Nieuwe start – 2023

Dromen in plaats van goede voornemens

Elk jaar opnieuw starten we met goede voornemens om elk jaar opnieuw vrij snel op te geven. Waarom houd je geen goede voornemens vol? En laat me hier zeer duidelijk en direct zijn, er is geen tijd te verliezen: omdat ze je niet inspireren. Ze zijn hol, je ziet het nut er niet van in, er zit een laagje ‘moeten’ in en je wil er dus helemaal geen moeite voor doen. Dus dat werkt niet. Dat ontdek je elke jaar trouwens. Het antwoord is niet ‘we doen niet aan goede voornemens’ het antwoord is wel: kies voor je dromen.

 

Voetjes op de grond

Dromen hoeft niet fluffy en zweverig te zijn. Dromen zetten je aan tot dingen die je nooit voor mogelijk hield. Ze boren een energiebron aan die onuitputtelijk lijkt omdat het zichzelf hernieuwt. En hier loopt het mis. Tussen het hollen, jongleren, afwerken en terughollen door, zijn onze dromen ergens zoek geraakt. Gaan vliegen, door de wc gespoeld of erger nog : gewoon vergeten, achtergelaten en niets eens gemerkt dat je zonder verder ging.

Ja, je kan het nieuwe jaar zien als gewoon een nieuwe dag, zinloos om stil te staan, gewoon verder gaan. Of je kan het zien als een nieuwe kans. Een kans om stilaan terug connectie te maken met wat jou wel tot verandering kan motiveren. Stel je voor…

 

Dus, hoe begin je?

Geen nieuw begin zonder het afsluiten van het vorige. Hierover ging mijn vorige blog: stilstaan bij het einde van 2022. De belangrijkste ontdekking hier is je eigen boycotstijl te ontdekken. Want geloof me: die hebben we allemaal. Elke zin die met ‘ja maar’ begint is meestal prijs. Welke mindere gewoontes houden je in de mallemolen ver weg van waar je eigenlijk naartoe wil? Welke gewoonte is je grootste boycot? Welke goede gewoonte ken (of kende) je al die je doet groeien? Dat is interessant om te weten voor je hier verder gaat.

 

Wat wil ik?!

Zo simpel is de volgende stap. Ja, deze zin kan een gigantisch verschil maken voor jou in het nieuwe jaar. Ik breek het even op in drie stukken:

  • WAT wil ik? Als alles zou kunnen, serieus, in wat en in wie steek je je tijd? Wat zou je bijleren, wat zou je doen, eten, zien, …?
  • wat WIL ik? Dus nu schrap je alle moetens. En dat kan anders zijn dat ‘willen’ dan vorig jaar of 10 jaar geleden.
  • wat wil IK? En dan schrap je nog eens wat je opschreef omdat dit  iemand anders gelukkig zou maken. Deze oefening en wie weet dit jaar draait het om jou.

 

 

Vind je de zin nog steeds simpel? Ik betwijfel het. Velen lopen al vast op die eerste vraag: wat wil ik eingelijk in dit leven nog doen, zien, ervaren, meemaken, noem maar op. Dus vullen we de lijst met wat er van ons verwacht wordt of waar we iemand anders plezier mee doen. Doe jezelf een plezier en beloof jezelf om je hier op zijn minst bewust van te blijven. Dit patroon, deze gewoonte, verander je niet in 1-2-3. En deze zin kan je wel helpen.

 

Enkele oefeningen!

Hoe moeilijker de ‘wat wil ik?’ oefening was, hoe slimmer het is om even verder te lezen. Dit is het eerste en belangrijkste cadeau dat je jezelf geeft dit jaar. Zo bouw je een soort kompas waarmee je kan vaststellen wanneer je van je route voor 2023 afwijkt. Bewust keuzes maken en stappen uitstippelen vraagt moed maar geeft tegelijk zoveel voldoening. Even uit de ‘druk druk druk’ om door te hebben waar het eigenlijk voor jou – want dat verschilt voor iedereen – om draait.

 

Energiegevers en – nemers

We beginnen eenvoudig maar oh zo belangrijk. Wat geeft je energie en wat zuigt je werkelijk leeg?

Neem even een bladje, blokkeer wat ongestoorde tijd en noteer. Zo leer je jezelf beter kennen. Want als je meer energie wil, dan is dit een zeer snelle win!

Ga hier heel breed: van voeding over tv programma, naar vrienden, (deel)taken, …

Bekijk je lijst en bedenk hoe je meer van de gevers en minder van de nemers kan doen. Niet alles kan je op korte termijn veranderen.

Daarom de gouden regel: “Verander wat je niet kan accepteren en accepteer wat je niet kan veranderen”. Je hoeft geen windmolens te bevechten, dat werkt niet. Stap voor stap.

 

“Als alles kon dan ….” 

Neem een vers blad en noteer in de hoeken:  6 maanden, 1 jaar, 10 jaar, hele leven.

Zet de timer op 10 minuten en noteer werkelijk alles dat bij je op komt: welke reis, welke job, welk boek, welke broek, welke taal, you name it. Geen ‘ja maar’ of ‘dat kan niet’ dat zijn spelbrekers in deze oefening.

Al wat je hier met een ‘jamaar’ toch uit gelaten heb, wil zeggen dat je het loslaat en geen moeite voor gaat doen. Toch nog iets erbij zetten? 😉

 

Game Changer

Wat is dat ene waar je helemaal warm van wordt? Waar je hele jaar goed van zou zijn? Jij beslist. Het kan een reis zijn, een nieuwe job, een nieuw lief, die ene handtas, die 10 kilo minder, eindelijk tijd voor die ene hobby.

Als je ervan gaat glimlachen en ‘een heel apart gevoel krijgt’ zit je goed. Zo schreef ik ooit ‘full time Kokoro’ op. En mijn aller-allereerste oefening zo maakte ik toen ik even thuis zat met een overspanning. Toen koos ik voor ‘Sofie 100%’ en elke stap, elke activiteit, moest dit ondersteunen.

Wat kies jij?

 

Plannen baby!

En nu is de kunst om het in kleine afvinkbare stapjes te kauwen. Al is het de eerste laag nog maar.

 

Heb jij zin om te dromen?

Het zou geweldig zijn om samen met jou die juiste energiebron te zoeken en je zo versteld te laten staan van wat je allemaal (aan)kan.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer