Holderdebolder
“Ik start straks” is een zin die we wel eens horen van mensen die eindelijk op het punt zijn dat ze absoluut actie willen nemen. Ze hebben beslist dat ze iets aan hun voedingsschema willen veranderen, ze willen meer energie, beter slapen, ongezonde kilo’s kwijt en dat willen ze NU. Nee, liever gisteren als het kon.
Maar vliegen, dat doe je niet zonder te weten naar waar, wat je meeneemt, noem maar op. Deze mensen temperen we dan, om zeker te zijn dat ze op hun bestemming geraken.
En dan zijn er 5 belangrijke tips om je doel, je bestemming, te bereiken.
1. Doel op scherp
Wat is nu zo oncomfortabel geworden dat je bereid bent wel die actie te nemen? Wat is er mogelijk als je dat bereikt hebt? Hoe ga je je voelen? Wat ga je doen? Hoe beter je weet wat je ‘waarom’ is, hoe meer kans je hebt op je bestemming te geraken.
Sommigen hangen hun hemd dat terug zal passen in het zicht, anderen hebben een vakantiefoto waar ze van gruwelen in hun hand, sommigen schreven zich al in voor de 20km lopen over enkele maanden, anderen willen rondhollen op het strand zonder gêne en hebben een foto van hun spelende kinderen op hun screensaver. De job van hun dromen door meer focus en energie, eindelijk dat stukje verbouwen thuis door niet meer in de zetel te ploffen na het avondeten, … Waar word jij warm van, wat wil jij dit jaar écht doen/bereiken/beleven?
Hoe warmer en enthousiaster je word van je doel of droom, hoe meer kans. Hoe meer je gruwelt van de realiteit of hoe meer ‘pijn’ je hebt van de situatie nu, hoe meer doorzetting je zal hebben. Dus zoek je pijn van nu en wakker die droom van dan aan. Neem hier even de tijd voor, je zal beloond worden.
Tussenstops
En weer gaan we de mensen wat temperen, want Rome is niet gebouwd in één dag en als je naar de top van de HImalaya kijkt, begin je er niet aan. Stap voor stap, tussendoelen bepalen en dat monitoren.
- Wekelijks een doel stellen of eerder maandelijks?
- In km uitdrukken of in kilo? Kledingmaat? Kleding uit je kast?
- Energieker en beter slapen is iets lastiger te meten, maar kijk hoe jij deze lijst kan aanvullen voor jou.
2. Valkuilen
Wat wordt het moeilijkste voor jou? Op welk moment van de dag geef jij meestal op en waarom? Wat gebeurt er dan? Hoe beter jij zicht krijgt op de moeilijke momenten, hoe meer kans dat je een oplossing bedenkt in alle rust, een ‘work around’ zodat deze situatie zich niet meer voordoet. Dus ga even zitten en overloop een dag. Want het is niet de eerste keer dat je ‘probeerde’ gezonder te leven, kijk waar het vroeger misliep.
Enkele voorbeelden van work arounds van mensen die je voor gingen:
- In het naar huis rijden stoppen in een tankstation voor chips of chocolade: soepje drinken voor je vertrekt naar huis als de shake niet voldoende is.
- Thuis beginnen aperitieven, niet echt de gewoonte om voor jezelf te koken: eerst een soepje, terwijl je bad volloopt/warme douche en dan zonder honger, relax aan je eten beginnen.
- Zo efficiënt mogelijk, want koken doe je niet graag: je maakt soep voor enkele dagen, al dan niet invriezen. Timer zetten om de soep uit de freezer te halen zodat er geen keuze is. Ovenschotels voor vele dagen maken, je groenten al gesneden in de frigo, …
- Water drinken een probleem? Kom onze Fresh shakes proeven, zo hielpen we al vele mensen.
- Je kan niet uit een bepaalde kast blijven én die moet gevuld blijven voor huisgenoten? Laat ze een andere kast kiezen die je niet kent, laat ze mee supporteren, één keer ging er zelfs een slot op de kast 😉
- Ze blijven wekelijks frietjes eten? Neem een zalig bad terwijl zij frietjes eten of ga wandelen
- Koffie shake drinken uit de favoriete koffietas
- Timer zetten om water te drinken
- Fresh shake drinken in een mocktail glas als aperitief, of water met komkommer, rozemarijn, gember, citroen, …
Heb jij zelf een geweldige workaround die anderen kan helpen? Top! Deel heb in de WA groep (wij hebben een WA groep ‘let’s schat’ en een ‘vitaliteit’ groep om deze tips te delen, lid worden? Mail ons : info@kokoro.be) of stuur hem mij door dan kan ik hem anoniem delen sofie@kokoro.be
3. Weekplanning
Hoe ziet je week eruit? Home office? Lange dagen van huis? Zet je voedingsschema ernaast en kijk waar je wat dient voor te bereiden. Want niemand, werkelijk niemand, doet dit ’s ochtends of doet dit op lange termijn ’s ochtends. Als je echt wil slagen, dan maak je het jezelf zo simpel mogelijk.
Paar vragen die kunnen helpen:
- Ontbijten: waar ga ik dat doen en wat heb ik hiervoor nodig?
- Lunch: waar eet ik? Tijd om iets te doen of moet het kant en klaar zijn? Kan ik opwarmen? …
- Wanneer heb jij het meeste honger (de eerste dagen heb je honger, erna ben je vertrokken): hoe ga je hiermee omgaan, wat is je SOS supply voor die momenten (bij mij was dat mini champignons, rauw, mag je eindeloos van eten tijdens die eerste fase dus ideaal!)
- Zijn er kinderen? Hoe ga je de avond doorkomen? Activiteiten? Wanneer eet je? Wat ga je maken? Gouden tip: tracht zoveel mogelijk weg te blijven van twee potjes koken tenzij het voor een heel korte tijd is. Hoe meer het in één kooktraject kan, hoe meer kans dat jij die goede gewoontes gaat vasthouden.
- Drinken: heb je hele dag toegang tot water? Hoe ga je dat meenemen?
- …
4. Frigo uitkuisen en aanvullen
Ik hoorde vaak van de overmoedige directe starters later “ja maar (deze twee woorden is teken dat het een excuus is, laat ons dat afspreken ;-)) de frigo zat nog vol en dat is zonde om weg te gooien.” Dus zorg in de voorbereidingsfase dat wat er in de frigo ligt, je niet teveel gaat doen. Laat je hierdoor niet tackelen in die eerste moeilijkste dagen.
En dan kijk je wat je de eerste dagen of de eerste week direct gaat eten en dus nodig hebt. Frigo opnieuw vullen. Eventueel sommige groenten al kuisen nu je bezig bent? Ik beloof je dat je je geweldig gaat voelen met al die voorbereidingen en de start zal zoveel simpeler zijn!
Recepten nodig?
- Check onze blog, hier staan veel recepten
- Starters krijgen van ons een digitaal kookboek en hier komen ook wekelijks recepten bij (meestal op de blog ook)
- er is het kookboek MOOI van RainPharma
- Zolang de voorraad checkt krijgen Balance Program starters ook het kookboek uit een vorige editie van de boxen, die konden we nog bemachtigen.
- En er worden verschillende recepten gedeeld in onze WA groep Vitaliteit ook
- Starters krijgen toegang tot onze digitale toolbox waar ook enkele weekmenu’s inzitten om je te inspireren
5. Hocus Focus
Houd je ogen op je doel, je motivatie. Elke dag desnoods: waarom doe je het? Wat wou je niet meer? Wat wil je wel? En hoe sneller je er bent, hoe sneller je terug meer kan en mag, want het leven moet leuk blijven he. Besef wel dat je nooit terug naar je oude voedingspatroon en levensstijl zal willen gaan en dat is goed nieuws! Daarover later meer, eerst zorgen dat we er geraken.
Enkele tips hiervoor:
- Vul je dagboekje dat je in de Balance Program startbox zit, in: hoe was je dag? Wat at je? Bewogen? Speciale ervaringen?
- Breidt uit met de formulieren die je in de online toolbox vindt:
- welke goede gewoontes wil je installeren? Volg dagelijks op ho het gaat en evalueer elke week.
- Hoe positiever je mindset, hoe meer kans dat je volhoudt : ook hier vind je in de toolbox enkele oefeningen
- Doelstellen anders dan kilo verlies moeilijk? Geen nood, neem even de tijd voor de oefening rond doelstellen en projecten en kijk wat eruit komt
- En elke dag sluit je af met te noteren waar je fier bent op jezelf, sterk zo je zelfvertrouwen en volharding
Gouden tip
Als je echt lange termijn verandering wil, dan is er één gouden tip en dat is blijven langskomen. Het lijkt misschien tijdverlies als je het onder controle lijkt te hebben, maar al meermaals is het bewezen: zij die blijven langskomen, maandelijks of zelfs tweemaandelijks, houden hun nieuwe levensstijl en bijhorend gewicht het langste vast. En was er eens een lange reis of een stressperiode die wat slijtage bracht op ons plan, dan kunnen we snel bijsturen.
Als je nog niet begon en deze tekst geeft je goesting om verandering aan te brengen, bel ons op voor een eerste gesprek, dan kijken we hoe het klikt en welk traject bij jou past.
- Leuven 016/22 07 95
- Kortenberg 02/445 06 45
- info@kokoro.be
Want starten aan het begin van de lente heeft voordelen
- 21% korting op je startbox en op alle aanvullingen. Waarom net? Dat lees je hier.
- Al je begeleiding is gratis inbegrepen
0 reacties