Blog: Detox for life?! 7 tips

Voor altijd ofwa?!

We begonnen 21 april met onze #lockdowndetox en er zijn echt levens veranderd sindsdien. Klinkt zwaar, maar het is zo. In de eerste plaats dat van ons. Door de golf veranderingen en beperkingen zakelijk en privé sinds 12 maart 2020, spoelden we aan op een eiland van afhaalmaaltijden, aperitieven en andere comfortfood. Want het was toch al zwaar genoeg en noem maar op. Tot 21 april dus, ineens was het ‘welletjes’.

Detox time!

Even ’tabula rasa’ of ‘cold turkey’ met die slechte gewoontes. Reset van ons systeem. Geen suiker, koffie, alcohol, wit brood of pasta, brood, … En meer groenten, beweging, water, … Een ommezwaai die nodig was. Resultaat: meer energie, meer creativiteit, meer “kwalitijd” zelfs door onze wandelingen en meer goesting in de toekomst, wat die ook brengt. Maar houden we dat voor altijd? Gaan we al die zaken NOOIT meer eten?

Balans op lange termijn

Dus neen: wij kiezen niet voor een detox for life, wel voor het bewuster blijven omgaan met onze vitaliteit, welke golven er ook op ons afkomen. “80/20 regel” – even van het pad is ok als je ervan geniet en als het geen gewoonte word. Maar hoe doe je dat?! Want we weten allemaal heel goed hoe het moet hoor..  Benieuwd wat onze 7 sleutels zijn om dit vol te houden? 

1. Eten!

Niet eten is slechtste wat je kan doen en daar zijn twee redenen voor. Veel mensen gaan ‘schransen’ uit honger dus geven we als raad aan mensen ‘post detox’: behoud die 5 eetmomenten, het maakt het gemakkelijker vol te houden.

Andere mensen die eten een hele dag niet, hebben geen honger, maar die vullen hun buikje goed ’s avonds. Dan komen de kilo’s er terug bij. Dus wat het ook is: blijven eten, goed gespreid. Je lichaam heeft VOEDING nodig.

2. Water drinken

Nog zoiets dat banaal lijkt, maar héél belangrijk. Maak er een  gewoonte van, kijk wat werkt: een wekker, een opvallende drinkfles, een wedstrijd met kotgenoten of collega’s, … Water is om te reinigen en je merkt het snel aan je huid én je stoelgang. Alles hangt samen.

3. Input = output

Onthoud dat je voeding je brandstof is en je lijf is je machine (je vliegmachine als je in termen van “Dream Plan Fly” spreekt :)). Tank niet meer dan nodig is. Dus vlieg je verder, mag je meer tanken. Is het een “derby” eet je minder. Knoop dit tussen je oren, want deze tip is goud waard als jij je beter wil voelen op langere termijn!

Beweeg jij meer in het weekend, dan kan jij je iets meer permitteren. Eet jij graag wat meer op vakantie, plan dan een extra wandeling of enkele zonnegroetjes. Zo simpel is het! DUS: als jij net zoals wij nu een pak meer bewegen dan voor de lockdown, houd je vast als dat wegvalt: nieuwe balans zoeken dan.

4. Kiezen

Ga niet naar een bbq als volgt: een fles cava, alle worstenbroodjes, lookbroodjes, dan een goede schep aardappelsla en pastasalade, dan frisdrank en 2 dessertjes omdat je niet kon kiezen. Dit is echt een marathon lopen als je de input = output in hoofd wil houden. Wedden dat je evenveel van de bbq geniet als je één vierde zondigt van deze lijst? KIES! En geloof mij: zeker de volgende dag zal je je pakken beter voelen!

Mij doe je bv zelden plezier met een dessertje. En een groot bord groenten naast wat vlees is prima, ik hoef geen aardappel of pasta. Van wijn of aperitief kan ik dan weer wel echt van genieten. Word ‘fin bec’, kies keurig en leg de lat hoger. Neem je iets en smaakt het toch niet? Waarom zou je het in hemelsnaam opeten of opdrinken als het niet gezond is?! Dat is deels heropvoeden, want vroeger moest dat bordje leeg van mama… Maar geloof mij: voor ‘ongezonde’ dingen is er altijd wel een kandidaat “vuilbak” 😉

Even over de foto: hier liet ik mij verleiden tot een ijsje, want de meisjes en Vinne namen er eentje. Wat met koekjesdeeg, ‘awel ja, ik ga eens zot doen’ dacht ik. Het ijsje smaakte niet en ik liet de helft staan. De foto blijf ik wel lollig vinden, dus zo diende het ijsje toch nog tot iets.

5. Planning

De dooddoener “if you fail to plan, you plan to fail” is ook hier van toepassing. Als jij exact weet wat je wanneer gaat eten, is er geen ruimte voor ‘Mr Comfortzone’ om je te verleiden voor minder werk, voor comfortfood. Maar dat vraagt tijd, voorbereiding en aanpassing. Wat een geluk dat je sinds de detox meer drive en energie hebt! 😉

Wij werken al sinds 20 april met een menu voor de volgende 3 a 4 dagen en dat werkt top. Als je weet dat we sinds maart door de drukte en dan de lockdown-stress heel veel gingen eten of afhalen, is dat een applausje waard. Wij hebben de keuken in onze tijdelijke woning nooit veel gebruikt, maar nu is hij helemaal gerodeerd!

Geen tijd? Nee, tijd om te koken heb je niet, dat maakt je. En die kan je minimaliseren door te preppen. Wij zijn in een proeftraject en ik deel zeer graag recepten, bevindingen, noem maar op. Recepten kan je trouwens op onze blog vinden. Wil je toegang tot een groter en overzichtelijker bestand, vraag even toegang.

6. Slapen

Onderschat deze noemer dus niet! Op alle, alle vlak trouwens. Ik had het eerder ook over je machine en dat de machine ‘naft’ nodig had, remember? Wel, die machine die moet ook op onderhoud, die moet ook laden. En daarom is slaap zo belangrijk… Tijdens je slaap, als je echt helemaal uit de stressloop geraakt, dan kan je verwerken, herstellen, verteren. Je spieren beschermen, groeihormoon aanmaken, …

Studies genoeg die aantonen dat een verstoord slaappatroon invloed heeft op de spieropbouw bij mensen die krachttraining doen. Anderzijds tonen studies ook aan dat de vetverbranding afneemt bij mensen met slaapproblemen. En dan hebben we het nog niet over je mentale veerkracht en rimpels. MEGA belangrijk dat slapen 😉 Zit dit nog niet echt snor, lees dit dan even.

7. Waarom?!

Inzicht en bewustzijn. Enerzijds over waarom je iets doet of niet. Waar eet je dat niet, waarom kies je voor gezonder, waarom wil je gaan sporten, waarom wil je je bed in kruipen, … Waarom ben je hier weer aan begonnen? Wat wil je bereiken, welke dromen wil je waarmaken? Of wat wil je absoluut niet meer? Foto’s helpen, bepaalde targets helpen, noem maar op. Hoe visueler, tastbaarder en meer ‘SMART’ je het kan maken, hoe beter!

En ALS je dan ‘zondigt’ : geniet van elke hap, zonder schuldgevoel en met een grote smile. Dan is het ok zeg ik altijd, ook tegen mezelf.

En krijg anderzijds ook inzicht in je ingebouwd sabotage mechanisme. Welke reden overhaalt je voor het koekje? “t was een zware dag”? “ik heb het verdiend”? Welk gat wil je vullen, welk gevoel wil je de kop indrukken of welke emotie wil je verdoven? Hoe beter je hierop zicht krijgt, hoe gemakkelijker je een productiever en efficiënter tegen aanbod kan formuleren. Hierbij helpen we ook bij opvolgingen en begeleidingen.

 Succes!

Weet je wat wij ook leerden in deze #lockdowndetox ? Dat SAMEN nog méér succes op slagen heeft en het “wij” gevoel van onschatbare waarde is. Enerzijds door de opvolgingen in levende lijve, de analyse door de weegschaal, de telefoontjes en anderzijds door de fijne, enthousiaste groep mensen die bewust kiest voor een gezonder leven om intenser te kunnen genieten van elke dag. Spring jij mee met ons? 

Maak een afspraak, vertel ons wat je wil bereiken en samen gaan we uitdaging aan!

02 445 06 45 – info@kokoro.be 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingrediënten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer