Kies je voor Moed of Moet?

“WANT DAAR BEGINT HET MEE”

Beste wensen of ‘wat mag ik je wensen’. En dan volgt er zo vaak “een goede gezondheid, want daar begint het mee”. We wensen elkaar massaal een goede gezondheid. En we krijgen het zo vaak toegewenst. Maar vaak lijkt het bij wensen te blijven.

Want hoewel je je het hoort zeggen of gewenst krijgt, je doet lustig verder. Of het nu roken is, te laat je bed in kruipen, geen moment rust inbouwen, koekjes smokkelen of dat ene waar jij nu aan denkt. Het is een beetje zoals “alles goed?” - je zegt het uit beleefdheid en wil eigenlijk bij het overgrote merendeel van de mensen aan wie je het vraagt, gewoon “goed en jij?” horen.

In dat opzicht begrijp ik eindelijk de Engelstaligen met “How do you do?” met als antwoord “How do you do?”. Netjes, geen ruimte voor antwoord, gelukkig.

TERUG NAAR DIE GEZONDHEID

We willen een goede gezondheid op een bepaald niveau, begrijpen het rationeel gezien en slagen er meestal toch niet in om het in praktijk om te zetten. Hoe zit dat nu? In opvolgingen heb ik het vaak over een soort ‘ingebouwd sabotagemechanisme’. Wees eens eerlijk: wanneer eten of gedragen we ons het meest ongezond? Wanneer ons lijf de juiste ondersteuning net het meeste kan gebruiken. Dus ga je richting uitputting en stress, dan maak je het zelf nog erger.

Na honderden mensen te mogen begeleiden in een traject kan ik je geruststellen én ontmoedigen tegelijk: je bent niet alleen, dat ingebouwde sabotagemechanisme hebben we allemaal.

HAD IK MAAR …

“Don’t it always seem to go that you don’t know what you’ve got ’til it’s gone”. Willen we hierop wachten? Wil je echt balen en de zin “had ik maar…” afmaken? Ik denk het niet. Ik denk dat het tijd is om - met babystapjes is ok - te ontdekken waar je naartoe wil. Om stilaan te roeren in je buik en in je hart om zo terug die motivatie te vinden zodat je weet waarom je het doet.

NO PAIN, NO GAIN.

Als je een goede gewoonte niet vasthoudt of al niet gestart geraakt, dan is de win voor jou te klein. Ook hier heb ik al honderden voorbeelden bekeken, ik ging er vijf jaar geleden zelfs een boek over schrijven, zo boeiend dat ik het vind. Bedenk zelf een situatie: als er geen pijn is, lijken we niet in staat tot verandering. En dit geldt werkelijk voor alles: voor je werk, voor je sport, voor vriendschappen, voor verhuizen, voor je relatie. Is het ‘ça va’ dan moeten we misschien geen risico nemen, toch?

TERUG NAAR DIE GEZONDHEID

Je goede gezondheid die je nog zoveel avonturen gaat opleveren, die je je wilste dromen kan doen uitkomen, dat is je beloning, je motivatie. En als je geen verandering kan doorvoeren of kan volhouden, dan lijkt de motivatie én de pijn je te klein. Als je het zo stelt, zijn er -om verandering te krijgen in goede gewoontes om die goede gezondheid waar het allemaal mee begint te verzekeren - twee opties:

  • Je wacht op genoeg pijn om in gang te schieten. Pijn hoeft niet alleen fysiek te zijn, gewoon een zeer oncomfortabele situatie waar je zo snel mogelijk uit wil. Dan is het de MOET.
  • Je wakkert de motivatie aan tot die sterk genoeg is. Dan kies je voor MOED

Het is overduidelijk dat de beste veranderingen, de meest doordachte en de beste op lange termijn, komen uit “willen”. Dus als het ‘ik ga PROBEREN …’ is, misschien toch even tijd maken om op de motivatie te duwen? Daarover gingen mijn vorige twee blogs: de eerste was even terugkijken en lessen trekken, de volgende had het meer over wat je interne motor was. 

QUE SERA SERA?

De keuze is simpel aan het begin van het jaar en de keuze is er elke dag opnieuw: gaan we laten gebeuren wat er zal gebeuren of kruip je achter het stuur van je eigen geweldige racemachine door je leven? Als jij ontdekt waar jij zeker nog werk van wil maken en liefst nog dit jaar (het helpt om wat ongeduldig en hongerig te zijn in je dromen), dan is de kans minstens 2 keer zo groot dat jij aan het werk gaat met goede gewoontes. Dus wat wordt het dit jaar: kabbelen of kiezen welke afslag je neemt en waarom?

TERUG NAAR DE GEZONDHEID

Goede gewoontes integreren die de minder goede opzij duwen is niet zo evident. Kies enkele eenvoudige om mee te beginnen:

  • Meer water drinken
  • Opbouwen naar je 10.000 stappen per dag
  • Koffie en alchol afbouwen of bannen
  • Frisrank schrappen
  • Op tijd je bed in
  • Snoozeknop deactiveren: het steelt je energie

Onthoud ook dat elke tas koffie/glasfrisdrank minder of elke 100 stappen extra een beweging in jouw juiste richting is, voor jou doel, jouw droom. Vele kleine stapjes, maken één grote. Gaandeweg win je wel aan vertrouwen, doorzetting en voel je het verschil sneller. Het begin is ook hier - helaas - weer het moeilijkste.





Kies je voor Moed of Moet?

Bye Bye droge en jeukende huid

Lees meer

Beschermen tegen de zon doe je zo

Laat ons even eerlijk zijn. Iedereen heeft toch graag een mooi kleurtje, niet? Maar dat mooie kleurtje op een gezonde manier krijgen, loopt vaak mis. In deze blogpost helpen wij je graag in de zoektocht om je op de meest efficiënte manier tegen de zon te beschermen.

Lees meer

Ik ga op reis en ik neem mee..

Of je nu op weekend gaat op een festivalweide of je trekt naar een zuiderse bestemming: sommige dingen moeten volgens ons mee. Als je tijdens het jaar moeite doet om je huid te laten stralen, trek deze lijn dan ook door op reis.

Lees meer

Doe het zelf droge benen

Jeukende droge benen die een mooie sneeuwvlaag creëren wanneer je dan toch krabt. Droom jij hier ook van? Volg het stappenplan hieronder en het kan niet missen. Je hoeft zelfs niet naar de doe-het-zelf zaak te rijden voor deze knutseljob, alles staat standaard in de badkamer.

Lees meer

Korte metten met jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes zijn hormonaal gelinkt. Maar wist je dat je het resultaat van deze hormoonschommelingen zwaar kan sturen? Voor je met de grove middelen zoals antibiotica begint, neem het voedingspatroon even onder loep evenals de ingrediëntenlijst van wat je allemaal op je snoet smeert.

Lees meer

Stralend gelaat van A tot F

Laat je huid stralen. Neem afscheid van chemische ingrediënten die je beschermlaag aantasten. Gebruik in ruil natuurlijke ingrediënten die je huid mild reinigen en de beschermlaag versterken.

Lees meer

Houd je huid jong

Hoe hou je je huid jong? Ontdekt het hier.

Lees meer

Wat doen we met een baby- en kinderhuid?

Heel veel zepen speciaal voor baby’s, of ze nu komen uit de grootwarenhuizen of van bij de apotheek, maken de huid van de baby kapot. Niet dat je het ziet, maar je kan je de vraag stellen hoe het komt dat er nog nooit zo veel kindereczeem geweest is?

Lees meer

Glanzend en gezond haar

Hoe zet je het RainPharma maximaal in voor gezond, glazend haar?

Lees de blog

Te mijden bandieten - deel 1

Lees meer

Te mijden bandieten - deel 2

Lees meer

Te mijden bandieten - deel 3

Lees meer

Te mijden bandiet - deel 4

Lees meer

Artisanale krakelé winterhanden

Dit recept is een winner, elke keer weer een verbluffend resultaat. Veel heb je niet nodig en als je het goed aanpakt, heb je snel resultaat!

Lees meer

Het geheim van de Caraïben

Lees meer

Eerste hulp bij grime gevallen

Lees meer

Aangenaam, ik ben je huid

Lees meer

Op monsterjacht doorheen de badkamer

Nog nooit hadden zoveel mensen huidproblemen. We smeren veel te veel en te vaak verzorgingsproducten die irriterende chemicaliën bevatten. Ons doel is om samen met jou deze producten op te sporen en voorgoed uit je leven te bannen. Zin om mee ‘detective’ te worden?

Lees meer

Opfrissing van de RainPharma supplementen

We zetten alle supplementen van RainPharma op een rijtje en voor wat we ze kunnen inzetten. Ontdek het hele gamma hier.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x