Hormonenbalans om zeep, met zeep

Hormonen, balans en schadelijke stoffen.

Elke workshop verschieten mensen als ik het heb over de schadelijke stoffen die bijna in alle producten zitten. Hoe weinig mensen weten wat ze smeren! Dus hier weer even de aandacht op de echte bandieten die je dagelijks smeert. Focus op de giftige, kankerverwekkende stoffen die vrij en mét toestemming in je cosmetica gedraaid mogen worden.

Wat is het probleem?

“Afnemende kwaliteit van sperma bij mannen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, een toename van het aantal diabetespatiënten, borst- en prostaatkanker en obesitas; dit zijn slechts enkele van de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disrupting Chemicals oftewel EDC’s). EDC’s zijn synthetische, lichaamsvreemde stoffen die werken als hormonen of de werking ervan juist blokkeren. Het gevolg is een verstoring van het hormonale systeem met mogelijk schadelijke effecten op zenuwstelsel en immuunsysteem.

De effecten van EDC’s zijn sterk afhankelijk van het moment van blootstelling. Met name tijdens kritieke fasen van de zwangerschap (foetale ontwikkeling), baby- en vroege kinderperiode en adolescentie kunnen zelfs kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling. Gezondheidseffecten treden vaak pas later in het leven op. Bescherming tegen EDC’s in deze gevoelige fasen is dan ook erg belangrijk.

Momenteel zijn meer dan 200 stoffen met hormoonverstorende effecten bekend, zoals Bisfenol A en bepaalde parabenen en ftalaten. Ze zitten in alledaagse producten en komen in ons lichaam via onze voeding, inademen of via de huid wanneer we deze producten gebruiken. Veel EDC’s zijn persistent en kunnen zelfs effect hebben bij heel lage concentraties. Volgens WECF (Women in Europe for a Common Future)bestaat er dan ook geen veilige dosis. Hoewel tal van studies de negatieve gevolgen tonen die bepaalde EDC’s hebben op dieren, het milieu en de mens, zijn er nauwelijks wettelijke maatregelen die het gebruik ervan beperken en worden EDC’s nog steeds in veel alledaagse producten gebruikt.” (bron WECF).

Hoe kan dit?

Elke workshop vloeit hier een boeiende discussie uit. Veel mensen zijn in shock dat dit allemaal nog kan, maar kijk zelf naar hoe je koopt. Ik zeg niet dat het je eigen fout is, maar we gaan zelf niet vrijuit.

 • Het mag niets kosten
 • We laten ons voortdurend beetnemen doordat we onwetend (willen?) zijn

Dit is de carte blanche voor de cosmetische bedrijven (over de rest ga ik hier niet verder uitbreiden). En dat de reacties vertraagd zijn en er geen studies over zijn hoe erg het is (want wie gaat deze betalen?), geeft hen alle kracht om elke keer weer, de discussie te sussen en rustig verder te kunnen gaan.

Dus als iedereen stopt met dit te kopen, lost het probleem vanzelf op. Als Europa niet sterk genoeg staat tegen de lobby, dan gaan we de mensen informeren. #wehaveamission

 

Enkele EDC’s die vaak in cosmetica zitten

Parabenen

 • Dit zijn conserveringsmiddelen. Zij zorgen voor een langere bewaring van het product zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. De wetenschap heeft parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. In kankergezwellen zitten immers parabenen.
 • Je vindt ze op de ingrediënten lijst terug  onder de term ‘paraben’, voorafgegaan door methyl, ethyl, propyl en butyl.
  • Bij de variant methylparabeen is er trouwens al vastgesteld dat dit kan leiden tot versnelde huidveroudering, huiduitslag en allergie.
  • Butyl-en propylparabenen versterken de werking van het vrouwelijk hormoon Oestrogeen (feminisering van het lichaam) en kan ook leiden tot contactallergieën. Schadelijke parabenen in cosmetische producten zijn calledbutylparaben, propylparaben.

Ftalaten

 • Worden gebruikt als weekmakers voor kunststoffen. Zit daarom soms in de verpakking, maar zelfs in de cosmetica zelf als stabilisator van de synthetische parfums.
 • Deze stof moet niet vermeld worden op de ingrediëntenlijst, dus deze ga je er niet uithalen.
 • Ftalaten zijn kankerverwekkend.

Nonylfenolen

 • Giftig, bijtend en milieugevaarlijk
 • Verboden boven de 0.1% in Europa. Volgens veel onderzoekers is er voor kinderen en zwangere vrouwen geen veilige grenswaarde.

En grenswaarde per product, wat heeft dat dan voor zin als je het via andere producten ook binnen krijgt? Want je vindt dit ook in huishoudelijke schoonmaakmiddelen,  textiel en kleding, voedselverpakkingen, speelgoed of vloerbedekking, ontsmettingsmiddelen, muurverf, noem maar op. “Cumulatief effect” noemen we zoiets. 

Synthetische UV-filters

 •  Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofenon, ethylhexylmethoxycinnamaat hebben een hormoonverstorende werking.
 • Voorlopig helaas nog geen natuurlijke UV filters voor handen. Wat wij aanraden: eens uit de zon zo snel mogelijk wassen en voeden met een natuurlijke lotion of olie.

En nu?

Lezen en kritisch zijn. Niet alleen voor deze EDC’s maar wij raden ook aan om waakzaam te zijn over volgende stoffen:

 • Strippende sulfaten die je hele huidbescherming naar de vaantjes doet.
 • Verstikkende minerale olie die het probleem camoufleert en het ondertussen verergert.
 • Emulgatoren (olie en water mengen, nodig oa voor een lotion) die kankerverwekkend zijn.
 • Acrylaat – van verf – dat enkel en alleen gebruikt wordt uit winstoogmerk.

Hierover verschenen eerder blogs met wat meer uitleg.

Nog meer weten? Raadpleeg de WECF informatiegidsen. Ze zijn beschikbaar over de onderwerpen babyverzorging, speelgoed, cosmetica voor zwangere vrouwen,schoonmaakmiddelen, klussen en inrichten en te downloaden via http://eenveilignest.nl/publicaties/

Maar wat kan ik dan wel vertrouwen?

Best is dat je merken zoekt die qua waarden streven naar eerlijkheid en ook duidelijk aangeven met welke stoffen ze niet werken en waarom. Op die manier kwamen we bij RainPharma uit. Zij doen geen concessies: kan het niet gemaakt worden zonder chemische ‘rommel’, dan brengen ze het niet uit. We hebben zo ook drie jaar op de shampoo moeten wachten ;).

Ontdek het gamma en vraag raad. Met de overstap naar natuurlijke verzorgingsproducten hielpen we jong en oud al af van acne, eczeem, jeuk, psoriasis, noem maar op. Kom zelf met je vragen langs, we helpen je graag verder.

Leer alles wat je moet weten over je huid. Zo kan je kritisch beslissen wat je wel en niet wil smeren. Plan een afspraak in, je huid zal je dankbaar zijn.
Kortenberg 02 445 06 45
Leuven 016 22 07 95
of info@kokoro.be

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer