Afscheid van 2022

Je kan gewoon van de ene seconde op de andere in een ander jaar stappen en er geen woord aan vuil maken. Je kan ook even stilstaan, 2022 even overpeinzen en zo bewuster 2023 in stappen. Want als je weet wat je wil of waar je naartoe wil, is de kans dat je hier geraakt ook een pak groter. Lees even verder en kijk of ik je kan verleiden tot een momentje rust ūüėČ

 

Bewust (be)leven

Wat was dat nu, 2022? Welke goede keuzes waren er? Wat blies je uit je sokken? Welke herinneringen wil je zeker mee nemen? Welke gewoontes ontdekte je? Wat is er niet gelukt en zet je op je lijst voor 2023? Wat raakte je diep? Geef je zelf even de tijd om hierbij stil te staan.

 

“Start to close”

Er zijn mensen die mood boards maken, sommigen nemen gewoon een glas thee of wijn en zitten even stil en laten het jaar bezinken. Wat voor jou werkt, is prima. Laat dit het laatste geschenk zijn dat je jezelf geeft dit jaar: even de tijd nemen. Want zonder twijfel is er veel gebeurd. Goede dingen, pijnlijke zaken, wijze lessen, harde ontdekkingen en zachte herinneringen.

Geen idee hoe je dat nu kan doen, dat ‘afsluiten’? Laat me hier enkele dingen delen die mij in het verleden al geholpen hebben:

  • Blader door je agenda: een zeer down to earth manier om je de feestjes, de vakanties, de deadlines, … te herinneren. Je kan een blad papier naast je nemen en noteren wat er door je hoofd gaat. Wat stond er niet in? Wat wil je zeker nog eens doen (of een variant)? Wat wil je echt vermijden?
  • Sla de pijnlijke herinneringen niet over. Iedereen heeft littekens, die maken ons mens en gaande weg vormen ze ons. Geef ook de mindere momenten even ruimte, laat ze zijn. Wat heb je hieruit geleerd? Waar ben je dankbaar voor in dit verhaal? Wat ga je vanaf nu anders doen?
  • Maak je top en flop lijst: wat waren je tien (of 20 of 5) mooiste herinneringen of grootste wins in 2022? Wat haalde je onderuit? Waar trok je je aan op? Ook hier weer: geweldige leerpunten over hoe je 2023 hier of daar anders kan aanpakken.
  • Verbranden: als dit voor jou te ver is, lees dan het volgende puntje. Ik heb al gemerkt ook op een Ladies trip naar Marmotta enkele jaren terug, dat vuur kan helpen. Iets opschrijven dat je echt wil loslaten, dat je remt in je hele zijn en het dan in de vlammen zien opgaan, het doet wat met je.
  • Schrijven: voor mij is schrijven enorm therapeutisch. Wanneer ik vast zit en overloop van emoties en ik er geen woorden op geplakt krijg, kruip ik achter mijn toetsenbord. Ik vind papier charmanter, maar ik schrijf niet zo snel als ik typ. En als mijn emoties omgezet worden in woorden, kan ik met mijn pen niet volgen. Met de toetsen wel, vraag maar aan zij die mij soms horen typen ūüėČ Of je dit schrijfsel erna verbrandt, dat laat ik aan jou over. Je kan ook iemand adresseren. Iemand vergeven om pijn in 2022 te laten en lichter verder te gaan? Ik las ooit van een man die elk jaar afsloot met een brief naar zichzelf, de versie van √©√©n jaar terug.
  • Herleiden naar gewoontes: lukt het je om een patroon te ontdekken? Welke gewoontes geven je de lach en welke maken het je moeilijk? Omdat het hier gaat over wat jij doet (of niet) dat het voor jou simpeler of moeilijker maakt, is dit niet evident. Hier neem je je eigen verantwoordelijkheid op. Dus dit is voor de dapperen!
  • Doe het samen? Een stukje alleen lijkt me sowieso aan aanrader. Maar dit samen doen met je lief, met vrienden, met kinderen, … is ook geweldig. Je leert heel veel van elkaar op die manier en dat is gewoon een extra troef voor het nieuwe jaar.

 

Afsluiten doen we positief!

Om het in Dirk De Wachter zijn woorden te zeggen: “Het leven is af en toe lastig, dat is het leven”. Daarom ook dat we bij het afsluiten even alles laten passeren. Zonder mindere periodes, is het moelijk te blijven genieten van al het moois. “Elke dag feest, verveelt” zo zegt de volksmond.

Goed of slecht, dankbaar kunnen we altijd zijn. Dankbaar voor het hele scala aan gebeurtenissen. Zo maken we ons klaar voor een nieuw jaar, met veel lachen en zonder twijfel ook een traan. Want dat is het leven en dat is zo voor iedereen en dat is ok.

Geniet van je afsluitritueel hoe je het ook invult, hoe lang of kort ook.
Leer eruit, identificieer de ondersteunende goede gewoontes en laat ons samen van 2023 iets moois maken!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recent op de blog

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse

RainPharma Shake Mousse Mmmh zo een lekkere chocolade mousse, of misschien een ander smaakje? Wat dacht je van een yoghurt of bananen mousse? RainPharma heeft een simpel recept zodat jij een heerlijke en gezonde mousse kan maken in een smaak naar keuze! Ingredi√ęnten 2...

Lees meer
Opfrissing van de supplementen

Opfrissing van de supplementen

We moeten het toegeven, ondertussen heeft Rainpharma al een behoorlijk plaatje aan voedingssupplementen. We zetten ze in voor huidverbetering, tijdens het Smart Nutrition Project, tijdens Balance Program, voor meer energie, minder stress en beter slapen, ...  Hier...

Lees meer
5 tips voor blijvend resultaat

5 tips voor blijvend resultaat

Holderdebolder "Ik start straks" is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen.  Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde...

Lees meer