Hoe we hiertoe kwamen
Wandelen is één van DE tijdsbestedingen, al in de eerste lockdown. Nu in de tweede (semi-) lockdown, is het niet anders. Wat wel veranderd is, is dat Kokoro ondertussen ook Leuven introk. En – toeval bestaat niet – sinds 21 maart wonen ook mijn ouders in Leuven. Letterlijk op een boogscheut van onze nieuwe vestiging in de Brouwersstraat. Ik weet dat ze graag wandelen en de stad ontdekken, telkens op zoek naar leuke nieuwtjes. Dus was het logische dat ik om hulp vroeg om wat ‘beweging’ op jullie af te sturen. En hieronder lees je wat ik door mijn vader, Herman, toegezonden kreeg.
Kom buiten!
“Wandelen, buiten komen moeten we, nu de lockdown zoveel zaken sluit! Maar doelloos rondgaan is niet altijd plezant, en daarom suggereren we je een wandeling/zoektocht door het centrum van Leuven. Hoe deden we dat?
We lazen de 14 misdaadromans van Jo Claes, waar elk boek ook een verborgen aspect van Leuven ontvouwt. En telkens we een boek uit hadden, gingen we eens kijken. We hebben die 14 boeken aan mekaar gebreid, en er een wandeling in een dikke 7000 stappen van gemaakt, pakweg 3,5 kilometer. Wij deden dit zachtjes aan op een kleine twee uur. Is niet snel, maar de wandeling nodigt dan ook uit om regelmatig eens te blijven stilstaan!
Hierbij het stadsplan met het parcours, en een korte beschrijving van waar je zoal voorbij zal komen en hopelijk effe zal blijven stilstaan: we vertellen er vaak leuke weetjes bij, en een paar zoekertjes waarvan je de antwoorden onderaan zal vinden. Met deze wandeling maak je van Leuven een beetje jouw stad, want je zal er veel nauwelijks gekende hoekjes en kantjes van leren kennen.
En zo maken we van de lockdown een ontdekkingstochtje. Plezant toch? Oh ja, dit is de eerste wandeling, waar we ‘slechts’ 9 van zijn boeken aanhalen. Dus zijn we nu aan het werk om in een tweede wandeling de 5 andere te betrekken. Dat is voor volgende keer.
Een weetjes-wandeling door Leuven in 7.000 stappen!
Print je graag de wandeling zowel als de antwoorden af om een papieren gids mee te hebben op ontdekkingstocht door onze mooie stad? Hier vind je een gemakkelijk printbaar formaat.
- We beginnen aan de Sint Jacobskerk waar je effe naar de toren moet kijken. Heb je al ooit een klok UIT de toren zien hangen? (vind je in “de zaak Torfs”, het 1ste boek van Jo Claes.) Enige idee waarom? Alle antwoorden vind je achteraan terug, genummerd zoals ook de wandeling. Achter de kerk, in de Brusselsestraat staat het standbeeld van Pater Damiaan, door de bekende Belgische beeldhouwer Constantin Meunier. Wat is er onecht aan dit standbeeld? (Dat lees je bv in “Over elk vergeten heen”, de 10de roman van Jo Claes). Volg verder de route over de Kapucijnenvoer. Je komt er voorbij een enorme bouwwerf: dit wordt over een paar jaar dé grote ontmoetingsplaats van Leuven.
- Op de hoek met de Minderbroedersstraat staat het Anatomisch Amfitheater van Rega, later onder andere ook gebruikt als atelier van Constantin Meunier. (je vindt er een plakkaat), en aan de overkant heb je de eerste grote Kruidtuin van België. Ga gerust binnen (is gratis), kijk eens in het eerste paviljoen rechts welke tentoonstelling er loopt, en ga vooral eens rond de mooie Koivijver. Volg dan het plan naar onze volgende trefpunt: de Minderbroederstraat in en dan eerste rechts Refugehof.
- De Janseniustoren is redelijk onbekend, ook bij Leuvenaars! Hij maakte deel uit van de eerste Leuvense omwalling, aan de oevers (en de sluis) van de Dijle. Jansenius was professor aan de faculteit theologie van de universiteit, weliswaar vooral gekend voor zijn theorie – het jansenisme dus – dat God slechts weinig mensen zal redden (!). Maar welk ambt bekleedde Jansenius nog? (antwoord achteraan) Dit wist alleszins nog een student in “Blinde Vlek”, het 2de boek van Jo Claes.
- We stappen over de voetgangersbrugjes (de Dijle splitst er), en lopen langs het Paridaensinstituut (loer eens naar de prachtige tuin van de school!) naar het Pater Damiaanplein. Is de kerk open? Daar ligt Pater Damiaan opgebaard in zijn crypte, en is er een interessant circuit over zijn Er staat ook een standbeeld van hem in de Hall of Fames van het Capitool (parlement) van de USA. Welk parlementslid wilde het standbeeld verwijderen en waarom? (antwoord achteraan)
- We gaan nu verder langs de Parijsstraat naar de Oude Markt, in de volksmond de langste toog van het land! Je zal wel merken waarom. Op het plan is het Heilig Drievuldigheidscollege, in de volksmond de Jozefieten, aangeduid. Dat speelt een belangrijke rol in “voor wie de klok slaat”, het 9de boek van Jo Claes. Wie zou dat weten?! (antwoord achteraan).
- We volgen nu het plan en wandelen langs de Krakenstraat naar het vernieuwde Hogeschoolplein. Zoals je merkt wordt er nog aan gewerkt (het Pauscollege wordt volledig gerestaureerd), maar over een jaar is dit het gezelligste plein van Leuven!
- We wandelen effe verder naar de Naamsestraat, gaan voorbij de allicht mooiste barokkerk van het land (de Jezuïetenkerk) en houden even halt aan het Atrechtcollege. U kan dat niet mislopen, want vóór het gebouw staat een enorme boom. Dat is de boom van het grote verdriet. Weet iemand waarom die zo heet? (antwoord achteraan of in “Dood in december”, het 3de boek van Jo Claes).
- Stap even binnen in het Atrechtcollege en wandel naar de binnenplaats waar je een grote globe Het is een kopie, maar waar staat het origineel? En welke Vlaming ontwierp het? (antwoord achteraan) Die globe speelde ook een nare rol in het 6de boek van Jo Claes: “getekend vonnis”.
- We wandelen verder de Naamsestraat in, en eens bovengekomen, in nummer 69 huist de faculteit economie, het Hogeheuvelcollege. Het huis aan de straat heeft een mooie gotische gevel. Bekijk de gevel goed, want de naam van de bouwheer staat er helemaal bovenaan in ’t groot op! Hoe heet hij? (antwoord achteraan of in “Voor wie de klok slaat”, het 9de boek van Jo Claes).
- Zak nu een beetje de Naamsestraat verder in, en de eerste links, in de Parkstraat nr 45, is de faculteit Sociale wetenschappen. Er staat een enorm gedicht op de voorgevel. Van wie is dit gedicht en wat wil de dichter ermee uitdrukken? (antwoord achteraan of in “voor wie de klok slaat, het 9de boek van Jo Claes).
- Links van dit gebouw zie je Alma II: volg het pad en je komt uit in de Monnikenstraat, ga tot aan het park en neem rechts de Vlamingenstraat tot aan het Mercierplein, waar rechts, achter de grote boom, het instituut Wijsbegeerte huist. Je kan er soms binnen, en onder een afdak rechts staat een bas reliëf van Constantin Meunier. (dit vind je ook in “over elk vergeten heen”, het 10de boek van Jo Claes.
- Het is maar een stap tot aan het Hooverplein. Waarom werd dat plein naar de 30ste president van de USA genoemd? En op dat plein staat (of ligt?) de enige fontein – die naam waardig – van Leuven. Weet je hoeveel dat volgens het 13de boek van Jo Claes, “een tragisch verhaal”, heeft gekost? (antwoorden achteraan)
- Op het nabije Ladeuzeplein heeft Jo Claes zich in zijn 4de boek, “door het oog van de naald”, laten inspireren door de kever van Jan Fabre. Wat inspireert het beeld voor u? (suggestie achteraan)
- We gaan langs het Museum M de Bondgenotenlaan in en rechts op nr. 1 zie je de winkel van Kokoro! Liefkozend ‘Kokoro City’ gedoopt. Kom je langs tussen 10u en 18u? Spring binnen en vertel hen wat je van de wandeling vindt. Op zondag niet, dat is een rustdag (eerste zondag van de maand doen ze wel mee met de koopzondagen). Weet iemand waar de naam Kokoro vandaan komt? (antwoord achteraan)
- We gaan nu voorbij Fonske (de drinkende student) dan naar de achterkant van de Sint-Pieterskerk en achteraan zie je in een nis boven de boogvensters een meisje met een wijnkruik. Dat is Fiere Margriet, een belangrijk Leuvens personage. Je vindt haar ook rechts op de hoek met de Diestsestraat als de naam van een café ‘in de Fiere Margriet’, ze heeft ook een standbeeld in het Leuvense stadhuis (op de tweede rij kant Naamse straat, de vrouw met een kruik tegen haar borst), en ook aan de oevers van de Dijle waar we straks voorbijkomen en het verhaaltje zullen vertellen, maar dat vind je ook in het 3de boek van Je Claes, “Dood in december”! Maar wil je ook weten waar koning Leopold II en Napoleon staan? Ga dan naar de rij boven Fiere Margriet. Ze staan er naast mekaar.
- Wist je dat Rodenbach de patroon is van de Vlaamse studenten? Hij woonde in de Kortestraat, de straat tussen de Grote en de Oude Markt. Vind je het plakkaat waar dit vermeld staat? (antwoord achteraan of in 9de boek “voor wie de klok slaat”).
- We dalen nu af naar “de trappen”, de voorkant van de Sint Pieterskerk, het De Layensplein, naar de architect van het stadhuis, en links zie je het Italiaans restaurant Ciao Italia. Welke Latijnse woorden staan er bovenaan op de gevel, en waar verwijzen die naar? (antwoord achteraan, maar ook in het 11de boek van Jo Claes, “het gewicht van de haat”.
- We nemen de straat rechts op het plein en vinden daar meteen het standbeeld van Een beetje verder, op de Vismarkt in de Busleydengang, gaf hij les aan het collegium Trilingue. Over welke drie talen gaat het? (antwoord achteraan).
- Dan gaan we de mooie Mechelsestraat in, met heel wat bekende Leuvense boetieks en restaurants! We slaan de eerste links af, en komen aan de Dirk Boutslaan, en het “Wensbruggetje” over de Dijle, waar inspecteur Thomas Berg, het hoofdpersonage in al de romans van Jo Claes, in de 1ste roman “De zaak Torfs” eens blijft stilstaan. Waarom noemt dat het Wensbruggetje? (antwoord achteraan).
- We zakken verder de Dirk Boutslaan af, en zien links naast de Dijle het standbeeld van Fiere Margriet, die vermoord in de Dijle werd teruggevonden. Zoals gezegd vind je haar verhaal in het 3de boek van Jo Claes, “dood in december”, maar ook in een paar woorden hier achteraan.
- Aan de overkant van de Dijle zie je een mooi breed bakstenen huis met een grote ingangspoort. Daar woont hoofdinspecteur Thomas Berg. (alle boeken van Jo Claes!)
- We zakken verder de Dirk Boutslaan af tot aan de hoek met de Brouwersstraat. Daar moet je even oversteken, want daar staat het standbeeld van Wat betekende die bekende geograaf voor Leuven? (antwoord op het standbeeld!) In “getekend vonnis”, de 6de roman van Jo Claes, wordt daar een wrede moord gepleegd.
- We steken de straat terug over, en rechts op zowat 20 meter, zie je de tweede (of eerste) winkel van Kokoro waar je ook terecht kan voor behandelingen van huid, een vitaliteitsboost en shop van 100% natuurlijke en in België gemaakte schoonheidsproducten van RainPharma, dat trouwens ook geboren en getogen is in Leuven. Ertegenover, bij InterLeuven, heeft Kokoro trouwens enkele parkingplaatsen voor klanten.
- Maar wij nemen nu het wandelsteegje. We keren namelijk terug naar de plaats van vertrek, en in die steeg langs de Dijle staat een groot stuk oude stadsomwalling met een paar torens. Die worden nu gerestaureerd, allicht op instigatie van Jo Claes ( in het 2de boek “Blinde vlek”) waarin hij het een schande vindt dat die muur op instorten staat en er niets aan gedaan wordt!
- Aan het einde van de steeg staan we op de Brusselsestraat, vóór het puin van wat eens de Sint Pieterskliniek was. Tot daar komt de nieuwe enorme ontmoetingsplaats die gebouwd wordt (herinner je het begin van de wandeling, aan de Kapucijnenvoer).
- En zo komen we aan het einde van de wandeling! Hopelijk vond je het plezant. En volgende keer suggereren we een tweede wandeling, en hopen jullie ook dan te mogen verwelkomen. En wees intussen voorzichtig en blijf gezond!
- Wat vond je ervan? Laat het ons weten! info@kokoro.be en alle inspiratie voor volgende wandelingen ook welkom. In Leuven, rond Leuven, alles kan.
De antwoorden:
Misschien leuk als je met verschillenden gaat wandelen om iemand het plan en iemand de antwoorden te geven? Laat kinderen hun fantastie gebruiken en leer hen de stad op een andere manier ontdekken. Dat geldt trouwens niet alleen voor de kleinsten onder ons.
- Meunier heeft niet het gezicht van pater Damiaan gebeeldhouwd, maar wel van kanunnik Thierry, zijn vriend en mecenas! En waarom de klok uit de toren hangt, daar bestaan verscheidene theorieën over. De ene (onwaarschijnlijke) zegt dat de klok niet gewijd was en de pastoor daarom weigerde de klok binnen de toren te hangen. De andere, misschien wel de echte, vertelt dat die buiten hangt opdat de gelovigen ze beter zouden horen! En tot slot zou het wel eens kunnen dat de toren gewoon te smal is voor de klok!
- Het plakkaat van Meunier gevonden? In dat gebouw huisde vroeger het Anatomisch Amfitheater va Rega, gebouwd om anatomielessen te geven aan de studenten geneeskunde (1744).
- Jansenius was ook bisschop van Ieper.
- AOC (afkorting van Alexandria Octavio-Cortes), het jongste parlementslid van de USA, vindt dat er meer vrouwen in de Hall of Fames moeten, en daarom moeten een aantal mannen eruit.
- Het is vanuit het dakraam helemaal links boven dat een schutter de rector van de universiteit, wanneer die bij de jaarlijkse stoet aan het begin van het academiejaar aan het begin van de Kortestraat voorbijkomt, wil neerschieten … maar mist!
- Een oase van rust, niet? Jammer dat u de harmonische tuin van het Pauscollege niet kan bezoeken.
- Het is maar een goede honderd jaar geleden dat vrouwen aan de universiteit werden toegelaten. Die logeerden allen in de gebouwen van het Atrechtcollege, en moesten elke dag om 19 uur binnen zijn, want dan ging de poort onherroepelijk dicht! Hun vriendjes die hen tot daar brachten zagen hen dan heel verdrietig van onder die grote boom naar binnen gaan.
- De originele globe staat in Peking. Hij werd er ontworpen en gemaakt door Pater Verbiest, een Vlaamse Jezuïet, astronoom aan het hof van de keizer van China.
- Helemaal bovenaan zet u de letter LX staan. Het is het Romeinse cijfer voor 60 (L= 50, X = 10). De bouwheer heette mijnheer Sestigh.
- Het gedicht is van Paul Van Ostayen, en drukt uit hoe mensen zich gedragen onder druk van sociale conventies.
- Wandel je tijdens het weekend? Dan vrees ik dat het gesloten zal zijn…
- Vóór Hoover President van de USA werd, was hij verantwoordelijk voor de (Amerikaanse) fondsen voor de heropbouw van in Wereldoorlog 1 verwoeste Leuven. En de fontein kostte 200.000 €.
- Het beeld heet “totem”, en een totem is het middelpunt van de samenleving. Het is eerbetoon aan schoonheid, wetenschap en kennis, aan de poëzie van het bestaan. De kever staat in verband met de wetenschap, omdat hij al 400 miljoen jaar op onze planeet leeft en dus wel de oudste computer moet zijn.
- Kokoro betekent “hart” in het Japans.
- Margriet werkte in de herberg van haar oom en tante. Ze beslisten alle drie om het klooster in te treden, en de oom verkocht zijn goed. Op de laatste avond vóór hun intrede, kwamen reizigers binnen en vroegen om wijn, maar die was er niet meer. Margriet ging er in een kruik wat halen, en intussen vermoordden de reizigers haar oom en tante. Toen ze terugkwam sleepten de rovers haar mee en wilden haar verkrachten aan de oevers van de Dijle, maar ze bood veel weerstand – vandaar de naam Fiere Margriet – en ze doodden haar en dumpten haar lijk in de Dijle. Tot daar het Twee eeuwen later werd erbij verteld dat haar lijk bleef drijven en bovendien nog stroomopwaarts! Onmogelijk? Niet helemaal want door de sluizen in de stad open te zetten op bepaalde momenten, kan het water tegenstroom de stad terug binnenkomen. Fiere Margriet wordt altijd afgebeeld met een kruik.
- Het plakkaatje is een beetje verborgen tussen een café en een chicken-restootje, rechtover café Gambrinus.
- Tussen de eerste en de tweede verdieping van de gevel zie je de Latijnse woorden “Odio diruta, iustitia erecta”: schandelijk vernietigd, terecht wederopgebouwd zou je kunnen vrij vertalen. Iets strakker luidt het als “verwoest door haat, opgebouwd door rechtvaardigheid”.
- Latijn, Grieks en Hebreeuws.
- Het verhaal gaat dat studenten zonder lief om middernacht een geldstuk in de Dijle komen gooien en er een liefdeswens mee uitdrukken.
- Hier zie je, vlak naast de Dijle, het bronzen liggende standbeeld van Margriet. Zoals je ziet ligt ze met haar hoofd stroomopwaarts.
- Thomas Berg huurde het appartement rechts onderdaan en erfde het bovendien van de eigenaar. Onder welke omstandigheden vind je terug in Jo Claes zijn 12de boek “want alles gaat voorbij”.
- Mercator gaf twee jaar les, en woonde toen in de Mechelsestraat.
- Hier kan je terecht voor alle behandelingen voor huid, schoonheid en voor een groot gamma 100% natuurlijke producten van Rain Pharma.
- Nu zie je er vooral mooie graffiti, mét toelating aangebracht!
Beste,
Wij bezochten gisteren de mooie stad Leuven.
Kunt u lij zeggen wat de betekenis is van de “E”0 die op sommige straatstenen zijn gegraveerd rond het grote Begijnhof?
Dank U !