen)
Essentiële olie werkt zeer therapeutisch, het kan me zowel fysiek als mentaal beter doen voelen.

Het ritueel

Vandaag wil ik een ritueel, mijn persoonlijke mix van essentiële oliën met jullie delen.
Neem je ook even tijd om tot rust te komen?
Ik zet mijn Rainpharma aroma diffuser, gevuld met water, alvast klaar op een plekje waar ik me even kan afsluiten van alles wat er om me heen gebeurt. Geen kinderen, geen gsm, geen geluiden, geen rommel. Ik kies altijd een plekje uit waar ik me het meest veilig en geborgen voel. Soms is dat in de zetel, soms in een hoekje van het huis…
Mijn essentiële oliën om stress het hoofd te bieden staan ook klaar.
Zijn jullie er klaar voor? Ik kies vandaag voor een heerlijke blend  kruiden, bloemen en fruit.
In de aroma diffuser doe ik 4 druppels frankincense, 3 druppels lavender en 4 druppels mandarin.
Frankincense kalmeert het zenuwstelsel bij stress en verbetert het humeur.
Lavender vermindert onrust en verzacht de hoofdpijn.
Mandarin zorgt voor meer helderheid op momenten van verwarring en verzacht verdriet.

Thuiskomen bij mezelf

Ik ga zitten, rug recht, voeten plat op de grond, handen losjes in mijn schoot, de ogen gesloten.
Ik adem 3 tellen in, hou 4 tellen de adem vast en adem 4 tellen uit en hou 3 tellen vast.
Dit doe ik totdat het mij geen moeite meer kost om te tellen, totdat ik helemaal tot rust kom.
De zachte geuren uit de diffuser doen ondertussen hun werk.
Ik glimlach nog even tegen mezelf en ben dankbaar dat ik dit moment aan mezelf gegeven heb.

Hoofdpijn

Op dagen wanneer de hoofdpijn de overhand neemt, kies ik voor een blend van 6 druppels peppermint en 4 druppels lavender. De peppermint zorgt voor een instant verkoelend effect en maakt je hoofd terug helder. De lavender werkt dan weer vooral verzachtend bij hoofdpijn.

Je kan de diffuser enkele keren een half uur kort bij je bed of zetel zetten, zodat de geuren snel en intens door je lichaam opgenomen worden.

2021

Ik wens je een prachtig 2021 toe.
Ik schrijf je nog.

Liefs

Geertje

1 Reactie

 1. Caroline Koets

  Wat mooi om te lezen lieve Geertje,

  Vaak weet ik ook niet waar de “ onrust” lees” ongemakkelijk voelen,
  vandaan komt.
  Dan moet je echt even met jezelf in gesprek….
  Om er achter te komen….
  Maar dat is soms ingewikkeld…
  Ik schuif ook veel weg…
  Ik ga het weer eens oppakken met de Diffuser…

  Voor jullie alle drie een goede laatste dag dit jaar en begin de dag morgen met een dansje want wie vrolijk is in de morgen…
  Die danst de hele dag ,heeft mijn moeder in mijn poëzie album geschreven.🙏🏼

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola

Ontbijtshake met zelfgemaakte granola Wil jij een gezond en snel ontbijt? Wij hebben het perfecte recept voor jou! Granola kan je in het weekend makkelijk zelf maken en voorbereiden. Goed afgesloten blijft die wel 2 weken houdbaar! In de week bereid je dan snel jouw...

Lees meer
Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel Keek jij ook wel eens naar die film Ratatouille en dacht je "Dat ziet er zo délicieux uit, ik wil dat ook op mijn bord"? Wel het is zo gemakkelijk en ook nog eens super gezond! Voor deze ovenschotel verzamel jij al jouw favoriete groenten zoals...

Lees meer
Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika’s met Warme Chili-Tahin

Kikkererwten en Paprika's met Warme Chili-Tahin Een heerlijke maaltijdsalade die je zo kan klaarmaken in de oven, zonder veel afwas! Kikkererwten zijn één van de meest eiwitrijke peulvruchten. Daarom zijn ze een goede vervanger voor vlees, zoals in dit vegetarisch...

Lees meer