Heb je inspiratie nodig voor gezonde hapjes?
Enkele weken geleden vroeg Sofie me of ik zin had om te helpen enkele hapjes voor te bereiden voor het Rainpharma ´Lucky Friday’ event bij Kokoro. En of ik zin had! Hapjes betekenen apero en apero is absoluut mijn favoriete moment tijdens een etentje. Het betekent ontspanning en gezellig bijpraten en ondertussen genieten van een lekker drankje en hapje.
Enkele koude hapjes:
Hummus met rauwe groenten: hummus kan je makkelijk op voorhand klaarmaken, het bewaart 2 dagen in de koelkast en je kan het zelfs in de diepvries bewaren. Ook belangrijk, het verkleurt niet eens geserveerd.
Tortilla rolletjes met gerookte zalm: ook makkelijk op voorhand klaar te maken en de dag zelf te bewaren in de koelkast. Serveren doe je best met een prikker zodat het rolletje mooi samen blijft.
Komkommerschijfje met tonijnsalade. Vervang de toastjes eens door een gezond alternatief: schijfjes van komkommer. Ook de tonijnsalade kan je zelf maken op een lekkere en gezonde manier: op basis van yoghurt. (Zie recept)
Kerstomaatjes gevuld met garnaalsalade
Enkele warme hapjes:
Frittata taart met broccoli en kaas (zie recept)
Courgette feta balletjes (zie recept)
Deze beide gerechtjes kan je op voorhand bereiden en op het moment zelf in de oven schuiven. Of nog makkelijker, volledig klaarmaken en net voor het aperitief opnieuw even opwarmen in de oven.
RECEPT tonijnsalade
Ingrediënten
Portie om schijfjes van 1 volledige komkommer te beleggen * 10 min snijwerk
- 160 gram tonijn natuur uit blik
- 1 halve theelepel mosterd
- 40 gram augurkjes
- 1 kleine rode ui
- Enkele druppels citroensap
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- Peper en zout naar smaak
- Verse peterselie
Bereiding
- Laat de tonijn uitlekken en doe in een mengkom.
- Snijd de rode ui, de peterselie en augurk heel fijn.
- Voeg de peterselie, augurk en ui toe aan de tonijn en meng alles door elkaar.
- Voeg vervolgens de mosterd, het citroensap en de Griekse yoghurt toe.
- Voeg peper toe (en zout naar smaak).
- Beleg een komkommerschijfje met wat tonijnsalade en klaar is jouw hapje!
RECEPT Frittata taart met broccoli en kaas
Ingrediënten
Voor 1 frittata taart * 15 min snijwerk * 20 min gaartijd
- 600 gram broccoli roosjes
- 7 eieren, alleen het eiwit
- 4 grote hele eieren
- 30 gram geraspte cheddar kaas
- 40 gram geraspte mozzarella
- 1 el olijfolie
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe een klein beetje water in een kookpot en gaar hierin de broccoli roosjes gedurende ongeveer 6-7 minuten.
- Doe de broccoli roosjes na het koken in een kom en plet ze tot kleinere stukken. Voeg de olijfolie (en zout) en peper naar smaak toe en meng dit goed door de broccoli roosjes.
- Vet een taart vorm in met olijfolie en verdeel de broccoli roosjes over de taartvorm.
- Klop in een tweede kom de eieren, eiwitten en geraspte mozzarella goed door elkaar.
- Verdeel nu ook het eimengsel gelijkmatig over de taartvorm en strooi als laatst de geraspte cheddar kaas erover.
- Bak de broccoli en kaas frittata ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Zet de oven uit en laat de frittata nog een 5-tal minuutjes in de oven staan.
- Serveer vierkante stukjes van de frittata of kleine taartpuntjes op een servette.
RECEPT Courgette feta balletjes
Ingrediënten
12 stuks * 20 min snijwerk * 30 min gaartijd
- 1 courgette
- 100 gram feta
- Paneermeel
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 ei
- Peper en zout naar smaak
- yoghurtsaus
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de courgette en maal fijn in de keukenmachine (of rasp fijn met een mandoline of rasp).
- Leg de gemaalde of geraspte courgette op keukenpapier zodat het geheel al wat kan uitlekken. Er zit enorm veel vocht in dat eruit moet vooraleer je de balletjes kan rollen. Rol de courgette vervolgens op in een schone keukenhanddoek en knijp uit zodat er zo veel mogelijk vocht kan uitlekken.
- Klop het ei los in een kom en verkruimel de feta erdoorheen. Roer het geheel door elkaar samen met de gemaalde (of geraspte courgette), wat paneermeel, een beetje Italiaanse kruiden en wat peper. (zout naar smaak, maar OPGEPAST, want de feta maakt dat de balletjes reeds zout smaken)
- Rol met je handen balletjes van het mengsel. Voeg, als het mengsel niet stevig genoeg is, wat paneermeel toe.
- Leg de balletjes op een beklede bakplaat.
- Bak de balletjes 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Serveer op een servette met yoghurtsaus als dipsausje (Meng 200 gram Griekse yoghurt, knoflook, gehakte verse munt, 1 gesnipperde rode ui en 1 eetlepel olijfolie)
Wat gaan jullie serveren bij het Kerstdiner?
Ik wens iedereen zalige eindejaarsfeesten en heel veel kook- en eetgenot!
Groetjes,
Anniek
0 reacties