‘Beschermen tegen de zon’ voor dummies

Laat ons even eerlijk zijn. Iedereen heeft toch graag een mooi kleurtje, niet? Maar dat mooie kleurtje op een gezonde manier krijgen, loopt vaak mis. In deze blogpost wil ik jullie graag verder helpen in de zoektocht om je op de meest efficiënte manier tegen de zon te beschermen. Op die manier kunnen we de nadelen zoals veroudering van de huid, allergieën, roodheid,… binnen de perken houden.

Wat doet de zon nu eigenlijk?

Als apotheker in spé voel ik het als een plicht om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de zon. Want ja, ze is echt gevaarlijk. Er is niets mis met ’s ochtends en ’s avonds, wanneer de zon niet te krachtig is een kwartiertje in de zon te zitten zonder bescherming. Meer zelfs, dat hebben we nodig. De UV-stralen stimuleren namelijk de aanmaak van vitamine D in ons lichaam wat o.a. nodig is om stevige botten te kunnen opbouwen.

De stralen van de zon worden ook wel UV-stralen genoemd. Het zijn voornamelijk de UV-B stralen die roodheid veroorzaken, maar hun effect wordt versterkt door UV-A stralen. De UV-B stralen zijn het grootst in intensiteit tussen 11u en 15u. Een eerste tip is dus: vermijd de zon rond de middag, want dan loop je wel eens het risico om er als een kreeft uit te zien.

Van zodra de stralen de huid bereiken, zullen ze aanleiding geven tot het ontstaan van schadelijke radicalen. Dit zijn de echte boosdoeners in het lichaam. Ze zijn de oorzaak van versnelde verouderingsprocessen van de huid, zonne-allergieën, kanker,… Die vieze mannetjes wil je toch niet in je lichaam hè? Lees dan verder en ontdek hoe we ze kunnen bestrijden.

Voorkomen: High Tech Aox = super anti-oxidant 

Anti-oxidanten neutraliseren vrije radicalen door elektronen af te staan aan de onstabiele vrije radicalen. In onze voeding (groenten, fruit, thee,…) zijn er anti-oxidanten aanwezig. In bepaalde omstandigheden ontstaan er extra radicalen zoals onder invloed van stress, zon, overmatig sporten, diëten, milieuverontreiniging en ongezonde eet- en leefgewoontes. In dat geval is een voedingssupplement een goede aanvulling op antioxidanten die van nature in onze voeding voorkomen.

Rainpharma ontwikkelde zo High Tech AOX. Dit super anti-oxidant is een echte must-have wanneer je naar een zonnige bestemming reist deze zomer. Een weekje voor je vertrekt, start je met dagelijks één tablet ’s ochtends of ’s middags, zodanig dat je lichaam zich kan voorbereiden op de grotere hoeveelheid radicalen waarmee het zal te maken krijgen. Op die manier voorkom je allergieën en veroudering van de huid door de zon.

Beschermen: de zonnecrème

Aangekomen op je zalige vakantieverblijf met High Tech Aox in de valies zijn we natuurlijk nog niet klaar. Op het moment dat je in de zon gaat, is een zonnecrème namelijk onmisbaar. Er zijn vaak misverstanden over het gebruik van zonnecrèmes en deze wil ik absoluut de wereld uithelpen.

Chemische en fysische filters

Er zijn twee types van zonnecrèmes. Je hebt chemische filters en fysische filters. De chemische filters absorberen de UV-stralen en dringen tot diep in de huid bij het aanbrengen van de zonnecrème. Daar kunnen ze aanleiding geven tot het ontstaan van radicalen en allergische reacties veroorzaken. Dat klinkt vreemd hè? Een zonnecrème die allergische reacties veroorzaakt? Toch is het zo. Je voelt me dus al komen. De fysische filters zijn veel gezonder voor ons lichaam. Tijdens mijn kijkstage in de apotheek, vertelde de apotheker me dat in principe enkel fysische filters mogen gebruikt worden in zonnecrèmes voor kinderen. Ik zo nieuwsgierig als ik was, ben ALLE zonnecrèmes in de apotheker gaan analyseren en wat bleek? Alle zonnecrèmes voor kinderen staken vol met chemische filters…

De fysische filters blijven op de huid aanwezig en weerkaatsen de UV-stralen. Op die manier kunnen ze dus geen allergische reacties veroorzaken. Veel gezonder voor elke huid dus. Bij Kokoro zijn we op zoek gegaan naar een zonnecrème met fysische filters en vrij van schadelijke bewaarmiddelen. Het was een heel lange zoektocht, maar we vonden hem. Sun Safe Ohm zonnecrème beschermt niet alleen de huid, maar beschermt ook de zee, met name het koraal. Dit komt omdat Sun Safe volledig vrij is van ingrediënten die het zeeleven verstoren. Er bestaat zowel een SPF factor 30 als 15. Het is niet zo dat een factor 30 dubbel zo goed beschermt als een factor 15. Een verdubbeling van factor betekent 4% meer bescherming: 93% dus VS 97% met een factor 30.

Sinds kort kunnen we jullie ook met trots meedelen dat Rainpharma een fysische zonnecrème ontwikkeld heeft. Deze 100% natuurlijke zonnecrème voor lichaam én gelaat biedt SPF30 breedspectrum UVA- en UVB-bescherming en een volledig minerale UV-filter op basis van zinkoxide. Natural Daylight Defence houdt je huid gezond, jong en mooi én is lief voor de natuur. De lichte formule smeert makkelijk uit zonder een witte waas achter te laten, voelt prettig aan en trekt snel in zonder vettig gevoelDe allerbeste plantaardige ingrediënten zorgen voor een frisse zomergeur, zonder toevoeging van parfums. Natural Daylight Defence is 100% vegan en is ook geschikt voor baby’s en kinderen. Bovendien is deze water resistant formule veilig voor het zeeleven en tast ze de koraalriffen niet aan. Er is zowel een kleine zonnecrème (50mL) als een grote zonnecrème (200mL) beschikbaar.

Nog enkele tips and tricks bij het aanbrengen van zonnecrèmes

  • Smeer genoeg. Je kan nooit genoeg zonnecrème smeren. In principe moet men 2 mg/cm2 aanbrengen, maar heel veel mensen brengen slechts 0,5-1,3 mg/cm2 aan. Uiteraard kan je dit niet gaan uitmeten, maar het toont aan dat we massaal te weinig zonnecrème smeren. Vanaf nu mag er dus een extra laagje bij.
  • Smeer frequent. Ik zet zelfs mijn wekker. Om de 2u is het belangrijk om je lichaam volledig terug in te smeren. Het wil dus niet zeggen dat als je huid nog plakt, dat je automatisch nog beschermt bent tegen de zon. I know, zonnecrèmes plakken nu eenmaal, maar toch liever wat plakken dan een kreeft zijn?

Dit is hoe ik me als fan van de natuurlijke en gezonde huidverzorging verzorg en bescherm tegen de zon. Always keep in mind: lig geen uren aan een stuk in de zon, als je in de zon gaat smeer je dan ALTIJD in en wees bewust van de producten die je gebruikt. Durf naar de ingrediënten te kijken en als je hierover vragen hebt, mag je me altijd mailen op kari@kokoro.be. Ik doe niets liever dan vragen beantwoorden en wil dat zoveel mogelijk mensen zich goed beschermen tegen ons mooie zonnetje.

Ook RainPharma heeft een zonnecrème!

Je kan hem hier vinden :-).

Fijne vakantie aan allen!

PS: meer weten over ingrediënten etc? Kom langs of bel ons (02 445 06 45). We zijn open ma, di en do van 9u tot 22u, woe en vrij van 9u tot 18u, zaterdag van 9u tot 13u. Online altijd open, de webshop vind je hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

recent op de blog

Marie herkadert

Marie herkadert

Beyond the Moon Dit bericht kon je lezen op de Facebook pagina van Beyond the Moon: Even ertussenuit, weg van het ziekenhuis, was een grote wens van de 9-jarige Marie en haar familie. Met haar broer op een vlot en op de schuifaf, samen pootje baden, knuffelen, dieren...

Lees meer
We zoeken een collega!

We zoeken een collega!

Winkelmedewerker – Huid en vitaliteit Spelverdeler, reisbegeleider, kameleon, pleziermaker. Welkom bij Kokoro, hart in het Japans, met een groot hart voor onze klanten, ook  en zeker op lange termijn. Onze onderscheidende factor in de schoonheids-en gezondheidssector....

Lees meer
Bloemkoolmousse met serranoham

Bloemkoolmousse met serranoham

Een hapje dat een succes was op een van onze evenementen was deze bloemkoolmousse. Een recept van Stephanie Bex, terug te vinden op Njam. Ideaal voor als je bezoek hebt of een feestje wilt bouwen. Het recept is heel eenvoudig en het vraagt niet veel tijd, noch...

Lees meer